Кабмін перезатвердив склад комісії з обрання директора НАБУ, але знову порушив закон – Шабунін

Новини
Віталій Шабунін, глава правління Центру протидії корупції Фото: Facebook UA: Перший

Кабінет міністрів повторно затвердив склад конкурсної комісії з обрання директора НАБУ, включивши до неї вже шість членів, зокрема і міжнародного експерта Драго Коса, але водночас дописав у рішення незаконну умову про те, що він має вийти із складу конкурсної комісії з обрання керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури. Таким чином уряд знову зриває не тільки конкурс на директора НАБУ, але і водночас підриває конкурс на керівника САП.

Про це повідомив голова правління Центру протидії корупції Віталій Шабунін на своїй сторінці у Facebook.

«Протягом двох останніх днів КМУ двічі прийняв рішення про формування конкурсної комісії по НАБУ. І обидва рішення уряду є свідомо, демонстративно незаконними. В понеділковому КМУ незаконно викинув з комісії Драго Коса, який не дає Зеленському сфальшувати конкурс на керівника САП. Ми в ЦПК проінформували про цей треш медіа і західних партнерів. Щоб погасити скандал Кабмін вже наступного дня (вчора) ще раз голосує за комісію. Цього разу вже з Драго Косом, але дописує під нього спеціальну умову – вийти з комісії по САП», – написав Шабунін.

Він вказав, що уряд не мав права встановлювати будь-які обмежуючі спецумови для членів конкурсної комісії і тому це незаконне рішення «зриває конкурс на директора НАБУ і керівника САП одночасно».

«Обидва засідання КМУ відбулися таємно: без анонсу та онлайн трансляції, щоб приховати цю ганьбу від 1) українців, 2) західних партнерів. Мета обох рішень – допомогти Банковій знести через улюблений Зеленським ОАСК конкурс на директора НАБУ (або згодом – переможця). Приймаючи обидва рішення, Шмигаль діє за прямою вказівкою Зеленського. Це не припущення, а залізобетонна інформація зсередини процесу. Фактичний зрив конкурсу на директора НАБУ точно ставить хрест на грошах МВФ, і з великою вірогідністю – на держгарантіях США», – наголосив Шабунін.

Він вважає, що єдиним законним виходом з цієї ситуації є виключення урядом незаконної спецумови щодо Драго Коса зі свого рішення про затвердження складу комісії.

Нагадаємо:

  • 3 лютого 2022 року конкурсна комісія з обрання керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури вже втретє не змогла затвердити результати конкурсу, хоча переможець давно визначений.
  • 14 лютого 2022 року Кабмін мав сформувати конкурсну комісію для обрання директора Національного антикорупційного бюро України.
  • 15 лютого 2022 року Віталій Шабунін заявив, що Кабмін допоміг зірвати конкурс на обрання директора НАБУ, затвердивши п’ять замість шести членів конкурсної комісії. Таким чином комісію не сформовано в строк, передбачений законом, що дає підстави для зриву конкурсу або скасування його результатів.