Венедіктова підписала лист-орієнтування з нагадуванням правил поводження із військовополоненими

Війна

Після багаточисленних виступів компетентних українських юристів Генпрокурорка України Ірина Венедіктова підписала лист-орієнтування керівникам регіональних прокуратур щодо поводження із військовополоненими і кваліфікації їхніх дій згідно Кримінального кодексу України.

Копію документу опублікувало видання ZN.UA.

«До правовідносин, пов’язаних зі збройним конфліктом, застосовуються норми міжнародного гуманітарного права, яке головним чином закріплено в міжнародних договорах. Основними з них є чотири Женевські конвенції про захист жертв війни від 12 серпня 1949 року», – йдеться у документі.

Найбільш застосовуваними під час війни в Україні є Конвенції про захист цивільного населення та про поводження з військовополоненими.

Відповідно до положень Конвенції, військовополоненими є учасники міжнародного збройного конфлікту, зокрема, не лише комбатанти, а й медики та духовний персонал збройних сил.

До комбатантів належать: регулярні війська, добровольчі загони та ополчення, організовані рухи опору та партизанські формування (якщо в них є керівник, учасники відкрито носять зброю, мають виразну і помітну відмітку та дотримуються законів і звичаїв війни).

Отже, якщо такі особи затримуються, у подальших діях із ними слід виходити з презумпції наявності в них статусу військовополоненого.

  • дії затриманих росіян не потребують додаткової правової кваліфікації за КК України, якщо стосовно них немає інформації про причетність до злочинів, що підпадають під статтю 438 – порушення законів чи звичаїв війни.
  • такі особи є військовополоненими і, з огляду на імунітет комбатанта, не несуть індивідуальної відповідальності за учать у збройному конфлікті.
  • прийом військовополонених до місць утримання (таборів, дільниць при установах ДКВС) здійснюється на підставі письмового рапорту працівника Військової служби правопорядку у ЗСУ та поіменного списку полонених.
  • про факт прийняття військовополонених начальники установ Державної кримінально-виконавчої служби повинні негайно повідомляти прокурорам та СБУ.
  • тримання військовополонених у таборах та інших спеціально визначених містах не потребує затримання у порядку статті 208 КПК України.
  • кримінальні провадження у частині повідомлення полоненим про підозру за участь у збройному конфлікті мають бути закриті через відсутність складу злочину.
  • усі полонені мають триматися виключено у спеціально визначених містах.

Військовополоненими не вважаються цивільні громадяни України, Росії або інших країн, які вчиняють диверсії, наносять коригувальні мітки, збирають інформацію щодо пересування військ, шпигуни та найманці. Стосовно них варто дотримуватися загального порядку притягнення до відповідальності.

Як повідомлялось, 5 березня радник глави Офісу президента Олексій Арестович закликав всіх українських захисників пам’ятати про необхідність дотримуватись положень Женевської конвенції та гуманно поводитися з російськими полоненими.

Колишній заступник генпрокурора Гюндуз Мамедов зазначив, що Україні вже зараз треба вирішити питання про перебування та зайнятість російських військовополонених. Відповідно до Женевської конвенції, наша держава може використовувати працю цих людей та мінімально її оплачувати. Але лише у визначених сферах.

***

О 4 годині ранку 24 лютого 2022 року  президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу – захопити Київ за два-три дні  провалився.

Російські окупанти вчиняють сотні воєнних злочинів та злочинів проти людяності на території України. Це убивство цивільного населення, обстріли житлових кварталів та об’єктів невійськової інфраструктури, віроломство, мародерство, які є порушеннями Міжнародного гуманітарного права і Римського статуту Міжнародного кримінального суду.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: 

YouTube: https://bit.ly/3vdHSJm

Facebook: https://www.facebook.com/investigator.org.ua/

Telegram: https://t.me/investigatorua

Twitter: https://twitter.com/InvestigatorUa