НАТО думає розмістити бойові групи в Румунії – Столтенберг

Новини
Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг Фото: nato.int

НАТО розглядає можливість довгострокового розміщення бойових груп альянсу в Чорноморському регіоні на тлі зростання російської загрози у Чорному морі, заявив генсек НАТО Єнс Столтенберг на спільній пресконференції з прем’єр-міністром Великої Британії Борисом Джонсоном. 

Про це повідомляє ЄП. 

Генсек НАТО Єнс Столтенберг заявив, що альянс розглядає можливість довгострокового розміщення бойових груп у Чорноморському регіоні, зокрема в Румунії. 

Подібні бойові групи НАТО вже розміщені у країнах Балтії і Польщі. 

«Передусім ми маємо збільшену присутність у східній частині Альянсу: з більшою кількістю військових, бойових груп, літаків, кораблів. Друге – ми підвищили готовність наших сил, які ми у разі потреби можемо підсилити. І по-третє, зараз ми розглядаємо, де нам слід більш довгострокове розміщення у східній частині Альянсу. Сьогодні ми маємо бойові групи у країнах Балтії і Польщі. Але зараз ми розглядаємо розміщення подібних бойових груп у Чорноморському регіоні, у Румунії», – заявив Столтенберг.

Крім того, Столтенберг повідомив, що надіслав главі МЗС РФ Сергію Лаврову пропозицію продовжити діалог в рамках Ради НАТО-Росія задля пошуку «дипломатичного шляху вперед». 

«Ми готові вислухати занепокоєння Росії та обговорити шляхи підтримки та зміцнення фундаментальних принципів європейської безпеки,  які ми всі зобов’язались виконувати», – сказав генсек НАТО.

Він зауважив, що відновлення російської агресії з новою силою призведе до підвищення військової присутності НАТО, а не зниження, як цього хоче Росія.

  • Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг 9 лютого 2022 року заявив, що ризик нового військового вторгнення Росії в Україну підвищується.
  • США перекинуть 8500 військових до країн НАТО Східної Європи.
  • КМІС: На референдумі 75,7% українців підтримали б вступ України до ЄС, 67,8% – до НАТО
  • Російські великі десантні кораблі зайшли в окупований Севастополь
  • Росія, під приводом військових навчань, блокує українські морські порти, не залишаючи проходу для торгових суден.
  • Росія під приводом військових навчань блокує українські морські порти, не залишаючи проходу для торгових суден.
  • З 9 лютого в Чорному морі перебувають 12 великих десантних кораблів ВМФ РФ, за ними надійдуть ще чотири кораблі – носії крилатих ракет.