Кулеба закликав місії МКС та міжнародних організацій прибути до Бучі для збору доказів воєнних злочинів військ РФ

Новини
Розстріляні військовими РФ мешканці Бучі, Київська область Фото: Telegram Громади Київщини

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба закликав місії Міжнародного кримінального суду (МКС) та міжнародних організацій якнайшвидше прибути в Бучу та населені пункти Київської області для збору доказової бази скоєння росіянами воєнних злочинів та злочинів проти людяності.

Про це глава МЗС заявив 3 квітня у ефірі британського радіо Times UK radio, повідомляє українське зовнішньополітичне відомство.

«Закликаю Міжнародний кримінальний суд і міжнародні організації направити їхні місії в Бучу та інші звільнені міста та села Київщини, аби у взаємодії з українськими правоохоронцями якомога ретельніше зібрати всі докази воєнних злочинів росіян», – сказав Кулеба.

Він додав, що МЗС України уже направило відповідний запит до Міжнародного кримінального суду.

Кулеба підкреслив, що ці докази будуть використані в міжнародних та іноземних судах задля притягнення до відповідальності тих, хто вчинив ці звірства.

Очільник МЗС розповів про масові злочини російської армії в Україні, включно з вбивствами, тортурами, мародерством, зґвалтуваннями, і зауважив, що наразі рахунок загиблих від рук російських окупантів мирних громадян уже пішов на сотні.

«Ми все ще збираємо та шукаємо тіла, але рахунок вже пішов на сотні. Мертві тіла лежать на вулицях. Вони вбивали мирних людей, знаходячись у цих селах і містах, і також відходячи з них», – зазначив він.

За словами Кулеби, неможливо було уявити таке в XXI столітті, але це відбувається на наших очах. «Росія гірша за ІДІЛ», – заявив він.

Міністр наголосив, що притягнення винних до відповідальності – це справа його життя, якою він займатиметься до останнього подиху.

Як повідомляось, українські захисники звільнили від російських загарбників Київську область. Світ облетіли кадри убитих загарбниками мирних мешканців Бучі, Ірпеня та Гостомеля. Серед вже знайдених жертв воєнних злочинів російських військ є зґвалтовані жінки, яких намагалися спалити, вбиті представники місцевого самоуправління, діти, літні люди, чоловіки. У багатьох з них зв’язані руки, є сліди катувань та вбиті вони пострілами у потилицю.

Російські військові грабували людей та їхні домівки, прагнучи забрати золото, коштовні речі, килими, пральні машинки та інше.

***

О 4 годині ранку 24 лютого 2022 року  президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу – захопити Київ за два-три дні – провалився.

Російські окупанти вчиняють сотні воєнних злочинів та злочинів проти людяності на території України. Це убивство цивільного населення, обстріли житлових кварталів та об’єктів невійськової інфраструктури, віроломство, мародерство, які є порушеннями Міжнародного гуманітарного права і Римського статуту Міжнародного кримінального суду.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: 

YouTube: https://bit.ly/3vdHSJm

Facebook: https://www.facebook.com/investigator.org.ua/

Telegram: https://t.me/investigatorua

Twitter: https://twitter.com/InvestigatorUa