До суду скеровано обвинувачення у держзраді стосовно кримської «судді» Олени Спасенової

Новини
Фото: Facebook Крымская солидарность

За процесуального керівництва прокуратури автономії, в порядку спеціального досудового розслідування, до суду скеровано обвинувальний акт стосовно колишньої судді Залізничного районного суду АР Крим Олени Спасенової, яка після окупації Криму зрадила присязі та перейшла на службу до Росії. Вона зайняла посаду «судді» незаконно створеного «Верховного суду Республіки Крим» та брала участь у кримінальному переслідуванні українських активістів на півострові.

Дії обвинуваченої кваліфіковано як державна зрада за ч.1 ст.111 КК України, санкція якої передбачає позбавлення волі на строк від дванадцяти до п’ятнадцяти років, повідомляє прокуратура Автономної Республіки Крим та міста Севастополя.

Встановлено, що після окупації у 2014 році, обвинувачена зрадила присязі на вірність народу України та продовжила роботу в незаконно створених судових органів на півострові, пізніше була призначена на посаду судді незаконно створеного «Верховного суду Республіки Крим»

«Суддя» надавала допомогу представникам держави-окупанта у переході судової системи України, що діяла в Криму, на відправлення правосуддя за законодавством РФ та сприяла окупаційним органам влади у придушенні спротивів окупації півострова з боку кримчан. Зокрема, «суддя» винесла ряд незаконних рішень у кримінальних справах щодо українських активістів», – йдеться у повідомленні.

Таким чином, вказали у прокуратурі, обвинувачена сприяла становленню та зміцненню окупаційних судових органів на півострові, та надавала допомогу представникам іноземної держави у проведенні підривної діяльності проти України.

Прокуратура не вказує ім’я зрадниці. За інформацією Центру журналістських розслідувань, мова йде про Спасенову Олену Анатоліївну, яку президент РФ Володимир Путін указом №786 від 19 грудня 2014 року призначив «суддею Верховного суду Республіки Крим». Спасенова входить до складу судової колегії із кримінальних справ «Верховного суду Криму».

3 жовтня 2018 року Спасенова, розглянувши апеляційну скаргу захисту, який просив виправдати голодуючого українського активіста Володимира Балуха, лише скоротила йому термін позбавлення волі з 5 років до 4 років 11 місяців.

Нагадаємо:

  • В кінці 2022 року до суду переданий обвинувальний акт щодо колишнього судді Центрального районного суду Сімферополя Сергія Іванова, який після окупації Криму перейшов на службу до Росії та обійняв посаду голови «Сімферопольського районного суду Республіки Крим», яку займав протягом 6 років.