США погодились надати Україні протикорабельні ракети – New York Times

Новини
Американська протикорабельна ракета Harpoon Фото: seaforces.org

Сполучені Штати Америки погодилися надати Україні протикорабельні ракети для оборони морського узбережжя. На це рішення вплинула успішна атака українців на флагман Чорноморського флоту РФ крейсер «Москва» крилатими ракетами комплексу «Нептун», внаслідок якої він затонув.

Про це повідомляє New York Times.

За інформацією видання, українська сторона протягом останніх тижнів просила Пентагон надати протикорабельне озброєння. Зрештою, США погодилися і додали зброю берегової оборони до вже анонсованого цього тижня пакету військової допомоги на 800 млн дол.

13 квітня, Пентагон зібрав представників американського оборонно-промислового комплексу і попросив знайти додаткові можливості поставити протикорабельні ракети Україні або союзникам США.

Американські чиновники визнали, що українці роблячи запит на протикорабельні ракети виявилися «завбачливими». І успішна атака на флагман Чорноморського флоту РФ крейсер «Москва» це довела, показавши силу берегових ракетних комплексів.

Представник и Пентагону підтвердили, що російський корабель потонув після влучання двох українських ракет «Нептун». Американці вважають, що це вносить стратегічні зміни в ситуацію на Чорному морі і змушує росіян діяти обережно і не наближатися до українського узбережжя. Що суттєво ускладнює гіпотетичний морський десант біля Одеси.

Росія продовжує стверджувати, що пожежа на «Москві» сталася в результаті нещасного випадку, а не нападу України.

Деякі американські чиновники заявили, що Росія як і раніше прагне принизити українську доблесть в очах власної громадськості. Потоплення «Москви», за словами чиновників, показало як потужність власної зброї України, так і стратегічну важливість розширення бойових дій в напрямку Чорного моря, де довгий час домінував російський флот.

За словами американських чиновників, на цьому етапі війни нікому не варто дивуватися українським можливостям або здатності українців завдати великої шкоди російським військовим.

Перед ударом по «Москві», за словами високопоставленого чиновника Міноборони США, Чорноморський флот РФ міг «діяти відносно безкарно».

Однак тепер росіяни вже відтягнули свої інші кораблі далі від узбережжя, сказав інший американський чиновник. Це може ускладнити будь-який десант Росії на Одесу. За словами американських чиновників, зупинення або стримування висадки десанту залишається важливою метою для України.

Чим далі від узбережжя будуть російські кораблі, тим обмеженішою буде їхня підтримка наземних нападів на українські міста. Це може ускладнити деякі артилерійські та ракетні атаки на Україну, однак не виведе більш потужні ракети Росії за межі досяжності.

Як повідомлялось, 13 квітня українські захисники ударом протикорабельних ракет новітнього українського берегового ракетного комплексу РК-360 МЦ «Нептун» вразили у Чорному морі флагман Чорноморського флоту РФ ракетний крейсер «Москва». Російський корабель отримав дуже серйозні пошкодження. Міноборони РФ повідомило про пожежу та детонацію боєзапасу на крейсері «Москва», внаслідок якого корабель отримав серйозні пошкодження, а його екіпаж був повністю евакуйований.

 14 квітня Міноборони РФ повідомило, що крейсер «Москва» затонув під час буксирування в умовах шторму через пошкодження корпусу, отримані через пожежу від детонації боєзапасу. Про те, що корабель був уражений двома протикорабельними ракетами українскього комплексу РК-360 МЦ «Нептун», російське військове відомство промовчало.

Саме крейсер «Москва» разом із патрульним кораблем ЧФ РФ «Василий Быков» були тими кораблями, які 24 лютого погрожував українським прикордонникам та морпіхам на острові Зміїний. На вимогу російського агресора здатися українські захисники відповіли фразою, яка вже стала легендарною: «Русскій воєний корабль іді нах#й!».

***

О 4 годині ранку 24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках:

YouTubeFacebook, TelegramTwitter