Місцезнаходження зниклого у Каховці журналіста Батуріна невідоме, у Херсоні окупанти переслідують активістів, журналістів та колишніх силовиків

Війна

До сих пір нічого не відомо про місцезнаходження зниклого 12 березня у Каховці Херсонській області журналіста газети «Новий день» і автора спільних розслідувань Центру журналістських розслідувань Олега Батурина.

Про це повідомляє Центр журналістських розслідувань.

Тим часом журналіст з Херсона Костянтин Риженко повідомив Радіо Свобода, що в окупованому російськими військовими місті силовики РФ переслідують та затримують українських активістів, журналістів, колишніх військових та усіх, хто не приховує проукраїнську позицію.

За словами журналіста, якого також розшукують, росіяни мають списки активістів, які виступають проти війни та окупації, чи просто висловлювали свою проукраїнську позицію. Також розшукують тих, хто фотографує переміщення російської техніки та передає інформацію українським силовикам.

«Останні кілька днів, як у місто завезли СОБР і Росгвардію, представники Росгвардії почали ходити по домівках і вибивати двері активістам, колишнім співробітникам СБУ, колишнім військовим. Погрожують журналістам. Є інформація, що одного журналіста забрали, але це неперевірена інформація. Мені кілька разів передавали інформацію, що конкретно мене шукають, розпитують. Чомусь із фотороботом. Вони заходили у під‘їзди на конкретні поверхи, вибивали конкретні двері і перевертали певні квартири», – розповів Риженко.

Зараз російські силовики оточили Дніпровський ринок, один з найбільших у місті. У всіх, хто хоче пройти на територію ринку, чи вийти звідти, перевіряють телефони і дивляться, чи передавала людина інформацію про пересування російської техніки у чат-бот СБУ, розповів Костянтин.

«Окупанти зайняли СІЗО, яке раніше використовували як міський витверезник. Скільки людей туди вже привезли – я не знаю і ніхто не знає. Дуже багато затримань було у Новій Каховці. Мені місцеві активісти кажуть, що там настільки багато затримань, що вже не вистачає місць у камерах і людей просто зганяють в гаражі місцевого відділку МВС і там тримають їх. У них є певні списки і по них почали працювати. А потім ще вираховують тих, хто попутно став активним у процесі війни», – сказав Риженко.

Як повідомлялось, 12 березня в Каховці Херсонській області зник журналіст газети «Новий день» і автор спільних розслідувань Центру журналістських розслідувань Олег Батурин.

***

О 4 годині ранку 24 лютого 2022 року  президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу – захопити Київ за два-три дні  провалився.

Російські окупанти вчиняють сотні воєнних злочинів та злочинів проти людяності на території України. Це убивство цивільного населення, обстріли житлових кварталів та об’єктів невійськової інфраструктури, віроломство, мародерство, які є порушеннями Міжнародного гуманітарного права і Римського статуту Міжнародного кримінального суду.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: 

YouTube: https://bit.ly/3vdHSJm

Facebook: https://www.facebook.com/investigator.org.ua/

Telegram: https://t.me/investigatorua

Twitter: https://twitter.com/InvestigatorUa