У Офісі президента закликали гуманно поводитися з російськими полоненими: Ми – воїни світла, ми не фашисти

Новини

Радник глави Офісу президента Олексій Арестович закликав всіх українських захисників пам’ятати про необхідність дотримуватись положень Женевської конвенції та гуманно поводитися з російськими полоненими.

Про це Арестович заявив у відеозверненні до українських бійців, яке він опублікував на своєму Youtube-каналі та у Facebook.

«Сьогодні дуже багато збили російських літаків і льотчиків. Традиційна ненависть до них (полонених – ред.) зрозуміла. Вони бомблять мирні міста, від них гинуть мирні жителі, діти тощо. Але. Ми європейська армія, європейської держави. Категорично забороняється варварське поводження з полоненими… По-перше, це нас розлюднює. А у війні дуже важливо тримати правильний стан свідомості. Ми – воїни світла, ми не фашисти. Не уподібнюйтеся сатані, бо це означає програти сатані. Навіть якщо залишитися живими.

Другий момент. Наші західні партнери, міжнародне співтовариство дуже негативно реагують на такі факти. Лише Женевська конвенція. Виставляючи відосики із «залихватськими» допитами, ви серйозно посилюєте тих людей на Заході, які кажуть, що «ага, Україна порушує Женевську конвенцію, вчиняє воєнні злочини, не все так однозначно та інше». І уже уряди Заходу під тиском відповідних лобі ставлять питання про те, що «Ну як вам тепер допомагати? Складно буде».

Тому в нас діє потужний політичний фактор, у нас працює потужний гуманний та моральний фактор та потужний фактор юридичний. І за сумою цих факторів, щоб залишатися людьми, при всьому своєму бажанні – побити, помститися полоненому – максимум, що ви можете запитати по Женевській конвенції – це номер військової частини, його ім’я та прізвище і на цьому все. Далі лише спеціальні органи ведуть відповідне дізнання… Давайте залишатись людьми, не підставляйте ні себе, ні країну», – сказав Арестович.

24 лютого 2022 року Російська Федерація розпочала повномасштабну війну проти України.

О 04:00 президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі.

Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення. Збройні сили України дають відсіч ворогові.

Російські окупанти вчиняють низку воєнних злочинів на території України. Це обстріли житлових кварталів та об’єктів цивільної інфраструктури, віроломство, мародерство. Це порушення Міжнародного гуманітарного права і Римського статуту міжнародного кримінального суду.

Центр журналістських розслідувань веде хроніку війни на різних майданчиках:

YouTube: https://bit.ly/3vdHSJm

Facebook: https://www.facebook.com/investigator.org.ua/

Telegram: https://t.me/investigatorua

Twitter: https://twitter.com/InvestigatorUa

Читайте хроніку війни: за 24 лютогоза 25 лютогоза 26 лютогоза 27 лютогоза 28 лютогоза 1 березняза 2 березняза 3 березня; за 4 березня.