Екс-офіцер Генштабу РФ про напад на Україну: «Легкої прогулянки не буде»

Новини
Михайло Ходарьонок Скріншот: Вести.FM

Росія не зможе влаштувати в Україні бліцкриг – попри військову перевагу РФ, українці за підтримки західних союзників чинитимуть ефективний опір. До того ж, на південно-західному напрямку ще не сформовані фронти і головне командування, а запаси засобів для масованих вогневих ударів в армії РФ суттєво обмежені, стверджує полковник Михайло Ходарьонок, колишній начальник групи 1-го напряму 1-го управління Головного оперативного управління Генштабу ЗС РФ. 

Про це Ходарьонок пише у статті «Прогнози кровожерних політологів» на сайті «Независимое военное обозрение» – додатку до російського видання «Независимая газета».

Полковник Ходарьонок критикує популярну серед російського політичного класу думку, що російські війська начебто зможуть розгромити Збройні сили України за кілька годин, знищивши «потужним вогневим ударом» основні засоби оборони України, а «київський режим» нібито ніхто не боронитиме.

Військовий зауважує, що розмови про знищення засобів оборони України «потужним вогневим ударом» – це дилетантство. За його словами, коректне формулювання – це «масований вогневий удар». Водночас, зазначає полковник, такий удар наноситься силами фронту або Головного командування ЗС на театрі військових дій, але ні фронти, ні Головкомандування на південно-західному напрямку ще не сформовані, а отже, умов для нанесення такого удару немає. 

Намети і військова техніка ЗС РФ. Бахчисарай 1.02.2022 Фото: MAXAR

Також Ходарьонок зазначає, що одного масованого вогневого удару не вистачить, щоб знищити чи дезорганізувати засоби оборони України, їх знадобилося б не один і не два, а запаси необхідної для таких ударів перспективної та високоточної зброї у ЗС РФ обмежені. 

Російський полковник вважає, що беззаперечна перевага ЗС РФ у повітрі не гарантує швидкої перемоги: афганські моджахеди і дудаївці у Чечні роками чинили опір російським окупантам, взагалі не маючи авіації. 

Навчання ЗСУ біля Криму Фото: Командування ОС

Він зауважує, що росіянам не варто недооцінювати ЗСУ – це сформована після 2014 року нова потужна армія, яка здатна чинити ефективний опір вторгненню, особливо за умови масованої допомоги з боку колективного Заходу найрізноманітнішими зразками озброєння і військової техніки та об’ємними поставками різноманітних матеріальних засобів.

«Могутній сталінський НКВС та багатомільйонна Радянська армія боролися з націоналістичним підпіллям на Західній Україні понад 10 років. А зараз є варіант, що вся Україна може легко піти в партизани. До того ж, ці формування можуть запросто почати діяти вже і на території Росії», – вважає полковник Ходарьонок. 

Тренування 130-го батальйону ТрО (Київ) Скріншот: УП

На його думку, особливо ефективною буде тактика масового збройного опору у великих містах.

На завершення російський військовий зазначає, що збройний конфлікт з Україною наразі конче не відповідає національним інтересам Росії, і закликає «гарячі голови» утриматися від «шапкозакидницьких фантазій». 

  • Росія завершила останні приготування до вторгнення в Україну, але не означає, що нападе – The Wall Street Journal.
  • У США є 18 сценаріїв на випадок вторгнення Росії в Україну – Держдепартамент
  • Росія накопичує військову техніку в окупованому Криму – це доводять нові супутникові знімки Maxar Technologies.
  • В Криму відбувається накопичення зброї, але формування ударних угруповань ЗС РФ не зафіксовано, стверджує міністр оборони України Олексій Резніков.