Слідчий комітет перевіряє центр «Меморіал» на предмет «реабілітації нацизму»

Новини
мемориал
Фото: РБК

Голова правління міжнародного історико-просвітницького товариства «Меморіал» (визнаний у Росії іноагентом) Ян Рачинський розповів, що його викликали до Слідчого комітету у зв’язку із перевіркою організації щодо «реабілітації нацизму».

Про це повідомив Ян Рачинський «Інтерфаксу».

«Зі слідчого відділу прийшло запрошення. Ця історія почалася ще 27 грудня, коли «Ветерани Росії» написали перед засіданням Верховного суду звернення до Слідчого комітету. Воно було процитовано прокурором, і оскільки воно офіційно надійшло до СК, то проводиться перевірка», — сказав Рачинський.

У грудні члени громадського руху «Ветерани Росії» звернулися до генпрокурора Ігоря Краснова та голови Слідчого комітету Олександра Бастрикіна з вимогою провести перевірку і притягнути до відповідальності керівництво та співробітників «Меморіалу» «за заперечення, умисне замовчування та фальсифікацію фактів злочинів. як жертв політичних репресій».

Як повідомлялось, російська письменниця Людмила Петрушевська відмовилася від звання лауреата Державної премії РФ. У такий спосіб вона протестує проти намагання Генпрокуратури РФ ліквідувати правозахисний центр «Меморіал», який документує пам’ять про масові репресії в СРСР і про політичні переслідування в РФ.

  • Міжнародне історико-просвітницьке, правозахисне та благодійне товариство «Меморіал» — неурядова організація, основним завданням якої було дослідження політичних репресій в СРСР. Об’єднує десятки організацій у Росії, Німеччині, Казахстані, Італії, Чехії, Бельгії, Франції, Україні, які ведуть дослідницьку, правозахисну та просвітницьку роботу.
  • 11 листопада 2021 року Генпрокуратура РФ звернулася до Верховного суду РФ з вимогою ліквідувати «Міжнародний Меморіал» та підрозділи організації — правозахисний центр, архів, бібліотеку та музей. Як причину відомство вказало систематичні порушення законодавства про «іноземних агентів», а саме відсутність відповідного маркування матеріалів організації.
  • Рада Європи закликала владу Російської Федерації припинити ліквідацію «Меморіалу» та скасувати закон про «іноземних агентів».
  • Російський правозахисний центр «Меморіал» визнав політичним в’язнем українського активіста з окупованого Криму Олега Приходька, якого російський суд незаконно засудив до п’яти років ув’язнення в колонії суворого режиму за нібито підготовку до теракту.