Країни-учасники Кримської платформи вимагають від Путіна припинити війну та вивести війська РФ з України

Війна

Країни-учасники Кримської платформи засудили неспровоковане вторгнення збройних сил РФ в Україну та вимагають від президента Володимира Путіна негайно припинити військові дії та вивести російські війська з території України в межах її міжнародно визнаних кордонів.

Про це йдеться в опублікованій МЗС України спільній Заяві учасників Міжнародної Кримської платформи з нагоди Дня спротиву окупації Автономної Республіки Крим та міста Севастополя, який Україна відзначає 26 лютого.

«Ми найрішучіше засуджуємо неспровоковане вторгнення збройних сил Російської Федерації в Україну. Ми також засуджуємо причетність Білорусі до цієї агресії проти України та закликаємо їх дотримуватися своїх міжнародних зобов’язань», – наголосили учасники Кримської платформи.

Вони вказали, що військовий напад Росії на Україну – незалежну і суверенну державу – є грубим порушенням міжнародного права та основних принципів, на яких будується міжнародний порядок, заснований на правилах.

«Ми вимагаємо від президента Путіна негайно припинити військові дії Росії та беззастережно вивести всі сили та військову техніку з усієї території України в межах її міжнародно визнаних кордонів. Росія несе повну відповідальність за цей акт агресії та всі руйнування та людські втрати, які він спричинить. Вона буде притягнута до відповідальності за свої дії. Такому застосуванню сили та примусу немає місця в 21 столітті», – йдеться в документі.

Учасники Кримської платформи також закликали Росію повернутися до діалогу з метою політичного та дипломатичного врегулювання.

«Ми засуджуємо триваючі дії Росії, спрямовані на подальше порушення суверенітету та територіальної цілісності України в межах її міжнародно визнаних кордонів, а саме нещодавнє рішення Російської Федерації визнати неконтрольовані урядом території Донецької та Луганської областей України незалежними утвореннями», – додали автори заяви.

23 серпня 2021 року пройшов інавгураційний Саміт Кримської платформи. Він офіційно запустив перший міжнародний формат щодо Криму. Кримська платформа – це ініційований Україною новий міжнародний консультаційно-координаційний формат. Платформа спрямована на підвищення ефективності міжнародного реагування на триваючу окупацію Криму, відповіді зростаючим безпековим загрозам, посилення міжнародного тиску на Кремль, запобігання подальшим порушенням прав людини та захисту жертв окупаційного режиму, а також досягнення головної мети – деокупації Криму та повернення його Україні мирним шляхом.

24 лютого 2022 року Російська Федерація розпочала повномасштабну війну проти України.

О 04:00 президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі.

Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення. Збройні сили України дають відсіч ворогові.

Найчастіше армія РФ без розпізнавальних знаків — це віроломство, воєнний злочин, порушення Міжнародного гуманітарного права і Римського статуту міжнародного кримінального суду.

Центр журналістських розслідувань веде хроніку війни на різних майданчиках:

YouTube: https://bit.ly/3vdHSJm

Facebook: https://www.facebook.com/investigator.org.ua/

Telegram: https://t.me/investigatorua

Twitter: https://twitter.com/InvestigatorUa

Хроніку за 24 лютого можна прочитати ТУТ.

Хроніку за 25 лютого можна прочитати ТУТ.

Хроніку за 26 лютого можна прочитати ТУТ.