Кабмін покращив умови іпотечного кредитування ВПО: що змінилося?

Новини

Порядок пільгового іпотечного кредитування внутрішньо переміщених осіб за рахунок коштів гранту, наданих Кредитною установою для відбудови (KfW), вдосконалений рішенням Кабінету Міністрів України 2 лютого 2022 року. 

Про це повідомляє пресслужба Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій. 

Вдосконалення Порядку пільгового іпотечного кредитування ВПО з коштів гранту KfW сприятиме забезпеченню ефективної реалізації Проєкту «Житлові приміщення для внутрішньо переміщених осіб», фінансованого Урядом Німеччини через KfW, зазначено у повідомленні. 

До Порядку внесено наступні зміни: 

– збільшено вік нерухомості до 50 років, на придбання якої можуть спрямувати кошти кредиту;

– уточнено визначення «члени сім’ї кандидата» (додавши до переліку й визначення членів сім’ї заявника/переможця);

– кореговано строки повідомлення переможця про ухвалення рішення щодо відмови у наданні кредиту.

Завдяки змінам до Порядку переможець відбору Державного фонду сприяння молодіжному житловому будівництву (Держмолодьжитла) матиме розширені можливості у пошуку об’єкта нерухомості, що відповідатиме вимогам Порядку. Крім того, зміни чітко визначають вимоги щодо спільного проживання членів сім’ї, на яких розраховуватиметься розмір кредиту, задля недопущення непорозумінь під час подання документів для отримання кредиту переможцем.

Наразі триває прийом заяв на отримання пільгової іпотеки для ВПО за рахунок коштів німецького KfW. Про способи подання відповідної заяви можна дізнатися на сайті  Держмолодьжитла

Раніше голова правління Держмолодьжитла Сергій Комнатний повідомив Центру журналістських розслідувань, що Порядок надання кредитних коштів від німецького банку KfW на придбання житла переселенцями з окупованих територій  має бути змінено: переселенці матимуть більше часу на пошук житла, а комісія розглядатиме й придбання квартир у більш «старших» будинках. 

Докладно про систему забезпечення житлом ВПО читайте у статті Микити панасенка «Житло не для всіх: як ВПО отримують іпотеку на німецькі кошти».

  • Переселенці, які бажають взяти участь у програмі пільгового іпотечного кредитування під 3 % (грант від німецького банку KfW), у формі мають зазначити, зокрема, кількість членів своєї родини. Це впливає на розмір житлової площі, на яку може бути надано кредитування.
  • Верховна Рада 2 грудня 2020 року ратифікувала угоду між Урядом України і Урядом Німеччини щодо залучення 25,5 млн євро від німецького державного банку розвитку KfW на надання пільгових кредитів для придбання житла внутрішньо переміщеними особами. Дана угода дозволить ВПО отримати пільгові кредити на придбання житла на суму близько приблизно 40 тисяч євро в гривневому еквіваленті строком на 20 років під пільгові умови — 3 % річних.