Розвідки Великої Британії та України не підтверджують відведення військ РФ від українського кордону – Reuters

Новини
Танки Т-72Б3 на навчаннях сил Південного військового округу на Кадамівському полігоні в Ростовській області РФ, 27.01.2022 Фото: Reuters

Дані британської військової розвідки свідчать, що Росія продовжує нарощувати свій військовий потенціал на кордоні з Україною, що суперечить заявам Москви про відведення військ. Крім того, звіти української військової розвідки не містять доказів, що РФ відводить свої війська від українських кордонів.

Інформацією, отриманою британською спецслужбою, в рідкісній публічній заяві поділився голова військової розвідки Великої ританії Джим Хоккенхалл, повідомляє агентство Reuters.

«Ми не бачили доказів, що Росія вивела війська від кордонів України. Попри їхні твердження, Росія продовжує нарощувати військовий потенціал поблизу України. Це включає спостереження додаткових броньованих машин, вертольотів і польового госпіталю, що рухаються до кордонів України. Росія має військову масу для вторгнення в Україну», – зазначив Хоккенхалл.

В свою чергу, міністр оборони України Олексій Резніков в інтерв’ю Reuters заявив, що останній звіт української розвідки, складений 16 лютого, не містить доказів того, що Росія відводить свої війська від українських кордонів.

За його словами, Україна повірить, що РФ серйозно ставиться до вирішення нинішньої кризи, лише якщо вона виведе свої війська, військову техніку та озброєння, зокрема сили, дислоковані в Білорусі для навчань, які мають завершитися 20 лютого.

Олексій Резніков, міністр оборни України Фото: facebook.com/MinistryofDefence.UA

За даними українських військових, сказав міністр, зараз поряд з Україною зосереджено близько 140 000 об’єднаних російських військових та проросійських сепаратистських формувань, у тому числі 125 000 наземних військ. За його словами, лише у Білорусі перебуває 9000 російських військовослужбовців.

Для порівняння Резніков зазначив, що Україна має всього близько 35 000 військовослужбовців у східній частині Донбасу, де Україна з 2014 року бореться з підтримуваними Росією терористами так званих «Л/ДНР».

Як пише агентство, коментарі Резнікова підкреслили скептицизм в Україні та серед її західних прихильників щодо заяви Росії про те, що вона відводить війська після навчань поблизу України. Захід побоюється, що їх можуть використати для воєнного нападу на Україну, що Москва неодноразово заперечувала.

Міноборони Росії також опублікувало кадри, на яких видно, як танки, бойові машини піхоти та самохідно-артилерійські установки рухаються на платформі Керченським мостом. Однак коли було зроблено зйомку і в який бік – зрозуміти неможливо.

 

«На жаль, ми не можемо підтвердити цю інформацію об’єктивними показниками. Це не підтверджується ні даними української розвідки, ні даними розвідспільнот наших стратегічних партнерів», – сказав Резніков, коментуючи заяву Міноборони РФ про відведення російських військ з Криму.

Рєзніков сказав, що навіть якщо російські війська підуть із одного місця, це, швидше за все, буде лише «міграцією» в інший район поряд з Україною, а не справжнім відведенням.

«Усі війська, які вони підтягнули… мають повернутися до пунктів постійної дислокації. Тоді буде ясно, що вони відмінили свої агресивні плани. Недостатньо вивести людей – повинні піти також озброєння та техніка», – додав він.

Нагадаємо:

  • 15 лютого 2022 року президент США Джо Байден не підтвердив інформацію про відведення російських військ від українських кордонів. Він зазначив, що вторгнення в Україну «залишається цілком можливим».
  • Раніше в Міноборони РФ заявили, що підрозділи Західного та Південного військових округів почали повертатись на бази після проведення навчань біля кордонів України і в окупованому Криму.