РФ використовує у Чорному морі міни, захоплені у ВМСУ в ході окупацї Криму – МЗС

Влада

Україна вимагає притягнути Росію до міжнародної відповідальності за використання морських мін як зброї невибіркової дії, яка безконтрольно поширюється акваторією Чорного моря. При цьому, щоб обвинуватити у мінуванні Україну, РФ використовує міни, захоплені в українських ВМС в ході окупації Криму.

Про це йдеться у заяві міністерства закордонних справ України.

Як вказали у відомстві, РФ від початку широкомасштабної агресивної війни проти України посилює протиправну діяльність своїх військово-морських сил у Чорному морі.

«Окрім захоплення і знищення цивільних морських суден, бомбардування території України з моря, Росія вигадала новий спосіб морського розбою, яким є використання морських мін у якості безконтрольних дрейфуючих боєприпасів. Саме такі дрейфуючі міни були виявлені 26-28 березня 2022 року поблизу узбережжя Туреччини та Румунії», – наголосили в МЗС.

Як зазначається, за результатами проведеної ідентифікації встановлено, що це морські міни, які станом на початок 2022 року не перебували на обліку Військово-морських сил Збройних сил України.

«Зазначені міни були захоплені збройними силами РФ у 2014 році під час військового вторгнення та тимчасової окупації Росією українського міста Севастополь. Відтак Росія, використовуючи морські міни з захоплених у 2014 році військових складів, свідомо вдається до провокацій та дискредитації України перед міжнародними партнерами», – наголошується в заяві.

У МЗС переконані, що такими діями держава-агресор прагне приховати свою незаконну діяльність у Чорному морі, що протирічить принципам та нормам міжнародного морського та гуманітарного права, та ухилитись від відповідальності за воєнні злочини і морський розбій.

Міністерство наголошує на тому, що свідоме використання Росією дрейфуючих морських мін перетворює їх на де-факто зброю невибіркової дії, яка загрожує, перш за все, цивільному судноплавству та людському життю на морі у всій акваторії не тільки Чорного моря та Азовського морів, але й Керченській та Чорноморській протоках.

Відповідальність за використання дрейфуючих морських мін, а також за їх непередбачувані наслідки лежить виключно на Російській Федерації та її військово-морських силах, заявили у зовнішньополітичному відомстві.

«Україна наполягає на притягненні Росії до міжнародної відповідальності за вчинення протиправних дій у Чорному морі, воєнні злочини і, зокрема, використання морських мін у якості зброї невибіркової дії, яка безконтрольно поширюється акваторією Чорного моря», – заявили в МЗС.

У міністерстві додали, що про використання Росію дрейфуючих мін у Чорному морі Україна, дотримуючись своїх міжнародних зобов’язань, сповістила Міжнародну морську організацію, у тому числі під час позачергової сесії Ради та у рамках Юридичного комітету ІМО, а також міжнародних партнерів каналами міжнародної автоматизованої системи безпеки навігації на морі (НАВТЕКС).

Морська міна, виявлена біля узбережжя Румунії 28 березня 2022 року Фото: navy.ro

Як повідомлялось, За даними Моніторингової групи «Інституту Чорноморських стратегічних досліджень», Росія замінувала рекомендовані шляхи для суден від Босфору до Одеси і повідомила, що це нібито українські міни. Мета – перешкодити морському трафіку комерційних суден в Чорному морі.

Дрейфуючі морські міни в акваторії Чорного моря вже виявили, зокрема, Туреччина і Румунія.

***

О 4 годині ранку 24 лютого 2022 року  президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу – захопити Київ за два-три дні  провалився.

Російські окупанти вчиняють сотні воєнних злочинів та злочинів проти людяності на території України. Це убивство цивільного населення, обстріли житлових кварталів та об’єктів невійськової інфраструктури, віроломство, мародерство, які є порушеннями Міжнародного гуманітарного права і Римського статуту Міжнародного кримінального суду.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: 

YouTube: https://bit.ly/3vdHSJm

Facebook: https://www.facebook.com/investigator.org.ua/

Telegram: https://t.me/investigatorua

Twitter: https://twitter.com/InvestigatorUa