ТЕС Ахметова могли імітувати аварійність задля шантажу держави – Бігус.Інфо

Новини
Ринат Ахметов Фото: В. Ратинський / УНІАН

Аналіз графіку аварійності електрогенеруючих потужностей ДТЕК Ахметова свідчить, що аварії могли бути імітовані через небажання витрачати кошти на перевод потужностей на використання газу замість вугілля. 

Про це йдеться у розслідуванні Бігус.Інфо.

«У 2021 році у 2,5 рази зросла аварійність ТЕС і ТЕЦ, зокрема в ДТЕК величезна кількість блоків пішла в аварійні ремонти в січні-лютому та липні-серпні минулого року. При цьому дані держорганів і аналіз графіку аварійності показують, що ці аварії могли бути несправжніми і використаними, як інструмент шантажу держави», – сказано у розслідуванні. 

Розслідувачі зазначають, що з середині січня 2021 року в аварійний ремонт пішло більше 15-ти енергоблоків українських ТЕС – як з числа підприємств ДТЕК, так і з потужностей державного «Центренерго». 

Водночас, зазначається, що державні ТЕС відправили в аварійність менше блоків, ніж ДТЕК, а також достатньо швидко (приблизно за 10 днів) повернулись в роботу на дорогому газі замість вугілля. 

Натомість, в ДТЕК аномальна аварійність тривала з місяць. У лютому в ремонті одночасно перебували 12 енергоблоків ТЕС компанії, вказують розслідувачі.

За висновками енергетичної нацкомісії НКРЕКП щодо позапланових перевірок на ТЕС, «тільки на половині енергоблоків є ознаки аварійних дефектів. Більшість енергоблоків не працюють по причині відсутності вугілля». 

В Бігус.Інфо зазначають, що великий стрибок аварій на ТЕС Ахметова стався у липні. Тоді у ДТЕК заявляли, що змушені іти в аварійні ремонти через низькі ціни на електрику та при цьому великі обсяги виробництва. Зміст заяви також вказує на те, що справжня причина «аварійності» була не в аваріях.

Наступний стрибок аварійності стався восени 2021 року, і тоді в «Укренерго» заявляли, що змушені звертатись за аварійною допомогою з термінового постачання електроенергії до сусідніх країн у зв’язку із аваріями на станціях Ахметова.

Аварійні зупинки енергоблоків на ТЕС збігались у часі із заявами держорганів щодо тиску на них від лобістів олігарха заради збільшення ціни на електроенергію.

Водночас, реальні аварії, як от на Бурштинській ТЕС, ДТЕК намагаються приховати, зазначають розслідувачі. Вони також вказують, що «аномальна аварійність» припинилась після позапланових перевірок компанії Держенергонаглядом на прохання НЕК «Укренерго», прем’єра і РНБО.

Нагадаємо:

  • Нацкомісія з регулювання енергетики і компослуг (НКРЕКП) ввечері 2 липня опублікувала реліз, в якому звинуватила трейдера Д.Трейдінг Ріната Ахметова в маніпуляціях, які призвели до різкого падіння ціни електроенергії.
  • ​​Ахметов міг профінансувати концентрацію Воєводіним групи VS Energy – власника п’яти обленерго