Окупанти не пропустили в Крим близько півсотні громадян України – Держприкордонслужба

Новини
КПВВ «Чонгар» Фото: investigator.org.ua

Окупанти не пропустили в Крим через КПВВ «Чонгар» та «Каланчак» близько півсотні громадян України.

Про це повідомляє Державна прикордонна служба України, зазначаючи, що ніяких обмежень на перетин адмінмежі з окупованим Кримом з боку українських органів немає. 

«Пропуск осіб та транспортних засобів здійснюється прикордонниками в обох напрямках. Проте сьогодні ближче до вечора почастішали випадки відмовлення у пропуску на територію Криму громадян України окупаційними силовими структурами. Так, протягом останніх двох годин окупанти не пропустили в Крим близько пів сотні громадян України.
Державна прикордонна служба України продовжує відстежувати ситуацію на адмінмежі з тимчасово окупованим Кримом», – йдеться у повідомленні.

Представництво президента України в АРК повідомляє, що КПВВ «Каланчак» і КПВВ «Чонгар» на адміністративній межі з тимчасово окупованою територією Криму та міста Севастополя працюють в штатному режимі.

«Україна НЕ закривала ці КПВВ. За наявною інформацією, представники окупаційної адміністрації Російської Федерації на окупаційних пунктах пропуску на адміністративній межі з боку тимчасово окупованої території Автономної Республіки Крим та міста Севастополя пропускають в Крим лише осіб, які мають т.зв. «документи», що «посвідчують належність до громадянства РФ», а на вихід з Криму не випускають нікого. Вся наявна інформація постійно збирається та аналізується».

У соціальних мережах пишуть, що до 18:00 за київським часом окупанти пускали людей лише за «російськими паспортами».

  • Державне підприємство «Реінтеграція та відновлення», яке входить до сфери управління Мінреінтеграції, з 14 лютого запустило на КПВВ «Каланчак» та «Чонгар» спеціальні автобусні перевезення до адмінмежі між тимчасово окупованою територією АР Крим та Херсонською областю. Громадяни, які перетинають адмінмежу, користуватимуться автобусами на безоплатній основі. Держбюджету це обійдеться у 4,2 млн. грн.
  • 23 листопада 2021 року віцепрем’єрка – міністерка з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Ірина Верещук заявила, що у перспективі біля КПВВ на адмінкордоні з тимчасово окупованим Кримом має з’явитися транспорт, який доставлятиме мандрівників у населені пункти Херсонської області та назад. При цьому напівлегальних приватних перевізників замінять на державний, значно дешевший транспорт. Для підвезення громадян до самого адмінкордону будуть використовувати електромобілі.