«Ми живемо так останні вісім років». Зеленський закликав Захід допомагати Україні у всіх сферах на тлі агресії Росії

Новини
Зеленский
Фото: ОП

Україна потребує особистої присутності союзників, безпеки, посилення економічної стійкості та впевненості світу на тлі можливого нового вторгнення Росії.

Про це заявив президент Володимир Зеленський під час зустрічі з керівниками дипломатичних представництв іноземних держав та міжнародних організацій, акредитованих в Україні.

«Останні тижні світ відчуває загрозу початку масштабної ескалації. Що стосовно цього Україна може сказати світу? Ми живемо так останні вісім років. Це констатація фактів, про які ми говоримо останні вісім років», – наголосив президент.

За його словами, керівництво України усвідомлює всі можливі ризики та загрози й розуміє, що і як робити задля їх подолання.

«Ми завжди готові до будь-якого сценарію. Але ми, Україна, завжди прагнемо одного – це мирне врегулювання дипломатичним шляхом», – зазначив він.

Водночас Володимир Зеленський зауважив, що нагнітання тривоги завдає Україні не менших економічних втрат, ніж прямі військові дії.

Тож, за словами Президента, сьогодні Україна передусім потребує особистої присутності союзників і партнерів у нашій державі.

«Нас не потрібно попереджати – нам потрібно допомагати. Як саме? Найпростіше – бути з нами, бути в Україні. Я дякую всім вам, нашим друзям і партнерам, які сьогодні стоять з нами пліч-о-пліч. Дипломатичні місії яких в Україні продовжують працювати у звичному режимі. Ця присутність – багатозначна й красномовніша за тисячу слів», – сказав Володимир Зеленський.

Фото: ОП

«Україна робила, робить і робитиме для цього все можливе. Ми запропонували низку ініціатив для активізації Нормандського формату. Я дуже радий, що позавчора його було розблоковано і вперше з 2019 року спільну заяву погодили всі чотири сторони. Це була непроста зустріч, але це – демонстрація саме того, що діалог можливий», – зазначив глава держави.

Зеленський також висловив подяку партнерам України за безпекову, військову допомогу та підтримку в посиленні економічної та фінансової стійкості.

«Я вдячний тим державам, які вже заявили про готовність надати Україні саме таку підтримку. Але ще одна форма допомоги, яка за своїм значенням не поступається озброєнню й фінансам, – це світова впевненість в Україні. Сигнали про стабільність, про надійність України як партнера. Тим паче коли для цього є всі підстави», – заявив він.

Зеленський подякував партнерам за участь у першому саміті Кримської платформи та висновки останнього саміту НАТО в Брюсселі, який підтвердив перспективу членства України, і висловив сподівання, що на наступному саміті Альянсу в Мадриді наша держава отримає чіткі відповіді на конкретні питання.

«Нас хочуть бачити у ЄС чи НАТО чи не хочуть сваритися з РФ? Ми рівні? Чи різні? Упевнений, що разом ми досягнемо нашої спільної мети – збережемо мир та, підвищивши голос дипломатії, змусимо замовкнути гармати. Впевнений, ми можемо зробити це разом», – сказав Володимир Зеленський.

США може надати Україні фінансову підтримку, це буде реалізовано найближчим часом, заявив президент США Джо Байден.

Сполучені Штати Америки почали збирати нове постачання військової допомоги для України, повідомив представник Пентагону Джон Кірбі на брифінгу.

22 січня 2022 року США доставили в Україну 90,7 тонн летальної зброї та боєприпасів, потім прибув другий літак зі зброєю від США з 80 тонн вантажу. Також США передадуть Україні гелікоптери Мі-17.

25 січня США надіслали сучасне обладнання та боєприпаси оборонного призначення.

  • РФ може вдатися до нових провокацій проти представників місії ОБСЄ на тимчасово окупованих територіях України.
  • Росія останнім часом продовжувала високими темпами перекидати військовослужбовців до кордону з Україною та збільшила контингент у прикордонних районах до 112-120 тисяч. Цей показник не враховує збройних сил бойовиків на Донбасі, чисельність яких оцінюється приблизно в 35 тисяч людей.