Запаси крові, карта нападу на Україну та «заходи військово-технічного характеру» – нові заяви про можливе вторгнення Росії

Новини
Украину
Карта можливого наступу Росії Фото: twitter.com/DefenceHQ

На тлі можливого нового вторгнення в Україну Російська Федерація, США та союзники з НАТО зробили нові заяви.

Центр журналістських розслідувань пропонує огляд 17 лютого 2022 року.

Якщо хочете нас підтримати, підпишіться на наш YouTube-канал ➡️ http://bit.ly/2XmxjiD

Міністр оборони США Ллойд Остін заявив у штаб-квартирі НАТО в Брюсселі, що Росія поповнює запаси крові, перекидає війська ближче до кордонів України та підіймає у небо більше бойових літаків, повідомляє Reuters.

«Нещодавно я сам був солдатом. Я не з чуток знаю, що такі речі не робляться без причини. І ви, звичайно, не робите їх, якщо збираєтеся зібрати речі і піти додому. Ми бачимо, як вони літають на більшій кількості бойових літаків і літаків підтримки. Ми бачимо, як вони підвищують свою готовність у Чорному морі. Ми навіть бачимо, як вони запасаються кров’ю», – сказав Остін.

Президент України Володимир Зеленський і міністр оборони США Ллойд Остін Фото: president.gov.ua

Державний секретар США Ентоні Блінкен перерахував можливі провокації з боку Росії, які можна використовувати як привод для початку військового нападу, зокрема, організацію теракту в Росії.

«Росія планує штучно створити привід для вторгнення. Це може бути акт насильства, вчинений Росією на території України або якесь обурливе надумане звинувачення проти українського уряду».

Ми точно не знаємо форми цієї провокації. Це може бути штучно організований теракт із застосуванням вибухівки десь у Росії, або вони можуть знайти масове поховання людських залишків, або зрежисований напад безпілотника на мирних жителів або навіть справжній напад із застосуванням хімічної зброї.

Росія, ймовірно, називатиме ці провокації «етнічним чищенням» або «геноцидом» з боку України», – сказав Блінкен на засіданні Ради безпеки ООН.

Держсекретарь США Ентоні Блінкен Фото: Reuters

Росія опублікувала в ТАСС повний текст своєї реакції на відповідь США щодо російських пропозицій про «гарантії безпеки».

«Констатуємо, що американська сторона не дала конструктивної відповіді на базові елементи підготовленого російською стороною проекту договору зі США про гарантії безпеки… Відсутність готовності американської сторони домовлятися про тверді, юридично зобов’язуючі гарантії забезпечення нашої безпеки з боку США та їхніх союзників Росія буде змушена реагувати, зокрема шляхом реалізації заходів військово-технічного характеру».

У Кремлі запевняють, що «вторгнення до України не планується».

«Ніякого «російського вторгнення» в Україну, про що з осені минулого року заявляють на офіційному рівні США та їхні союзники, немає і не планується, тому твердження про «відповідальність Росії за ескалацію» не можна розцінити інакше, як спробу чинити тиск та знецінити пропозиції Росії за гарантіями безпеки».

«Терез, що повторюється у відповіді, що Росія нібито «розпалила конфлікт на Донбасі», неспроможна. Його причини носять суто внутрішньоукраїнський характер. Врегулювання можливе лише шляхом реалізації Мінських угод і «Комплексу заходів», черговість і відповідальність за реалізацію яких чітко прописані і одноголосно підтверджені» резолюцією Ради Безпеки ООН 2202, зокрема США, Францією та Великою Британією».

На засіданні Ради безпеки ООН, яке було присвячене виконанню мінських угод, заступник міністра закордонних справ Росії Сергій Вершинін заявив, що «український уряд не дотримується своїх зобов’язань».

Вершинін додав, що Росія «не згадується у тексті мінських угод, тому й не повинна їх виконувати». Йому нагадали, що документи було підписано представником Росії Михайлом Зурабовим.

США, Велика Британія, Франція, Норвегія та інші країни заявили, що Росія у повному обсязі винна у невиконанні мінських угод.

Засідання Ради безпеки ООН (Фото: EPA-EFE/JUSTIN LANE)

«Росія всіма силами прагне подати війну як внутрішній український конфлікт, але насправді – Кремль підживлює війну, надаючи фінансову та військову допомогу незаконним збройним формуванням», – йдеться у спільній заяві.

Члени РБ ООН заявили, що мінські домовленості були погоджені у 2014 та 2015 роках та підписані Росією, і вони залишаються основою мирного процесу щодо врегулювання конфлікту на сході України.

Тим часом, пізно увечері 17 лютого бойовики відновили обстріли по Станиці Луганській.

Зазначається, що о 21:24 надійшло повідомлення зі служби 102 про те, що у смт Станиця Луганська на вулиці Магістральна, 8 сталось попадання у житловий будинок з важкої зброї. Почалась пожежа, горить будинок. Зазначається, що поранених та загиблих немає, пише «Українська правда».

Головнокомандувач Збройних Сил генерал-лейтенант Валерій Залужний наголошує, що будь-яка шкода, завдана людям чи об’єктам інфраструктури на тимчасово окупованих територіях є провокацією.

«За інформацією, що надходить з ОРДО, у деяких населених пунктах на тимчасово окупованій території, зокрема в Донецьку, планується евакуація місцевого населення у зв’язку із можливим загостренням. Офіційно повідомляємо: Збройні Сили України неухильно дотримуються Мінських домовленостей та норм міжнародного гуманітарного права, не планують жодних наступальних операцій чи обстрілів мирних мешканців. Наші дії мають винятково оборонний характер. Відповідальність за ситуацію на тимчасово окупованих територіях несе держава-окупант Російська Федерація. Будь-яка шкода, що може бути завдана людям чи об’єктам інфраструктури на тимчасово окупованих територіях, є провокацією», – сказав він.

У першій половині дня 17 лютого російсько-окупаційні війська 34 рази порушили режим припинення вогню, 28 з яких – із застосуванням забороненого Мінськими домовленостями озброєння.

У Twitter-акаунті Міноборони Великої Британії опубліковано мапу, на якій показані можливі напрямки атаки російської армії.

За даними британської розвідки, настання військ РФ може відбуватися у дві фази:

  • На першому етапі одна група російських військ із Брянської області та території Білорусі вдарить по Києву, а інша, підкріплена силами з окупованого Криму та частини Донбасу, спробує замкнути обручку біля Дніпра по всій Східній Україні.
  • На другому етапі угруповання військ з Криму рушить на Одесу, а окупаційні сили, що зупинилися біля Дніпра, підуть у наступ на Захід через Центральну Україну.

В оборонному відомстві Великої Британії уточнили, що схема опублікована з ілюстративною метою.

Нагадаємо:

  • Дані британської військової розвідки свідчать, що Росія продовжує нарощувати свій військовий потенціал на кордоні з Україною, що суперечить заявам Москви про відведення військ. Крім того, звіти української військової розвідки не містять доказів, що РФ відводить свої війська від українських кордонів.