У Ростові суд засудив ще п’ятьох фігурантів «справи кримських мусульман» до позбавлення волі на строк від 14 до 15 років

Крим

Південний окружний військовий суд Ростова-на-Дону засудив п’ятьох фігурантів другої сімферопольської групи сфальсифікованої ФСБ «справи кримських мусульман», активістів громадського об’єднання «Кримська солідарність» Акіма Бекірова, Сейтвелі Сейтабдієва, Ескендера Сулейманова, Рустем Сейтхалілов та Асана Янікова до позбавлення волі на строк від 14 до 15 років у колонії суворого режиму.

Про це повідомляє громадське об’єднання «Кримська солідарність».

«Суд визнав активістів винними за статтею 205.5 КК РФ (організація діяльності терористичної організації та участь у діяльності такої організації – ред.). 33-річний спеціаліст з IT-безпеки Акім Бекіров, 28-річний активіст Сейтвелі Сейтабдієв та 38-річний столяр Рустем Сейтхалілов отримали 14 років позбавлення волі в колонії суворого режиму, з першими 5 роками у в’язниці та 1 роком обмеження волі пересування. 48-річного технічного інженера Ескендера Сулейманова та 35-річного будівельника Асана Янікова засудили до 15 років колонії, 5 років у в’язниці та 1 року обмеження свободи пересування. У політв’язнів на волі залишилися дружини, діти та старі батьки», – йдеться у повідомленні.

Усі заарештовані були активістами «Кримської солідарності», допомагали організовувати передачі у в’язницю своїм співвітчизникам, відвідували судові засідання та масові заходи на підтримку кримських татар.

Підтримати заарештованих активістів із Криму приїхали десятки співвітчизників.

Крім того, оголошення вироку супроводжувалося флешмобом в окупованому Криму, десятки жителів півострова сфотографувалися з плакатами: «Вирок за релігію – узаконене беззаконня», «Солідарність – не злочин», «Ваші терміни нас не зламають», «Стоп репресіям за національною ознакою», «Кримські татари – не терористи».

25 кримськотатарських громадських активістів – Руслан Сулейманов, Алім Карімов, Рустем Шейхалієв, Меджит Абдурахей, Шабан Умеров. Акім Бекіров, Фарход Базаров, Сервет Газієв, Сейран Муртаза, Ерфан Османов, Осман Аріфмеметов, Ремзі Бекіров, Ескендер Сулейманов, Енвер Аметов, Владлен Абдулкадиров і Раїм Айвазов – обвинувачуються в причетності до ісламської політичної партії «Хізб ут-Тахрір», яка визнана терористичною в Росії, але діє без обмеження на рівні національних законодавств багатьох країн світу.

Нагадаємо:

  • 16 серпня 2021 року Південний окружний військовий суд в російському Ростові-на-Дону засудив фігурантів сфальсифікованої ФСБ алуштинської «справи кримських мусульман», кримських татар Руслана Нагаєва, Ельдара Кантімірова, Ленура Халілова і Руслана Месутова до позбавлення волі в колонії суворого режиму на строк від 12 до 18 років.
  • 29 жовтня 2021 року у російському в Ростові-на-Дону Південний окружний військовий суд засудив фігурантів третьої бахчисарайської групи сфальсифікованої ФСБ «справи кримських мусульман» Сейтумера Сейтумерова, Османа Сейтумерова, Рустема Сейтмеметова та Амета Сулейманова до позбавлення волі на строк від 12 до 17 років з відбуванням перших 3 років та 6 місяців у в’язниці.
  • 10 березня 2022 року Південний окружний військовий суд в Ростові-на-Дону засудив фігурантів сфальсифікованої ФСБ другої сімферопольської «справи кримських мусульман» – кримського журналіста Ремзі Бекірова, правозахисника Різу Ізетова, активістів Шабана Умерова, Фархада Базарова та Раїма Айва – до позбавлення волі на строк від 16 до 18,5 років.