Кримський татарин Сулейман Мамутов став членом Постійного Форуму ООН з питань корінних народів від України

Новини
Сулейман Мамутов, член Постійного Форуму ООН з питань корінних народів від України Фото: Facebook Рефат Чубаров

Україну вперше в історії обрали членом Постійного Форуму ООН з питань корінних народів, її представлятиме кримський татарин Сулейман Мамутов. Він зайняв місце, яке понад два десятки років посідав представник Росії.

Про це повідомила перша заступниця міністра закордонних справ України Еміне Джапарова у Facebook.

«Це відбулось! Україну вперше в історії обрали до Постійного Форуму ООН з питань корінних народів. Причому не просто обрали. Ми вибили незмінного – РФ! Майданчик, де Росія більше двох десятків років посідала місце в керівному органі Форуму за регіональною групою», – написала Джапарова.

Вона наголосила, що Україну представлятиме «надзвичайно сильний кандидат» кримський татарин Сулейман Мамутов.

«Юрист-міжнародник, що має досвід роботи в міжнародних організаціях, син ветеранів національного руху кримських татар юриста Хатидже Мамут та головного редактора газети Qirim Gazeti Бекира Мамута», – зазначила перша заступниця очільника МЗС.

«Це надзвичайно важлива подія, яка надасть нам можливітсь ще гучніше розповідати про корінні народи України – караїмів, кримчаків та кримських татар!», – додала вона.

Вона також зазначила, що більше року тому міністр закордонних справ Дмитро Кулеба ставив міністерству задачу максимальної представленості українців в міжнародних організаціях, і призначення Мамутова – конкретний результат.

«Україна приєдналась до цивілізованих країн в практиці реалізації політики по відношенню до своїх корінних народів. Особливим моментом в цьому було ухвалення закону про корінні народу, що ініціював президент України Володимир Зеленський в рамках Кримської платформи», – заявила Джапарова.

Обрання Сулеймана Мамутова членом Постійного Форуму ООН з питань корінних народів як представника Української держави привітав голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров.

«Хороші новини зі штабу ООН у Нью-Йорку … Від імені Меджлісу кримськотатарського народу та себе особисто вітаю Сулеймана Мамутова з наданою йому високою довірою», – написав Чубаров у Facebook.

Нагадаємо:

  • 18 травня 2021 року Меджліс кримськотатарського народу у своєму зверненні до 77-х роковин геноциду кримськотатарського народу закликавпрезидента Зеленського як гаранта державного суверенітету, територіальної цілісності України, додержання Конституції України, прав і свобод людини і громадянина до законодавчого забезпечення відновлення колективних прав кримськотатарського народу.
  • 18 травня 2021 року президент України Володимир Зеленський подав до Верховної Ради проєкт закону «Про корінні народи України», який входить до пакету законів, які треба ухвалити до саміту Кримської платформи.
  • 1 липня 2021 року Верховна Рада ухвалила закон про корінні народи України, ініційований президентом Володимиром Зеленським. Документ встановлює, що в Україні є три корінні народи – кримські татари, караїми та кримчаки. 23 липня закон набрав чинності.