Ексміністр оборони України Загороднюк: «Цього року ми очікуємо спроби Росії окупувати Чорне море»

Новини
Андрій Загороднюк, ексміністр оборони України Фото: Youtube Свобода слова на ICTV

Колишній міністр оборони України Андрій Загороднюк вважає, що Росія починає масштабний масштабний морський тиск на Україну. 

Під приводом проведення військових навчань, Росія з 13 по 19 лютого перекриє в акваторії Чорного та Азовського морів кілька зон, що призведе до проблем із доступом судем до українських портів.

Колишній міністр оборони України, голова правління Центру оборонних стратегій Андрій Загороднюк в інтерв’ю телеканалу «Настоящее время» сказав:

«Ми очікуємо, що, на жаль, цього року бачитимемо всю цю гібридну історію з російською спробою, так би мовити, окупувати Чорне море. Тому світ має це розуміти, і ми маємо на це правильно реагувати».

10 лютого Управління навігації та океанографії Міністерства оборони РФ повідомило Україну про скасування перекриття району Азовського моря на північ від Керченської протоки. Однак скасування блокади в Азовському морі та, відповідно, доступ торгових суден до портів Бердянськ та Маріуполь, не вирішує проблему економічного тиску Росії на Україну. Адже перекритим залишається Чорне море, на порти якого, як написав керівник проекту Інституту Чорноморських стратегічних досліджень Андрій Клименко, приходиться 95 % українського експорту.

«Один із реальних ризикових сценаріїв для України — це те, що Росія, так би мовити, почне душити Україну з морського боку. Тобто, притискати її, скажімо так, до берега та перекривати морські шляхи», — сказав Андрій Загороднюк. «Ключове питання — як відреагує світ, бо так не можна робити. Це реально заважає нормальному життю та діяльності суверенної держави. Тому зараз дивитимемося, якою буде світова реакція».

Як повідомлялося, безпекові ризики в середземноморсько-чорноморському басейні за даними Моніторингової групи BlackSeaNews серйозно зростають — з 9 лютого в Чорному морі перебуватимуть 12 великих десантних кораблів ВМС РФ, за ними надійдуть чотири носії крилатих ракет.

Упродовж 10-15 лютого в Чорному морі значно збільшиться чисельність російських кораблів – носів крилатих ракет: два підводних човни Чорноморського флоту РФ, ракетний фрегат ЧФ «Адмирал Григорович» і ракетний фрегат Північного флоту РФ «Адмирал Касатонов», повідомив Андрій Клименко з посиланням на дані Моніторингової групи BlackSeaNews та «Інституту Чорноморських стратегічних досліджень».

Нагадаємо:

  • 8 та 9 лютого великі десантні кораблі Військово-морського флоту Росії проходять протоки Босфор і Дарданелли, щоб взяти участь у військово-морських навчаннях у Чорному морі.
  • Росія, під приводом військових навчань, блокує українські морські порти, не залишаючи проходу для торгових суден.