Війна Росії проти України: що відбувається – хроніка 27 лютого

Новини

24 лютого 2022 року Російська Федерація розпочала повномасштабну війну проти України.

О 04:00 президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі.

Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення. Збройні сили України дають відсіч ворогові.

Російські окупанти вчиняють низку воєнних злочинів на території України. Це обстріли житлових кварталів та об’єктів цивільної інфраструктури, віроломство, мародерство. Це порушення Міжнародного гуманітарного права і Римського статуту міжнародного кримінального суду.

Центр журналістських розслідувань веде хроніку війни на різних майданчиках:

YouTube: https://bit.ly/3vdHSJm

Facebook: https://www.facebook.com/investigator.org.ua/

Telegram: https://t.me/investigatorua

Twitter: https://twitter.com/InvestigatorUa

Хроніку за 24 лютого можна прочитати ТУТ.

Хроніку за 25 лютого можна прочитати ТУТ.

Хроніку за 26 лютого можна прочитати ТУТ.

22:50 О 8:00 у Києві закінчиться комендантська година. Наступного дня вона почнеться о 22:00 — Кличко

«Завтра з 8 години ранку закінчиться посилена комендантська година. Але вона не скасовується зовсім. І з завтрашнього дня буде тривати, як було визначено раніше — з 22.00 до 7.00», — повідомив Віталій Кличко.

Він додав, що у цей час рух власним транспортом, окрім того, що має спецперепустки, заборонений. І ті люди, які перебуватимуть у цей час на вулиці, будуть вважатися членами диверсійних груп. Місто живе в умовах воєнного стану.

22:45 Європейський Союз поставить Україні бойові літаки — Жозеп Боррель

Країни ЄС нададуть Україні бойові літаки за фінансування Брюсселя. Про це пише AFP у twitter.

22:35 ЄС надасть Україні летальну зброю загальною вартістю EUR450 млн та нелетальних вантажів на суму EUR50 млн.

Про це повідомив представник ЄС з питань зовнішньої політики та політики безпеки політики Жозеп Боррель, передає «Інтерфакс-Україна».

«Оскільки повномасштабна війна триває, і ми хочемо зробити все, щоб підтримати Україну, ми вирішили використати наші можливості надати летальну зброю, летальну допомогу українській армії загальною вартістю EUR450 млн пакета підтримки та ще на EUR50 млн нелетальних матеріалів — палива, захисного обладнання», — сказав Боррель.

22:30 Meta обмежила доступ на території України до сторінок кількох державних ЗМІ РФ. Але відключати Росію від Facebook і Instagram не збирається.

Про це написав віцепрезидент компанії Нік Клегг у twitter.

«Ми зв’язалися із урядом України. На їхнє прохання ми обмежили доступ до кількох акаунтів в Україні, зокрема тих, що належать деяким російським державним ЗМІ. Ми також розглядаємо інші запити уряду щодо обмеження російських ЗМІ, контрольованих державою», — йдеться у повідомленні.

21:48 Харків. Місцевий житель дає з кулака в морду російському окупанту!

21:41 РИА Новости забули видалити заплановану публікацію про «перемогу» над Україною 26 лютого: її видалили, але є веб-архів

20:47 Президент України Володимир Зеленський провів розмову із президентом Португалії Марселу Ребелу де Соузою.

«Подякував за закрите небо для російських літаків, підтримку рішення про відключення Росії від SWIFT та конкретну оборонну допомогу. Португалія надала Україні зброю, індивідуальний захист та інше обладнання. Разом – сильніші», – написав Зеленський у Twitter.

20:43 На Волині через обстріл військової частини загинув воїн

Унаслідок ракетного удару по військовій частині поблизу Володимира зі сторони Білорусі загинув захисник України.

Про це повідомив міський голова Володимир-Волинського Ігор Пальонка.

«На жаль, після сьогоднішнього ураження ракетою поза містом ми маємо втрату нашого захисника», – зазначив Пальонка.

Зранку, 27 лютого, у Володимирі на Волині три ворожі ракети влучили у склади військової частини.

20:38 Росія нарешті визнала, що в Україні загинуло більше одного солдата РФ

Міністерство оборони РФ вперше повідомило, що у війні з Україною є «загиблі та поранені» російські солдати.

«На жаль, є загиблі та поранені наші товариші», – заявив представника Міноборони Росії Ігоря Калашникова, яку опублікувало російське інформаційне агентство ТАСС.

У своїй заяві Калашников уникнув точних даних щодо кількості врат РФ і намагався маніпулювати, мовляв, «їх значно менше, ніж в України».

До 27 лютого росіяни не надавали інформацію щодо своїх бойових втрат. Вперше про смерть одного кадрового російського солдата повідомив глава Дагестану Сергій Меліков.

20:35 Реакція ООН на ядерну зброю Путіна

Заступник генерального секретаря ООН – високий представник з питань роззброєння Ізумі Накаміцу нагадав Росії, що з ядерною зброєю не буває переможців, а лише жертви.

«Підвищення Російською Федерацією рівня ядерної боєготовності тільки збільшує ризик катастрофічного прорахунку. З ядерною зброєю не буває переможців. Тільки жертви. Заради нашої безпеки терміново необхідні стриманість, деескалація і зниження ризику», – йдеться у дописі.

Раніше в неділю постійна представниця США при ООН Лінда Томас-Грінфілд заявила в інтерв’ю CBS News, що рішення президента Росії Володимира Путіна привести в бойову готовність сили ядерного стримування країни являє собою ескалацію агресії, яка «абсолютно неприйнятна».

Вона також сказала, що «не здивована» тим, що Путін перейшов до підготовки ядерних сил Росії, оскільки він «випробував усі можливі засоби, щоб налякати світ своїми діями».

«Це просто означає, що ми повинні активізувати наші зусилля тут, в Організації Об’єднаних Націй, і в інших місцях, щоб притягнути його до відповідальності», – додал Томас-Грінфілд.

За її словами, Путін повинен припинити свої агресивні дії щодо України. «І ми будемо продовжувати тут, в ООН, і в усьому світі використовувати всі можливі важелі, наявні в нашому розпорядженні, щоб викрити його дії», – зазначила Томас-Грінфілд.

20:27 Прем’єр-міністр Швеції Магдалена Андерссон оголосила, що Україні буде поставлена ​​протитанкова зброя, шоломи та бронежилети, повідомляють західні ЗМІ.

«Тепер Швеція пропонує пряму підтримку Збройним силам України. Вона включає 135 тисяч польових пайків, 5 тисяч шоломів, 5 тисяч бронежилетів і 5 тисяч одиниць протитанкової зброї», – сказала вона.

Фінляндія дозволила Естонії поставити Україні гаубиці

На екстреній нараді Державної ради Фінляндії щодо надання додаткової допомоги Україні було ухвалено рішення дозволити Естонії поставити Києву 122-мм гаубиці, повідомив порталу Yle міністр оборони Антті Кайкконен.

Держрада також вирішила відправити в Україну 2 тис. бронежилетів, 2 тис. касок, 100 нош та засоби першої допомоги.

Досі Фінляндія обмежувалася лише гуманітарною та фінансовою допомогою Україні.

Постачання гаубиць стало можливим після того, як Німеччина дозволила реекспорт своєї зброї в Україну.

20:19 На Київщині військовий літак упав на житловий будинок

Очевидець у коментарі УП: У селі Березівка ​​Бучанського району Київської області український військовий літак впав на житловий будинок, почалася пожежа. Спочатку не було зрозуміло, чи український літак, чи російський. Згодом на місці катастрофи знайшли українське посвідчення офіцера. Також знайшли тіло загиблого пілота.

Як розповів очевидець, військовий літак летів дуже низько у напрямку Києва, почав повертати, а потім вибухнув та впав на житловий будинок.

Пошкоджено дах будинку, почалася пожежа. Також, за попередніми даними, горить ще кілька будинків. Про постраждалих невідомо.

За словами джерела, постійно чутно вибухи боєприпасів.

Під час падіння літак перебив високовольтну опору. У навколишніх будинках зникла електрика та інтернет.

 

20:00 У Бердянську українець просто знайшов міну біля мосту й будинків і голими руками переніс її в лісопосадку

19:56 Держспецзв’язок України офіційно заявив, що ракетний удар по Житомирському аеропорту було завдано з території Білорусі.

«По аеропорту в Житомирі завдали ракетного удару з боку Білорусі. Переговори вже закінчилися чи це у білоруських поплічників росіян такі «вагомі» аргументи?» – написали у Держспецзв’язку.

19:45 Євросоюз профінансує придбання і доставку зброї для України, щоб допомогти їй давати відсіч російській армії. Це буде першим таким випадком для ЄС.

Про це заявила на брифінгу президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн.

«Вперше ЄС профінансує закупівлю і постачання зброї та обладнання у країну, що зазнала нападу. Ми також посилюємо санкції проти Кремля», – сказала вона.

Головний дипломат ЄС Жозеп Боррель зазначив, що для цієї допомоги буде створений спеціальний механізм координації з українською стороною, щоб допомога максимально відповідала потребам.

«Це вперше в історії ЄС надасть летальну зброю третій країні, і я також проінструктував мою команду і військовий персонал ЄС створити механізм для узгодження запитів української армії, так щоб ми могли дати відповідь у найбільш ефективний спосіб разом з країнами-членами», – деталізував Боррель.

19:41 Служба безпеки повідомила, що легендарний український пілот, якого прозвали «Привидом Києва», вже збив 10 російських літаків.

«Його називають «Привидом Києва», хоча він захищає нашу безпеку, мов справжній Янгол.

У небесних боях український пілот вже збив 10 літаків окупантів».

Привид Києва — український військовик, пілот-ас, який у боях за Київ 24 лютого 2022 року збив 6 російських літаків. Загалом станом на 26 лютого збив 10 літаків окупантів.

Привид Києва — пілот МіГ-29 за перші 30 годин російського вторгнення в Україну здобув 6 повітряних перемог у небі над Києвом: збив 2 літаки Су-35, 2 літаки Су-25, по 1 літаку Су-27 і МіГ-29.

25 лютого Міністерство оборони України на своїй сторінках у соцмережах припустило, що Привидом Києва може бути один із досвідчених військових льотчиків запасу, які оперативно повернулися до лав ЗСУ після ворожого вторгнення.

19:38 США назвали неприйнятною ескалацією наказ Путіна привести сили стримування в режим підвищеної готовності

Наказ Володимира Путіна привести сили стримування РФ, які включають ядерну зброю, у стан підвищеної готовності є неприйнятною ескалацією, заявила посолка США в ООН Лінда Томас-Грінфілд.

Це означає, що президент путін продовжує ескалацію цієї війни у спосіб, який є абсолютно неприйнятним, і ми повинні продовжувати зупиняти його дії найбільш потужним чином», – заявила дипломатка в програмі «Обличчям до нації» телеканалу CBS.

27 лютого президент РФ наказав привести російські сили стримування в режим бойового чергування.

19:27 Президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн у ході пресконференції: ЄС вводить санкції проти Білорусі – зупиняє імпорт пального та не продаватиме технології.

19:25 Футболіст Андрій Ярмоленко перерахував мільйони на підтримку української армії

Український футболіст Андрій Ярмоленко став ще одним символом патріотичного спорту. Він перерахував три мільйони гривень на підтримку української армії.

Лондон підтримує українців у їхній боротьбі проти агресора. І сьогодні банер на стадіоні WestHam у Лондоні був із обличчям Ярмоленка.

 

19:21 У Криму російські окупанти почали активно забирати чоловіків на війну проти України у складі різних підрозділів армії РФ.

Про це повідомляє представництво президента України в Автономній Республіці Крим.

«За нашою інформацією, у лавах ворожої армії є чимало чоловіків, яких призвали в Криму, а тепер – кинули воювати проти України. З родичами таких військових в Криму проводяться зустрічі, їх повідомляють про можливість отримання психологічної допомоги у разі потреби на час фактичної участі членів їх родин у військових діях проти України. Але про це навіть не кажуть прямо, стверджуючи, що вони задіяні у якійсь «спецоперації», – йдеться у повідомленні.

При цьому, за наявною інформацією, про місцезнаходження, фізичний стан осіб, які були відправлені на так звану «спецоперацію», родини будуть повідомлені лише після її закінчення.

«Це означає, що і про смерть родича чи його потрапляння в полон вони дізнаються невідомо коли. Така тактика окупанта обрана, аби «не сіяти паніки» та, вочевидь, уникнути невдоволення та протестів серед цивільного населення. Тим часом, тисячі родичів чоловіків, яких окупанти відправили воювати до України і тіла яких вже або лежать в нашій землі, або захоплені в полон, не знають і не скоро дізнаються правду, і не закликають зупинити війну», – додали у відомстві.

У представництві зазначили, що на підтвердження цієї інформації є десятки й сотні повідомлень від рідних незаконно відправлених на війну чоловіків, відеофіксація допитів військовополонених російської окупаційної армії. За посиланнями можна подивитись відео затриманого у полон хлопця з міста Севастополя, яке було поширене Збройними Силами України: https://cutt.ly/1P7ZGbz

«Ворог зараз активно та в насильницький спосіб мобілізує на війну проти власної ж країни мешканців з усіх куточків тимчасово окупованого Кримського півострову, зокрема кримських татар та українців. Ми звертаємось до громадян України, що проживають у тимчасово окупованому Криму: чиніть опір окупанту – не відпускайте своїх членів сімей на війну проти власного ж народу! Забирайте дітей з військових частин, не давайте їм чинити воєнні та військові злочини, не відправляйте їх на загибель! Бо наша українська армія дає гідну відповідь окупаційним військам!», – заявили у представництві президента в АРК.

Якщо вам відомо про відповідні факти – коли примусово мобілізовані кримчани воюють проти України в ці дні, будь ласка, надсилайте цю інформацію у приватні повідомлення на сторінці представництва, або на електронну адресу: [email protected]

У представництві нагадали, що примусовий призов українських громадян з тимчасово окупованих територій України в армію агресора – це воєнний злочин РФ та особисто Володимира Путіна, а призвані Росією українські громадяни у Криму – жертви цього злочину.

Як повідомлялось, вранці 27 лютого у Харкові під час прориву легкої броньованої техніки та вантажівок російських військ українські військові взяли в полон сержанта строкової служби з 25-ї мотострілецької бригади з окупованого Севастополя Іванова Дмитра Олексійовича.

19:11 Головнокомандувач ЗС України Валерій Залужний:

Нам протистоїть одна з найбільших армій світу. Але ми сильніші! І щодня наші лави міцніють. За 2 доби мобілізовано майже 100 тис громадян, з них половина – резервісти Сил ТРО ЗСУ

19:11 СБУ опублікувала звернення полонених російських окупантів до своїх батьків із проханням забрати їх із України.

“Мамо, забери мене звідси! Ми тут мирних жителів убиваємо!” – сказав один із них.

«Чому це «усвідомлення» прийшло лише тоді, коли окупанти пройшли майже пів України і опинилися в Миколаївській області – питання відкрите. Але факт залишається фактом – ворог масово здається українським силовикам. З усіма полоненими активно працюють і документують їхні свідчення, щоб кожен причетний був покараний», – повідомили у СБУ.

 

19:06 Ракета Іскандер, випущена по Україні з території Білорусі, про що повідомлялося раніше, влучила в аеропорт Житомира. Про це повідомляє радник глави МВС Антон Геращенко.

«Російсько-білоруські фашисти б’ють по аеропорту Житомира. Знаєте, що це означає? Що треба готуватися Рівненській та Житомирській областям підсмажувати не лише російських, а й білоруських окупантів найближчими днями!» – написав він.

18:59 Президент Володимир Зеленський оприлюднив світлину з міністром оборони Олексієм Резніковим, запевнивши, що Київ не здадуть і перемога буде за Україною.

«85 годин оборони.

Залякувати українців – марно.

Зламати наших захисників і захисниць – не вийде.

Змусити нас здати столицю – тим більше.

Надзвичайно важкі години. Але вони минуть.

Післязавтра – вже весна.

Україна – переможе. Вже перемагає!

Ворог, який прийшов на нашу землю – піде у відомому напрямку.

Тому ми радимо окупантам йти додому. Поки не пізно.

Тримаймо стрій!»

18:55 ВВС: Ірландія підтримала вступ України до ЄС

Міністр із європейських справ Ірландії Томас Бірн заявив, що його країна підтримає прохання України про розгляд її кандидатури на членство в ЄС.

Заява Бірна прозвучала через кілька годин після того, як президент України Володимир Зеленський заявив, що зараз вирішальний момент для ухвалення рішення про те, щоб Україна приєдналася до блоку.

Польща, Словенія та Литва також заявили, що підтримають заявку України на вступ до ЄС.

«В Україні є основні свободи. Вони можуть голосувати за кого їм подобається, вони можуть говорити те, що їм подобається, уряд хоче, щоб їхня економіка процвітала. У Росії ви не можете голосувати за того, хто вам подобається, ви не можете говорити то, Що вам подобається, а економіка знаходиться в дуже поганому стані… Існує величезна кількість бідних, і буде ще гірше», – сказав він.

18:53 Мінекології: Екологічні збитки від пожежі на нафтобазі у Василькові становлять мінімум 810 млрд грн, готуємо позов до ООН.

Україна готує позов до Міжнародного суду ООН для повної компенсації збитків, завданих довкіллю через обстріл нафтобази у Василькові Київської області, повідомив в.о. міністра захисту довкілля та природних ресурсів Руслан Стрілець.

«За попередніми оцінками, безпрецедентні екологічні збитки від пожежі на нафтобазі у с.Крячки Васильківської громади Київської області складають. ВІСІМСОТ ДЕСЯТЬ МІЛЬЯРДІВ ГРИВЕНЬ. Над точними розрахунками зараз працюють фахівці Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів України та Державна екологічна інспекція України. Але я впевнений, що сума лише збільшуватиметься. Ми додаємо її у загальний кошик збитків, нанесених окупантами», – йдеться в повідомленні.

«Наразі екологічна ситуація контрольована, вашому життю та здоров’ю нічого не загрожує. А окупанти обов’язково заплатять за заподіяну шкоду навколишньому середовищу України та всі злочини проти нашої держави!» – наголосив Стрілець.

18:49 Напружена обстановка у місті Енергодар, поряд з яким розташована Запорізька АЕС. За повідомленням міського голови Дмитра Орлова, на околицях міста працюють диверсійні групи. Напередодні російська військова техніка зайшла до Запорізької області з Херсона, і в розташованій поряд з Енергодаром Великої Білозерки захопила приміщення поліції та хірургічне відділення місцевої лікарні.

Також у Запоріжжі зафіксовано випадки мародерства. Зокрема, про це повідомляв міський голова Мелітополя Іван Федоров. З метою запобігання його у Мелітополі повинні організувати патрулювання міста добровольчими дружинами з-поміж городян.

Громадські патрулювання разом із поліцією для охорони громадського порядку запроваджуються і в Енергодарі.

Через складну обстановку в області в самому Запоріжжі територіальна оборона почала запис у свої лави та роздачу зброї все охочим, незалежно від наявності військового досвіду. Для запису в тероборону достатньо паспорта та військового квитка для тих, хто служив у армії.

«У Запорізькій області зараз складні умови, складна бойова ситуація. Охочих долучитися до сил територіальної оборони дуже багато. Вчора було багато, сьогодні черги, тому було ухвалено рішення приймати всіх охочих. Бажано, щоби був бойовий досвід. Бойовий досвід – це антитерористична операція чи операція об’єднаних сил. Це Афганістан, це Югославія та інші гарячі точки. Потрібний, щоб записатися, паспорт та військовий квиток, якщо людина мала військовий досвід. Цього буде достатньо. З собою бажано мати запас продуктів на пару днів, теплі шкарпетки – 5 пар та теплі речі», – розповів Радіо Свобода начальник служби зв’язків із громадськістю Запорізької окремої бригади територіальної оборони Андрій Бістрик.

Також вночі, вранці та вдень 27 лютого Запоріжжя постраждало від обстрілів – били по південних околицях міста. Про постраждалих у результаті офіційно не повідомляється.

18:45 Кличко: У Києві створюють гуманітарний штаб для допомоги мешканцям міста.

Ситуація у Києві контрольована, оборона триває, а міська влада створює гуманітарний штаб для допомоги мешканцям міста. Про це лідер «УДАРу», мер столиці Віталій Кличко заявив під час термінового брифінгу 27 лютого.

«Київ продовжує тримати оборону. Російських військ у столиці немає.

Але наші військові, правоохоронці і терборона продовжують виявляти і знешкоджувати диверсантів. Вночі були зіткнення і перестрілки. Знищили кілька великих диверсійних груп», – сказав Кличко.

Він нагадав, що для безпеки киянам не слід виходити на вулиці без потреби, лише слідувати в укриття.

«Росія обстрілює житлові квартали в столиці України. Росія вбиває українців у всій Украіні! У Києві, від початку атаки, з 24 лютого, загинули або померли 9 мирних жителів, в тому числі одна дитина. 4 невідомих особи та 18 військових і бійців теробони. Поранені 106 людей Із них 47 цивільних. Зокрема троє дітей. В тому числі 17-ти річний курсант», – сказав лідер «УДАРу».

Він повідомив, що в столиці створюють гуманітарний штаб для допомоги киянам.

«В цілому ситуація в місті зараз контрольована. Всі об’єкти критичної інфраструктури працюють. Громадський транспорт не їздить . Метро – теж. Підземні станції метро працюють як укриття для людей. Київ створює гуманітарний штаб для допомоги киянам, які її потребують.

Зараз ми опрацьовуємо логістику. І найближчим часом оприлюднимо контакти для збору допомоги і волонтерів. А також – інформацію про те, куди звертатися тим, кому потрібна допомога», – пояснив він.

Кличко подякував усім, хто докладає зусиль для перемоги над ворогом.

«Військові, поліція і нацгвардія, тероборона і добробати захищають місто.

Я вдячний всім киянам, бізнесу, які хочуть або вже зголосилися допомогти чим можуть в цій ситуації, аби Київ вистояв. Разом ми вистоїмо! Розуміємо: перемога буде, але буде тільки в боротьбі! Буде перемога тому, що з нами армія, з нами тероборона, з нами справедливість! З нами Україна! Слава Україні! І слава кожному, хто небайдужий, хто захищає Батьківщину», – зазначив мер Києва.

Також він повідомив, що лікарні столиці працюють в режимі військового часу і приймають, як тих, хто сам звертається за екстренною допомогою, так і тих, кого привозять швидкі.

«На сьогодні центри переливання крові забезпечені компонентами крові.

Найбільша потреба – в донорах з негативним резусом. Прошу всіх, хто може, долучитися і стати донором. Після закінчення комендатської години кров для поранених можна здати в центрах на вулиці Петра Запорожця, 26 та вулиці Максима Берлінського, 12», – сказав лідер «УДАРу».

18:42 Звернення президентів України Леоніда Кравчука, Леоніда Кучми та Віктора Ющенка:

«Український народе,

Звертаємось до всіх українців світу.

Тих, хто від самого початку збройної агресії Росії зі зброєю в руках б’ється за кожне наше місто, кожне село, кожну вулицю, кожен будинок.

Тих, хто своєю відвагою та любов’ю до України згуртував весь світ навколо нашої держави.

Тих, хто збирає допомогу для армії.

Тих, хто голіруч зупиняє російські танки та змушує окупантів здаватися в полон.

За ці дні, сповнені героїзму та болю, ви вщент знищили віковий міф про так звану велич Росії.

Усі разом ми переможемо. Ми вистоїмо.

Росія заплатить за свої злочини.

Слава Україні! Героям слава!»

18:37 ЄС ЗАКРИВАЄ ПОВІТРЯНИЙ ПРОСТІР ДЛЯ РФ – ФОН ДЕР ЛЯЄН

18:37 В Україні порушили справу через знищення окупантами РФ літака «Мрія»

Правоохоронці за фактом знищення російськими військовими найпотужнішого українського літака АН-225 «Мрія» розпочали кримінальне провадження.

Про це повідомляє пресслужба Офісу генерального прокурора у Телеграмі.

«Внаслідок атаки збройних сил Російської Федерації артилерійським обстрілом військового аеродрому «Антонов» у Гостомелі Київської області знищено унікальний цивільний літак АН-225 «Мрія». Наразі за процесуального керівництва Київської обласної прокуратури за вказаним фактом розпочато досудове розслідування. Дії загарбників кваліфіковано як порушення законів та звичаїв війни (ст. 438 КК України)», – йдеться у повідомленні.

Зазначається, що цей літак українського виробництва був одним із найбільших та найпотужніших у світі. Війська країни-агресора знищили його під час спроби виведення з ладу військового аеродрому.

Прокурори Київської обласної прокуратури продовжують вживати всі можливі заходи задля належного документування воєнних злочинів військових РФ з метою невідворотності покарання для кожного причетного.

Російські окупанти на аеродромі в Гостомелі знищили флагман української авіації – легендарний АН-225 «Мрія».

Мрия

18:34 Президент Володимир Зеленський обіцяє українським військовим заробітну плату в 100 тисяч гривень на місяць.

«Очевидно, що наші військові воюють не за гроші а за сьогодні, за завтра. І дуже жорстко відповідають за те, що було вчора.

Але ми маємо зрозуміти, що на сьогодні – це найважливіша робота – бути військвим, захищати країну. І тому я дуже хочу, щоб держава гідно платила за цю роботу. Ми будемо платити нашим військовослужбовцям, які тримають в руках зброю, по 100 тисяч гривень на місяць.

Не для того, щоб нам казали «дякую», а для того, щоб вони знали, що країна їм точно вдячна. І так буде до тих пір, поки не закінчиться ця війна».

18:29 Міністр закордонних справ Туреччини Мевлют Чавушоглу оголосив, що вторгнення Росії до України є війною, і його країна починає діяти у відповідності до Конвенції Монтре.

«Спочатку це був російський напад, і ми оцінювали його з експертами, військовими, юристами. Тепер це переросло у війну. Це не військова операція; це офіційно воєнний стан», – цитує Чавушоглу Hurriyet Daily News.

Стаття 19 конвеції Монтре говорить, що під час війни, коли Туреччина не є воюючою стороною, військові кораблі користуються правом повної свободи проходу і судноплавства. Але військові судна воюючих держав не мають права проходити через протоки Босфор і Дарданелли за певними винятками.

Зокрема, військові кораблі, відділені від своїх баз, можуть повернутися на них.

Таке судно не повинне брати участь у війні після того, як сказало, що проходить Босфор для повернення на базу, наголосив Чавушоглу.

Міністр наголосив, що Туреччина не підтримує напад Росії на України і виступає за мирний діалог між воюючими сторонами.

26 лютого президент Володимир Зеленський заявив, що турецький президент Реджеп Таїп Ердоган вирішив заборонити прохід російських військових кораблів до Чорного моря.

Того ж дня кораблі Росії розпочали у Чорному та Азовському морях «контртерористичну операцію». За інформацією керівника Інституту Чорноморських стратегічних досліджень, весь район у північно-західній частині Чорного моря, на північ від паралелі знаходження острова Зміїного – N 45-21 – перекритий групою кораблів на чолі з крейсером «Москва» із завданням закриття району проведення «операції».

18:25 Укрзалізниця опублікувала актуальну карту, в якій є інформація щодо залізничного сполучення та функціонування вокзалів в Україні.

Центральний вокзал працює, до більшості міст України можна доїхати поїздом.

Також пасажирам радять слідкувати за оновленнями на офіційних сторінках Укрзалізниці та уважно слухати оголошення на вокзалах їхніх міст. Прибувати на посадку радять за 30 хвилин до відправлення.

Укрзалізниця здійснює евакуаційні рейси з найбільш небезпечних зараз регіонів країни.

18:21 Повітряне командування «Захід» Повітряних Сил ЗС України: «Нас отправляют на убой»: Військові РФ діляться між собою враженнями від зустрічі із ЗСУ та українцями

18:16 Президент Володимир Зеленський опублікував відеозвернення, в якому розповів про свою сьогоднішню розмову з білоруським диктатором Олександром Лукашенком, першою за два роки.

«Я докладно пояснив йому неможливість нашого зіткнення. Я не хочу, щоб ракети, літаки та вертольоти летіли в Україну з Білорусі. Я не хочу, щоб йшли війська в Україну з Білорусі. І він мене запевнив у цьому», – сказав президент.

Лукашенко, за словами Зеленського, запропонував, щоби українська та російська делегації зустрілися на річці Прип’ять. Без жодних умов, підкреслив президент.

«Скажу прямо, як завжди: я не дуже вірю в результат цієї зустрічі, але нехай спробують. Щоб потім жодний громадянин України не мав жодного сумніву, що я як президент не намагався зупинити війну, коли був нехай і маленький, але все ж таки шанс», – сказав Зеленський.

18:14 В Росії заблокували сайт про загиблих і полонених в Україні військових РФ

В Росії заблокували інтернет-ресурс про загиблих і полонених в Україні російських військових, повідомив журналіст Олександр Михельсон.

«Принаймні на цю годину знаменитий ресурс 200rf.com із даними загиблих і полонених «освободітєлєй» вже глухо заблоковано на території Росії. Нагадую, що, згідно з указом Путіна ще від 28 травня 2015 року, така інформація в РФ прирівняна до держтаємниці. З чим і вітаємо російських матерів», – розповів він.

Цей сайт створено представниками МВС України. На ньому ви знайдете інформацію про полонених та вбитих російських солдатів в Україні з моменту початку окупації. Тут ми оперативно розміщуватимемо фото та відео, які ми отримуємо з поля бою.

Якщо ваші родичі чи знайомі перебувають в Україні та беруть участь у війні проти нашого народу – тут ви зможете отримати інформацію про їхню долю.

На жаль, дуже багато вбитих важко впізнати. Ми свідомо викладаємо ці фото та відео, можливо ви пізнаєте когось за непрямими ознаками.
Інформація постійно оновлюється.

18:13 Росія погрожує обстрілювати транспорт, який привозить з Заходу в Україну зброю

Голова комісії Ради Федерації із захисту держсуверенітету Андрій Клімов заявив, що РФ готова обстрілювати транспорт, який ввозить в Україну зброю від Заходу. Про це він розповів росЗМІ.

«Особи, які мають намір транспортувати західну зброю Києву, на території України можуть стати цілями точкових ударів. Поки що, наприклад, машина з військовим вантажем їде територією третьої країни – це її справа. Щойно вона потрапляє до України, ми «демілітаризацію» проводимо. Адже вони не яблука везуть. Ви що, думаєте, чи не відстежити ці поставки? Це ж не складаний ніж у кишені провезти», – сказав Клімов.

18:11 Легендарний ВДВшник звернувся до військових Білорусі «Ви здобудете тільки ганьбу та смерть»:

Легенда збройних сил Білорусі, підполковник ВДВ запасу Валерій Сахащик закликав білоруських військових не виконувати злочинний наказ і не вступати у війну з Україною.

«Можливо, не всі повернуться живими, бо російська армія вже 3 доби перебуває в пеклі.

Кількість вбитих нараховується тисячами, полонених – сотнями, пораненими переповнені госпіталі. Жодні цілі операції не досягнуті, не взяли ні Київ, ні жоден обласний центр.

Жодних правових підстав у білоруських військових сил вдиратися в Україну немає. Це прямо забороняє чинна Конституція.

Це не наша війна. Ви не захищатимете свою батьківщину, дім чи сім’ю й не здобудете слави – тільки ганьбу, приниження та смерть».

18:09 Представник президента у Конституційному суді Федір Веніславський: Перемовини з РФ почнуться за декілька годин, делегація змінила маршрут

Веніславський в ефірі каналу Рада: Перемовини української делегації з росіянами почнуться за декілька годин, оскільки команда добиратиметься до кордону з Білоруссю більше часу, ніж очікувалося.

«У зв’язку з безпековою ситуацією маршрут (до кордону з Білоруссю – ред.) змінено, тому я думаю, що перемовини розпочнуться протягом декількох годин.

Для того, щоб забезпечити максимальну безпеку нашій делегації, вони поїхали таким маршрутом, який не складає загрозу для їхнього життя та не було відоме їхнє місцеперебування».

Він не зміг назвати склад делегації, аби убезпечити їх.

Веніславський вважає, що до кінця дня вже буде повна інформація про стартові позиції та результати перемовин.

Також він додав, що білоруси також будуть брати участь у перемовинах, але як спостерігачі.

18:07 Павло Дуров: «Ми не хочемо, щоб Telegram використовувався як інструмент, що посилює конфлікти і розпалює міжнаціональний розбрат. У разі ескалації ситуації ми розглянемо можливість частково або повністю обмежити роботу Telegram-каналів у залучених країнах на час конфлікту».

18:03 Російські війська на північному заході від Києва перейшли до тактичного відступу, щоб їх не дістала українська артилерія. Про це заявив на брифінгу радник голови Офісу президента Олексій Арестович.

За його словами, на північно-західних околицях столиці противник намагався просунутися вперед окремими групами, як у Харкові, але потрапив під вогневий опір української авіації та артилерії, у бої з територіальною обороною та механічною частиною.

«Частина (російських військ. – Ред.) розгромлена, частина висувається на північ і займає оборону на рубежах 15-20-40 км від Києва, щоб наша артилерія не дістала. Це означає, що вони перейшли в тактичний відступ. Принаймні на окремих дільницях», – сказав він.

Арестович оцінює загальну обстановку так: «Противник видихся».

Останні боєздатні частини росіяни кинули на Київ, щоб тимчасово окупувати його околиці, вважає радник: «Київ та Харків. Але у Харкові його оточили та розгромили, добивають. Те саме в Києві. Цей тактичний відступ показує, що і цей їх план провалився».

За даними Генштабу ЗСУ, Росія влаштувала перегрупування військ для нової атаки на Київ. Для цього на аеродром Мачулищі в Білорусі перекинуто 10 вертольотів і два літаки Ан-124, на аеродром Барановичі – чотири винищувачі-бомбардувальники Су-34.

17:58 У районі Прип’яті – російські БТР-82А, К-53949 Тайфун-К MRAP і Тигр-М. Російські військові і чеченські війська Росгвардії

17:55 Нацгвардія зупинила фури АТБ з російськими військовими – був бій

МВС: У Миколаєві Національна гвардія України зупинила фури з маркуванням мережі супермаркетів АТБ, в яких переховувалися російсько-окупаційні військові.

Зазначається, що Нацгвардія працювала спільно з міським комісаром.

Під час огляду фур в них виявили війська окупантів.

Повідомляється, що почався бій, внаслідок якого знешкодили усіх ворожих військових.

17:54 Україна шукає водіїв з вантажівками, щоб возити з Польщі гумдопомогу

Львівська облдержадміністрація шукає багато вантажівок, які постійно курсуватимуть між Польщею та Україною, заявив глава Львівської ОДА Максим Козицький у Facebook.

«Створюємо «зелений» коридор для перевезення гуманітарної допомоги з Польщі в Україну через Львівщину.

Нам треба багато вантажівок, які постійно курсуватимуть між двома країнами. Возитимуть речі першої необхідності, медикаменти тощо.

Польська сторона організовує гуманітарний хаб з цілої Європи для допомоги нашим воїнам та переселенцям».

Козицький просить писати у приватні повідомлення Департаменту економічної політики Львівської ОДА.

17:51 Сергій Лещенко, член наглядової ради Укрзалізниці:

Герої-залізничники! Історія, яка потрапить до підручників історії нашої визвольної війни. Отже, знайомтеся, наші герої – начальник станції «Баси» Руслан Аристархов та начальник станції «Суми товарна» Артем Кисельов. Вони голими руками захопили ворожий БМП та двох військових ворожої армії.

Вранці після селектора вони вирушили виявляти мітки, робили обхід колії на станціях «Баси» та «Суми товарна». І побачили, як на «Суми товарна» заїжджає бронетранспортер. Виліз із кабіни один із російських загарбників і запитав напрямок руху.

Залізничники зорієнтувалися і вказали йому шлях у безвихідь за підвищеною колією. Потрапивши у пастку, росіяни вилізли з БТР, їх повалили на землю та викликали тероборони
Двох затримали та здали сумській теробороні. Ще двоє втекли, на них оголошено полювання. Сумщина підтвердила свої традиції партизанської боротьби.

УЗ готує до нагородження героїв-залізничників.

17:47 Русский корабль? Шукай весла! Екіпаж з Грузії поговорив з російськими військовими доступною мовою

17:40 У російських військових на Харківщині закінчилася солярка, і вони вирішили сходити за нею до місцевого відділення поліції. Тепер дають свідчення.

17:33 Брифінг міністра закордонних справ Дмитра Кулеби:

Хочу звернутися до деяких європейських країн і політиків, які на словах підтримують запровадження санкцій проти Росії, але при цьому намагаються їх пом’якшити, щоб продовжувати заробляти на торгівлі з Росією. Сьогодні ви заробляєте на крові українців та наших дітей. І це зовсім не метафора, це реальність, у якій ми всі живемо. Тому я закликаю вас припинити політиканство і заробляти гроші на наших смертях.

Наказ Путіна про підвищену готовність стратегічних сил з’явився невдовзі після оголошення переговорів. Ми розцінюємо це як форму тиску нас. Але це тиск не спрацює. Ми їдемо не здаватися та не торгуватися. І навіть якщо Путін вирішить застосувати ядерну зброю проти України, то це буде катастрофа для всього світу, але нас все одно не зломить.

Ми поїдемо на переговори послухати, що Росія захоче сказати. Ми хочемо почути, що саме Росія хоче нам запропонувати і на які кроки вона готова піти. Ми не здамося, не капітулюємо і не здамо ні п’яди нашої території. З огляду на це чому б і не поговорити.

Сьогоднішнє вторгнення Росії в Україну – це результат багаторічної політики «умиротворення» Путіна Заходом. Ми вітаємо, що сьогодні ситуація змінилася. Ми шкодуємо, що це сталося пізно і призвело до таких наслідків. Але саму зміну підходу, про необхідність якого ми говорили багато років, ми безумовно підтримуємо.

17:21 Укроборонпром: У результаті повітряної атаки російських військ на аеропорт Гостомель під Києвом був спалений один із найбільших та найпотужніших літаків у світі українського виробництва АН-225 «Мрія».

16:45 «Це вже наше»: Намутили кулемет. Така корисна штука в господарстві завжди знадобиться

 

16:37 Путін наказав готувати ядерну зброю

16:15″Хлопчики в трусиках». У Харкові ТРО «Азов» узяли в полон російських військових. Всі кажуть одне й те ж: не знали, куди потрапили, без документів та телефонів

 

16:05 Генштаб про ситуацію на фронті на 13:00.

Окупанти атакують з повітря цивільну та військову інфраструктуру. Від початку доби – 5 авіа- і 16 ракетних ударів. Окупанти накопичують сили на території Білорусі (10 вертольотів, два Ан-124, чотири Су-34). Ворог наступає в напрямку Києва. Місто успішно захищають. Окупанти обстрілюють мирні Харків та Балаклею. Херсон відчайдушно обороняють. Флот РФ вийшов із чорноморських баз із завданням атакувати ВМС України. Була спроба висадки російського десанту у Чорноморську. Його знищено.

16:01 Українська делегація зустрінеться з російською в районі річки Прип’ять – Зеленський

15:42 Російські війська в Бучі вели бій з пам’ятником воїнам-афганцям )))

15:42 У МЗС спростували повідомлення ЗМІ, що Україна погодилася на переговори з Росією в Білорусі

15:25 Україна нібито погодилася на переговори із країною-агресором Російською Федерацією. Зустріч дипломатів має відбутися або на кордоні України та Білорусі, або у місті Гомель (Республіка Білорусь).

15:12 Як відрізнити військових ЗСУ від російських агресорів

15:00 м. Буча, вул. Вокзальна, купа розбитої російської техніки, місцевий житель на нервах

(УВАГА! НЕНОРМАТИВНА ЛЕКСИКА!)

 

14:39 Європейська рада на рівні міністрів закордонних справ розгляне фінансування постачання в Україну летальної зброї

14:30 Ljudmyla Wannek: Екстрене засідання німецького парламенту (Bundestag). Зала аплодує українському послу Андрію Мельнику, присутньому на засіданні. Всі аплодують СТОЯЧИ

14:16 Заступник головнокомандувача ЗСУ Євген Мойсюк звернувся до російських військових:

«Задумайтеся, чому ви тут, за що воюєте. Сподіваюсь, ви переконалися, що на вас тут ніхто не чекав. Ми даємо вам можливість повернутися до своїх рідних, не втративши життя та гідність. Розрядіть зброю, підніміть руки. Це ваш квиток додому. Ідіть захищайте свою батьківщину, а не руйнуйте нашу!»

13:59 ЄвроМайдан – EuroMaydan: В Києві знищена і частково запакована група диверсантів-кадирівців, які захопили швидку і їхали на ній по місту

14:47 Ігор Мосійчук: Є інформація, що вночі російські окупанти спробують взяти під контроль наші основні святині в столиці: Святу Софію, Володимирський собор, Києво-Печерську Лавру, Михайлівський Золотоверхий та Андріївську церкву.

13:40 ЦЕНТР ОБОРОННИХ СТРАТЕГІЙ: ТЕРМІНОВО ІНФОРМУЄМО!

Існує дуже велика вірогідність того, що самопроголошений уряд Республіки Білорусь (РБ) в найближчі години ухвалить рішення про участь Збройних сил РБ у війні, що веде Російська Федерація проти України. Це означатиме задіяння всіх сил та засобів збройних сил Білорусі проти наших сил оборони.
Єдиною причиною такого рішення буде те, що громадянин Лукашенко повністю залежить в тому числі у питаннях власної безпеки від Путіна.

Дане рішення ніяк не враховує мир та дружбу між народами України та РБ, що тягнеться віками. Білоруси та Українці не воювали проти один іншого ніколи в історії. Ми братні народи та не можемо воювати один проти іншого. Якщо це рішення буде ухвалено та реалізовано це буде чергова трагедія історичного масштабу на руках Путіна та Лукашенко.

Але будь-якого окупанта ми вбиваємо. Тому, давайте зробимо все можливе, щоби через божевілля режиму Путіна білоруси та українці залишалися братнім народом.

Важливо: військові Білорусі можуть не розуміти куди їдуть, їх телеефір переповнений пропагандою про уявних “нацистів”, їм можуть не пояснювати задачі та вони можуть не розуміти багато з того що відбувається. Вони можуть не знати про шалені втрати росіян тут.

Треба дзвонити та писати всім знайомим в РБ та говорити про це і просити не йти на війну проти українців. Матерям та дружинам – не відпускайте своїх чоловіків на загибель та воювати проти близького народу.

PS. Колеги, щойно опозиційні журналісти з Білорусі (джерело достовірне) повідомили, що підрозділи білоруських сил спецоперацій сідають в літаки. Готується повітряний десант. Таким чином Білорусь фактично особовим складом почала вторгнення в Україну. Локації висадки: Київський та Житомирський напрямки. Потрібна якомога швидше поширити серед іноземних змі, якщо є така можливість.

*ЗА РІЗНИМИ ДЖЕРЕЛАМИ

13:35 Член наглядової ради ПриватБанку Роман Сульжик: Російські солдати пограбували банкомат в Херсонcькій області

Солдати російських окупаційних військ пограбували банкомат у селищі Верхній Рогачик, Херсонської області.

“Росіяни «працюють» на кассі у нашому тимчасово захопленому відділенні в Херсоні”, – підписав відео Сульжик.

Коментатор відео зазначає, що сейф, який виносять окупанти, знаходився у відділенні банку в селищі Великий Рогачик на вулиці Владичанській.

12:48 УП: Колона російських військ з літерою V йде з Дмитрівки в Забуччя

12:37 У Харкові під час прориву легкої броньованої техніки та вантажівок російських військ вранці, 27 лютого, українські військові взяли в полон сержанта термінової служби з 25-ї мотострілецької бригади з окупованого Севастополя.

«Іванов Дмитро Олексійович. Із Севастополя. Сержант, кулеметник», – розповів він.

За словами сержанта, командування поставило завдання захопити автомобільне кільце у місті. І додав, що з іншими російськими військовими проривався через кільце на чотирьох «Тиграх».

11:56 Міський голова Ірпіня Олександр Маркушин: В Ірпені атаку російських військ вдалося відбити. Підірвано міст.

За словами мера, ворожі танки зайшли в Ірпінь зі сторони Бучі, але напад відбито.

Місцеві жителі повідомляють про те, що ворожа техніка їздила навпростець по приватному сектору, по огородах місцевих мешканців. Ймовірно через те, що росіяни не орієнтуються на місцевості. Вони досі намагаються рухатися у напрямку Києва.

Крім того, було підірвано черговий міст в цьому регіоні, той що з’єднує Бучу з Ірпенем в районі заправки й ТРЦ «Жираф». Заправка також зайнялася.

11:45 Громада села Корюківка на Чернігівщині зупинила і не пустила далі кілька російських танків. Беззбройні громадяни ледь не всім селом вийшли на дорогу і змусили смертельні машини не лише зупинитись, але й позадкувати.

11:41 Сухопутні війська ЗС України:

Сумарні орієнтовні втрати ворога за три попередні доби (24,25,26) загарбницької війни Російської Федерації в Україні.

Літаки 27
гелікоптери 26
Танки 146
Бойові броньовані машини 706
Гармат 49
ЗРК БУК 1
Град 4
Автомобільна техніка 30
Цистерни 60
БпЛА ОТР 2
Кораблі/катери 2
Засоби ППО

Особовий склад орієнтовно 4300(уточнюється)

інформація орієнтовна і може уточнюватись, оскільки ії вкрай складно отримувати після бою, адже командири насамперед зосереджуються на веденні бою.

Крім того інформацію ми можемо отримати лише по завершенню бою, а бої бувають вкрай тривалі у часі. Надходження даних може відбутись наступного дня, а іноді і через день.

Крім того, якщо бій тривав вночі, і розпочався в одну календарну дату, а завершився в іншу, то доволі складно відділити у яку саме добу стались ті чи інші втрати.

В Україні запустили сайт 200rf.com для пошуку полонених і вбитих російських солдат

11:31 Глава МЗС України Дмитро Кулеба: «Іноземці, які бажають захищати Україну та світову безпеку у складі Інтернаціонального легіону територіальної оборони України, запрошую звертатися до закордонних дипломатичних установ України у відповідних країнах. Разом перемогли Гітлера, переможемо і Путіна».

11:25 Прес-секретар президента Зеленського Сергій Никифоров:

«Шановні колеги, ми так само почули заяви про те, що російська делегація прибула до Гомеля на переговори. Маю заявити, що представників України там не буде. Такий формат справді обговорювався. Але в останній момент перемовники РФ висунули вимогу, що українська армія повинна спершу скласти зброю. На це негайно отримали пропозицію вирушити за “русским военным кораблем”. Тому їхні сьогоднішні заяви і рішення, попри все, демонстративно їхати до Гомеля – є лише інформаційним тиском і спробою перекласти відповідальність за зрив на Україну.

Це неправда. Україна готова до перемовин, але не готова вислуховувати будь-які попередні умови. Це стосується і місця проведення. Ми не можемо їхати до Білорусі, з території якої до наших міст прямують літаки та ракети. Так само у питаннях безпеки нашої делегації ми вимушені були б покладатися на гарантії сторони, яка приймає. З огляду на попередні події такі гарантії вартують дуже мало.

Позиція України залишається незмінною. Ми готові зустрічатися у будь-якому нейтральному місці: Баку, Стамбулі, Варшаві, Відні… Продовжіть самі. Ми й надалі запрошуємо Росію якнайшвидше сісти за стіл переговорів і вберегти життя своїх військових. Кожен день зволікання вартуватиме РФ непоправними людськими та економічними втратами.»

11:24 Глава британського МЗС Ліз Трасс: Війна в Україні може тривати кілька років.

«Ми знаємо, що Росія має сильну армію, але ми знаємо і те, що українці хоробри, сповнені рішучості відстоювати свій суверенітет і територіальну цілісність і боротися». Вона також додала, що «дуже жорсткі» санкції, запроваджені Заходом, «поставлять російську економіку навколішки». Однак для цього, сказала вона, «потрібний час», як і на те, щоб «відучити Європу від російської нафти та газу».

Ліз Трасс вважає, що цей конфлікт може стати «початком кінця» для Володимира Путіна.

«Він повинен знати, що міжнародний кримінальний суд уже дивиться на те, що відбувається в Україні, і це матиме серйозні наслідки для нього особисто та уряди Росії… Ми вже бачили, як російська влада націлилася на мирних жителів. Я закликаю росіян не ескалувати цей конфлікт, але нам потрібно бути готовими до того, що Росія спробує використати ще гіршу зброю», пише Sky News.

11:20 Цензор.НЕТ: Під час обстрілу військами РФ Харкова ворожий реактивний снаряд приземлився прямісінько на дитячий майданчик.

11:14 Війська РФ пограбували магазин в Тростянці на Сумщині.

В місті Тростянець на Сумщині російські військові грабують магазини.

Відео було опубліковано в мережі.

11:11 Зеленський: Дії російського РФ тягнуть на міжнародний трибунал

Дії окупанта в Харкові, Охтирці, Києві, Одесі та інших містах тягнуть на міжнародний трибунал. Про це заявив президент України Володимир Зеленський під час брифінгу у неділю, 27 лютого.

«Ця ніч була тяжкою. Що вони роблять? Це помста. Народ піднявся на захист своєї держави. І вони відкрили справжнє обличчя. Це дороги. Вони почали більше бомбити наші українські міста. Вони збираються бомбити ще підступніше вбивати наших дітей. Це зло, яке прийшло на нашу землю і яке треба знищити», – сказав президент.

Він зазначив, що російські окупаційні війська, попри свої обіцянки не чіпати цивільне населення, з перших годин вторгнення, б’ють по цивільній інфраструктурі.

«Вони свідомо обрали тактику на ураження людей…Електростанції, лікарні, дитячі садочки, житлові будинки. Все під ударами цілодобово. Те, що окупанти роблять Харкову, Охтирці, Києву, Одесі та іншим містам, тягне на міжнародний трибунал», – наголосив Зеленський.

Він доповнив, що Україна чітко фіксує всі злочини противника.

«Всі злочини ми чітко фіксуємо. Їх було б більше, якби не наші мужні захисники. Українські сили всі молодці, – додав глава держави.

10:25 Адам Осмаєв: «Україно, справжні чеченці з вами. Ми святкуватимемо перемогу і в Москві, і в Чечні, і в Криму, і в Севастополі. Іншаллах».

10:17 Мосійчук: На вулиці Лаврухіна (Київ, Троєщина) стався вибух у дворі 16-поверхівки: загорілися 7 приватних автівок

Проводиться евакуація людей з 1 під’їзду. За попередніми даними, загиблих не виявлено, потерпілі — попередньо з легкими ушкодженнями.

Знищені та загорілися 7 приватних легкових авто. Вибуховою хвилею пошкоджено вікна, балкони з 1-15 поверх.

10:04 Російську колону, що увійшла до Харкова, знищено.

09:33 Президент Володимир Зеленський закликав іноземних громадян приєднатися до опору російським військам в Україні. З іноземців, які виявлять бажання долучитися, буде створено окремий Інтернаціональний легіон територіальної оборони.

«Згідно з Положенням про проходження військової служби у Збройних силах іноземцями та особами без громадянства, затвердженим указом президента України від 10 червня 2016 року №248, іноземці мають право вступити до ЗСУ на військову службу за контрактом у добровільному порядку, зокрема й до лав Сил територіальної оборони ЗСУ», – повідомили у Офісі президента.

Зокрема, на основі цього документу, усім іноземцям, які виявляють бажання долучитися до опору російським окупантам та захисту світової безпеки, керівництво України пропонує приїхати до нашої держави й поповнити ряди Сил територіальної оборони. З іноземців формується окремий підрозділ – Інтернаціональний легіон територіальної оборони України.

«Це й буде ключовим свідченням вашої підтримки для нашої країни», – наголосив Зеленський.

Для запису в Інтернаціональний легіон та щодо всіх деталей охочі мають звертатися до аташе з питань оборони Посольства України у своїй державі, а повну інформацію буде розміщено на сайтах посольств.

09:15 Повітряні Сили ЗСУ збили крилату ракету, випущену по Києву з території Республіки Білорусь бомбардувальником ТУ-22.

Про це повідомив Головнокомандувач ЗС України Валерій Залужний у Facebook.

«Повітряні Сили ЗС України кілька хвилин тому збили крилату ракету, випущену по столиці України з території Республіки Білорусь літаком ТУ-22. Це черговий воєнний злочин РБ і РФ», написав Залужний.

08:50 Вночі у Києві відбулося кілька сутичок з диверсійними групами російських окупантів. Столицю повністю контролюють Збройні сили України і тероборона.

Про це повідомляється у офіційному Telegram-каналі Київської міської державної адміністрації.

«Ситуація в Києві спокійна, столицю повністю контролюють українська армія та тероборона. Уночі було кілька сутичок з диверсійними групами», – повідомив перший заступник голови КМДА Микола Поворозник.

08:27 У Харкові легкі бойові машини російських окупантів прорвалися до центру міста, кілька з них вже знищені. Зараз триває бій у центрі та прилеглих до нього територіях.

Про це повідомив голова Харківської ОДА Олег Синьогубов своєму Telegram.

«Стався прорив легкої техніки російського ворога в Харкові. У тому числі і центральна частина міста. Увага! Не залишайте місць укриттів! Збройні Сили України ліквідують ворога. Цивільне населення просимо не виходити на вулиці міста», – написав Синьогубов.

Радник міністра внутрішніх справ Антон Геращенко розмістив у своєму Telegram відео з ворожою технікою на території міста.

«Поодинокі легкі бойові машини противника намагалися просунутися вперед. Їх блоковано, йде бій на їх знищення, перші дві вже знешкоджені», – написав він.

«Триває ліквідація ворожих військових груп. Бої тривають в центрі міста та прилеглих територіях. Збройні Сили України знищують ворога! Жителі Харкова, не виходьте з укриттів, не пересувайтеся транспортом!», – додав Геращенко.

07:56 У місті Роздільна в Одеській області сталася перестрілка з диверсантами, які перевозили арсенал зброї, боєприпасів мін та вибухівки. Одного з диверсантів та арсенал вдалось захопити.

ДРГ виявила спільна група прикордонників, поліцейських та тероборонівців, повідомляє Державна прикордонна служба України.

«Захисники України виявили підозрілих осіб на мікроавтобусі Volkswagen. Під час спроби перевірити невідомих, проти прикордонників, поліцейських і тероборонівців відкрили вогонь з іншого автомобіля – позашляховика Mitsubishi L-200. Бійці спільної групи відкрили вогонь у відповідь по диверсантах, після чого позашляховик почав тікати», – йдеться у повідомленні.

У затриманому мікроавтобусі виявили зброю (в тому числі автомати, гранатомети), боєприпаси, міни, вибухівку.

«Також затримано одного з диверсантів, особа якого встановлюється. Пошук решти диверсантів триває. Серед захисників України є поранені», – додали у Держприкордонслужбі.

07:11 Amnesty International: Росія бреше про те, що застосовує під час вторгнення в Україну лише високоточну зброю.

РСЗВ БМ-21 «Град» у колоні російської техніки, розбитої українським захисниками Фото: facebook.com/GeneralStaff.ua

«Російське вторгнення в Україну було відзначено нерозбірливими нападами на цивільні райони та ударами по об’єктах, які охороняються міжнародним гуманітарним правом», – йдеться у повідомленні.

«Російський уряд хибно стверджує, що використовує лише високоточну зброю. Російські військові продемонстрували злочинне нехтування життями мирних мешканців, застосувавши балістичні ракети та зброю вибухової дії з широким радіусом ураження у густонаселених районах», – вказали правозахисники.

06:34 Військове телебачення України опублікувало відео з черговими пораненими російськими військовими, яких взяли в полон українські захисники.

«Путін їх кинув на вірну смерть», – йдеться у коментарі до відео.

06:13 Під Васильковом продовжується бій за аеропорт, тому поки неможливо почати гасіння пожежі на нафтобазі, яка загорілась після влучання в неї ракети, випущеної російськими окупантами.

Про це повідомив голова Київської обласної державної адміністрації Олексій Кулеба у Facebook.

«Під Васильковом продовжується бій за аеропорт. Наразі російські війська нанесли ракетний удар по нафтобазі в селі Крячки Васильківської громади. Спалахнула велика пожежа, яку можна бачити навіть із Києва. Бій не припиняється, тому ДСНС області не може приступити до гасіння. Наразі вдалося перекрити постачання газу. Маємо пряме влучення в резервуар з паливом – нам загрожує екологічна катастрофа», – написав Кулеба.

Близько 01:00 27 лютого по Василькову на Київщині російські окупанти завдали ракетного удару, внаслідок чого почалася пожежа на нафтобазі KLO.

В Держспецзв’язку порадили місцевим мешканцям закривати вікна, оскільки дим та шкідливі речовини від пожежі у Василькові можуть піти у будь-який бік, вітер постійно змінює напрямок.

05:32 У Росії вперше офіційно визнали першого загиблого в Україні військового, хоча Міноборони РФ продовжує стверджувати, що російські окупаційні війська не мають втрат.

Глава Дагестану Сергій Меліков офіційно висловив співчуття родині офіцера Нурмагомеда Гаджимагомедова, який, за його словами, загинув в ході «спецоперації із захисту Донбасу».

«Висловлюю глибокі співчуття родині Нурмагомеда, уродженця Кулинського району, відважного сина Дагестану. Він проявив мужність, тому що був так вихований і тому, що обрав для себе непростий і благородний шлях захисника миру», – написав Маліков у Instagram-акаунті.

Нурмагомедов служив у 247-му гвардійському десантно-штурмовому Кавказькому козацькому полку ВДВ.

За даними Генштабу ЗС України, станом на 20:00 26 лютого орієнтовні втрати ворога склали понад 3000 осіб, танків – близько 100, бойових броньованих машин – до 540, гармат – 15, ЗРК «Бук» – 1, літаків – 16, вертольотів – 18.

05:01 У Харкові російські окупанти підірвали газопровід, повідомляє Держспецзв’язку.

«Застерігаємо від дезінформації: це не є ядерним ударом, хоча вибух візуально є схожим на нього», – наголосили у відомстві.

Крім того російські війська завдали ракетного удару по складах ракетно-артилерійського озброєння ЗС України у Балаклії на південний схід від Харкова.

Про це повідомляє агентство УНІАН з посиланням на місцеві пабліки, які опублікували відповідні відео. Зазначається, що заграву від вибухів було видно за 20 км.

04:38 Сили територіальної оборони Збройних Сил України нараховують уже 37 тисяч осіб.

Про це повідомив Головнокомандувач Збройних сил України Валерій Залужний у Facebook.

«Резервісти Сил територіальної оборони ЗС України! Честь! Вас уже 37 тисяч! Дякую за надійне плече! Разом до Перемоги!», – написав Залужний.

04:17 Державна інспекція ядерного регулювання України інформує: 27 лютого о 01:20 за Київським часом внаслідок масового бомбардування Kиєва всіма доступними Російській Федерації видами зенітного та ракетного озброєння снаряди влучили у пункт захоронення радіоактивних відходів київської філії «Об’єднання Радон».

Про це по телефону повідомив персонал підприємства, який знаходиться в укритті внаслідок масового обстрілу. Наразі відсутня можливість оцінки масштабу руйнувань.

«Автоматизована система радіаційного моніторингу вишла з ладу. Але камери спостережень зафіксували падіння снарядів. Оцінка радіаційної обстановки буде здійснена переносними приладами після завершення обстрілів. За попередньою оцінкою Держатомрегулювання, за межами санітарно-захисної зони загрози населенню немає», – йдеться у повідомленні.

Пізніше Держатомрегулювання повідомила, що радіаційний фон поблизу метро Печерська, станом на 03:20 27 лютого у нормі та без змін. Та опублікувала відповідне фото з показами.

04:02 Компанія SpaceX Ілона Маска розширила зону покриття супутникового інтернету Starlink на Україну. В країну направлені додаткові термінали, які дозволяють ним користуватися. Starlink може бути дуже корисним для України у разі можливих проблем з доступом до інтернету через вторгнення Росії. 

Про це повідомив у Twitter сам Маск у відповідь на запит міністра цифрової трансформації України Михайла Федорова.

Ілон Маск Фото: ЕРА

«Послуги Starlink наразі активні в Україні. В дорозі – додаткові термінали», – написав Маск.

26 лютого Федоров звернувся до Маска на його сторінці в Twitter із проханням запустити Starlink в Україні.

Для користування інтернетом від Starlink потрібні спеціальний пристрій від самої компанії. Це термінал, монтажний штатив та маршрутизатор.

Досі сервіси Starlink були недоступними в Україні через порівняно високу вартість за обладнання та абонентське обслуговування. Друга причина, через яку сервіси були недоступні в нашій країні – небажання Ілона Маска займатися реєстрацією Starlink в Україні.

Starlink може бути дуже корисним для України у разі можливих проблем з доступом до інтернету через вторгнення Росії. До цього РФ висловлювала серйозну стурбованість щодо Starlink через його стійкість до зовнішнього впливу.

03:20 ДСНС України: У Харкові ворог підступно атакував житлові квартали, снаряд влучив у 9-типоверхівку, загинула жінка, рятувальники евакуювали два десятки людей.

27 лютого о 21:20 на номер «101» надійшло повідомлення про те, що внаслідок потрапляння ворожого артилерійського боєприпасу у житловий 9-поверховий будинок за адресою: м. Харків, вул. Бучми, 40а, сталась руйнація несучої стіни сходової клітини та сходових маршів з 2-го по 7-й поверхи, пошкоджені будівельні конструкції квартир на 4-му, 5-му та 6-му поверхах.

«Рятувальники евакуювали зі зруйнованого під’їзду будинку біля 20 людей. На жаль, в результаті руйнації конструктивних елементів будинку, який зазнав обстрілу, загинула літня жінка, мешканка квартири на 5-му поверсі», – йдеться у повідомленні.

У підвалі будинку ховались від обстрілів біля 60 людей. Ніхто з них не постраждав.

03:05 Зведення Збройних сил України за 26 лютого: Українські війська продовжують активно відбивати потужні атаки противника по містах. Ворог атакує усі напрямки, але українські захисники дають рішучу відсіч.

У Харкові вдалося відбити атаки, місто під контролем України. Знищено багато російської техніки: танки, бронемашини тощо. Є пошкодження житлових будинків та постраждалі.

У Сумах ситуація під контролем оборонців України. Протягом дня зафіксовано обстріли з артилерії, є постраждалі. ЗСУ знищили колону ворожої автотехніки з пальним, двох росіян узято в полон.

У Луганській області тривають спроби ворога захопити населені пункти, просуваючись із Бєлгорода до Старобільська. Вийти на рубежі Луганської і Донецької областей росіянам не вдалося, українське військо тримає міцну оборону.

В Охтирці ЗСУ перешкодили намірам противника захопити місто. Пошкоджена місцева ТЕЦ станом на 26 лютого вже відновила свою роботу. Повідомляється, що внаслідок обстрілів загинуло 6 людей.

У Волинській області спостерігаються демонстраційні дії окупантів зі сторони Білорусі.

У Скадовську та біля Херсону у Голій Пристані противнику тимчасово вдалося вийти на рубежі. Ведуться запеклі бої, Сили оборони не дають ворогові закріпитися.

У Чорному морі Повітряні Сили ЗСУ знищили російський військовий літак Су-30 СМ. Продовжується оборона південного кордону України.

02:15 Під час обстрілу російськими військами Маріуполя загинули десять греків, заявив прем’єр-міністр Греції Кіріакос Мітсотакіс, пише Reuters.

«Десять безневинних цивільних людей грецького походження загинули під час російських обстрілів поблизу Маріуполя. Припиніть бомбардування негайно!», – сказав Мітсотакіс.

Зазначається, що у понеділок посла Росії у Греції було викликано до МЗС для роз’яснень.

Греція також висловила готовність прийняти біженців із України. «Якщо нам доведеться прийняти певну кількість людей, то ми охочі це зробити. Всі кошти будуть покриті Європою, але нині пріоритет – людський вимір», – сказав міністр міграції Греції Нотіс Мітарачі.

Російські окупанти обстріляли селища довкола Маріуполя, місто залишається під контролем України.

01:43 Радник міністра внутрішніх справ Антон Геращенко: російські війська завдають ракетних ударів по житлових кварталах Харкова.

«Побажання харків’янам добраніч від путінських мразей! Б’ють по житлових кварталах! Після всього, що ви мразі наробили – буде війна до переможного кінця! З поверненням Криму та Донбасу!», – написав Геращенко у telegram.

01:30 Російські окупанти завдали ракетного удару по Василькову: почалася масштабна пожежа на нафтобазі.

Про це повідомила міський голова Василькова Наталія Баланисович у відеозверненні, опублікованому на її сторінці у Facebook..

«Горить нафтобаза на Крячках. Ворог хоче зруйнувати все навкруги», – сказала Баласинович.

Про ракетний удар по Василькову повідомив і радник мінстра внутрішніх справ Антон Геращенко.

«Ублюдки щойно завдали чергового удару крилатими чи балістичними ракетами біля Василькова. Почалася пожежа», – написал Геращенко в telegram.

01:10 ЄС, США та Канада відключають банки Росії від SWIFT та введуть санкції проти Центробанку РФ.

Лідери Європейської комісії, Франції, Німеччини, Італії, Великобританії, Канади та США оголосили про новий потужний набір економічних обмежень проти Росії, який включає відключення російських банків від платіжної системи SWIFT, санкції проти Центробанку РФ та заборону продажу «золотих паспортів» заможним росіянам.

00:28 У районі Гостомеля 26 лютого українським військом було розгромлено спецпідрозділ Росгвардії Чечні, убито командира полку Тушаєва.

Цю інформацію агентству «Інтерфакс-Україна» підтвердили у Міноборони України.

Повідомляється, що під час розгрому підрозділу було знищено генерала Магомеда Тушаєва – командира 141-го моторизованого полку росгвардії Чечні. Це підтвердив взятий у полон боєць цього підрозділу.

За інформацією джерела в Міноборони, «з тими, що залишилися, наразі вже зі стрілецької зброї розбирається Нацгвардія України та спецпідрозділ Альфа».

00:05 Генпрокурор Ірина Венедіктова: У селі Зеленівка, що входить до Херсона, російські окупанти розстріляли з автоматичної зброї цивільного журналіста Ділєрбека Шакірова, крім того, росіьскі війська влучили у багатоповерхівку в Харкові.

«В районі с. Зеленівка м. Херсона із автомобіля розстріляли з автоматичної зброї Шакірова Ділєрбека Шукуровича – цивільного журналіста інформаційного щотижневика «Навколо тебе», члена Благодійного фонду «Дім надії». Внесено відомості до ЄРДР за ч. 2 ст. 438 КК України», – написала Венедіктова у Facebook.

Вона також публікувала фото руйнувань житлового будинку у Харкові на вулиці Бучми, 40а.

За її словами, там ідуть запеклі бої, інформація щодо постраждалих з’ясовується.

Венедіктова також повідомила, що внесено відомості до ЄРДР за ч. 2 статті 438 КК України за фактом загибелі людей внаслідок обстрілу карети швидкої допомоги під час транспортування поранених на трасі УКРНІОЗ в Херсонській області.