РФ унеможливила свободу судноплавства в Чорному і Азовському морях – ВМС України

Новини
Чорноморський флот в Чорному морі Фото: mil.ru

Командування Військово-Морських Сил ЗСУ звинуватило РФ у перекритті рекомендованих морських шляхів і зловживанні міжнародним морським правом.

Про це повідомляє пресслужба Командування ВМС України. 

РФ  дестабілізує безпекову обстановку в Азово-Чорноморському регіоні, сказано у повідомленні пресслужби.

«РФ продовжує свою деструктивну діяльність з дестабілізації безпекової обстановки у Азово-Чорноморському регіоні, перекриваючи значну частину морських районів – практично весь південь Азовського моря та північно-західну частину Чорного моря», – повідомляють у ВМСУ.

На підтвердження цього пресслужба опублікувала карту перекритих районів Чорного і Азовського морів з 13 по 19 лютого. Дані карти пресслужби ВМСУ приблизно співпадають із даними карти, опублікованої Андрієм Клименком, головним редактором порталу BlackSeaNews.

Фото: пресслужба ВМС України

«Прибережними попередженнями (ПРИП 41/22, 42/22, 43/22) Росія оголосила обширні райони Азовського та Чорного морів небезпечними для плавання на період з 13 по 19 лютого у зв’язку із проведенням навчань, які передбачають ракетну та артилерійську стрільбу», – сказано у повідомленні пресслужби. 

У ВМСУ назвали цей крок РФ зловживанням міжнародним правом.

«У такий спосіб РФ в черговий раз продемонструвала зловживання міжнародним правом з метою досягнення власних геополітичних цілей за рахунок інших суб’єктів міжнародного права, зокрема України. Вказані дії є черговою загрозою суверенітету України у її територіальному морі та суверенним правам у виключній морській економічній зоні», – сказано у повідомленні.

Зазначається, що перекриття рекомендованих морських шляхів з боку РФ практично унеможливило свободу судноплавства у вказаних районах та можливість суден вільно заходити в морські порти України, особливо в Азовському морі, що є беззаперечним порушенням як духу так і букви Конвенції ООН з морського права 1982 року. 

Командування ВМСУ стверджує, що Військово-Морські Сили ЗС України готові до розвитку будь-яких  сценаріїв та провокацій, захисту країни з морського напрямку.

  • Росія блокує українські порти, не залишаючи проходу для торгових суден — Андрій Клименко
  • НАТО думає розмістити бойові групи в Румунії – Столтенберг
  • Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг 9 лютого 2022 року заявив, що ризик нового військового вторгнення Росії в Україну підвищується.
  • США перекинуть 8500 військових до країн НАТО Східної Європи.
  • КМІС: На референдумі 75,7% українців підтримали б вступ України до ЄС, 67,8% – до НАТО
  • Російські великі десантні кораблі зайшли в окупований Севастополь