Україна готує екстрадицію «шуцмана Путіна» Франчетті – фігуранта розслідування ЦЖР

Новини
Передвиборча листівка Олександра Франчетті Фото Instagram О.Франчетті

Україна працює над екстрадицією з Чехії  Олександра Франчетті, який під час окупації Криму Росією на початку 2014 року очолював розвідувальний підрозділ «Північний Вітер» так званої «Самооборони Севастополя».

Про це заявив речник Міністерства закордонних справ Олег Ніколенко в коментарі НВ.

«Затримання стало результатом узгоджених дій українських і чеських правоохоронців для притягнення Алєксандра Франчетті до відповідальності за скоєння низки злочинів проти нашої держави, зокрема участі в російській окупації Криму. Українська сторона зараз працює над завершенням необхідних процедур з метою передачі Алєксандра Франчетті правосуддя в Україні», – розповів Ніколенко.

Поліція Чехії затримала в аеропорту Праги громадянина РФ Олександра Франчетті, який під час окупації Криму Росією на початку 2014 року очолював розвідувальний підрозділ «Північний Вітер» так званої «Самооборони Севастополя».

В 2019 оці слідчі Головного управляння Нацполції в АРК і Севастополі спільно з прокуратурою АРК повідомили про підозру в участі в незаконному збройному формуванні 46-річному громадянину РФ Олександру Фрначетті, який у лютому-березні 2014 року під час незаконної окупації Криму Росією очолював розвідувальну групу «Северный Ветер» у складі так званої «Самооборони Севастополя».

За вчинення зазначених злочинних дій, громадянин Російської Федерації Ф. був нагороджений медаллю «За возвращение Крыма» представниками окупаційної влади Криму.

В свою чергу, як повідомили у главку Нацполіції в АРК і Севастополі, матеріали відносно підозрюваного громадянина Росії скеровані для його оголошення у державний/міжнародний розшук.

Як повідомлялося, Центр журналістських розслідувань в матеріалі «Туристи Путіна: Олександр Франчетті» розповідав про долю громадянина РФ Олександра Франчетті, який під час окупації Криму Росією на початку 2014 року очолював розвідувальний підрозділ «Северный Ветер» так званої «Самооборони Севастополя». Після закінчення «російської весни» на півострові він виявився вже не потрібен Росії. Франчетті виїхав на ПМЖ до Чехії, де перетворився на завзятого критика путінського режиму. Його персоною вже займаються чеські спецслужби, тому що він може становити загрозу безпеці як Чехії, так і для всього Євросоюзу, яким він має право вільно пересуватися.

Нагадаємо:

  • В лютому 2019 року слідчий відділ ГУв АРК та Севастополі оголосив у розшук керівників та учасників спецпідрозділу «Рубеж», який входив до складу незаконного збройного формування «Самооборона Севастополя». У 2014 році під час окупації Криму Росією члени НЗФ, зокрема, брали участь у захоплені кораблів ВМСУ та військових частин Збройних Сил України у Севастополі. У списку – особи, які були встановлені Центром журналістських розслідувань у спецпроекті «Шуцмани Путіна».
  • 23 березня ГУ Нацполіції в АРК та Севастополі повідомило про підозру у створенні незаконних збройних формувань та посяганні на територіальну цілісність України двом учасникам так званої «Самооборони Криму», які у 2014 році під час окупації Криму Росією брали участь у захопленні українських військових частин на півострові.
  • З початку 2019 року правоохоронці АРК оголосили в розшук 28 учасників незаконного збройного формування «Самооборона Криму», які вчиняли злочини під час окупації півострову Росією. Загалом, починаючи з 2018 року в розшук оголошено 165 представників, у тому числі й керівників, «Самооборони Криму». Щодо 1400 осіб, які входили до незаконного збройного формування, встановлено повні анкетні дані.
  • У кінці квітня 2019 року Нацполіція АРК встановила ще двох учасників незаконного збройного формування «Самооборона Криму».