Український ракетний комплекс «Нептун» вразив флагман ЧФ РФ крейсер «Москва»

Новини
Фото: Наше місто

Українські захисники 13 квітня ударом протикорабельних ракет новітнього українського берегового ракетного комплексу РК-360 МЦ «Нептун» вразили у Чорному морі флагман Чорноморського флоту РФ ракетний крейсер «Москва». Російський корабель отримав дуже серйозні пошкодження.

Про це повідомив керівник Одеської обласної військової адміністрації Максим Марченко у Telegram.

«Підтвердили, що ракетний крейсер «Москва» сьогодні пішов саме туди, куди його послали наші прикордонники на острові Зміїний! Ракети «Нептун», які стоять на сторожі Чорного моря завдали російському кораблю дуже серйозних пошкоджень. Слава Україні!», – написав Марченко.

Інформацію про враження російського крейсера «Москва» опосередковано підтвердив голова Офісу президента Андрій Єрмак.

«Кажуть, що крейсер «Москва» пішов за «русскім кораблем»…», – написав Єрмак у Telegram.

Видання Українська правда з посиланням на джерела у розвідці повідомляє, що удар по російському кораблю був нанесений, коли він перебував у 20 милях від острова Зміїний. Йому на підмогу прийшли чотири російські технічні судна. Наразі у морі триває шторм.

«За наявною інформацією «Москва» зник з радару, в тому районі зараз також перебувають інші кораблі корабельного угрупування ворога, можливо відбувається рятувальна операція. Це сталося в районі близько 20 морських миль від острова Зміїний», – повідомило джерело.

Мобільний комплекс крилатих ракет РК-360МЦ «Нептун» Фото: УкрОборонПром

Як повідомлялось, саме крейсер «Москва» разом із патрульним кораблем ЧФ РФ «Василий Быков» були тими кораблями, які 24 лютого погрожував українським прикордонникам та морпіхам на острові Зміїний. На вимогу російського агресора здатися українські захисники відповіли фразою, яка вже стала легендарною: «Русскій воєний корабль іді нах#й!».

Ракетний крейсер «Москва» – головний корабель проєкту 1164 «Атлант». Побудований в 1982 році на заводі імені 61 комунара в Миколаєві під ім’ям «Слава». Після списання протичовнового крейсера «Москва» проєкту 1123 успадкував його ім’я і став флагманом Чорноморського флоту РФ.

Флагман ЧФ РФ ракетний крейсер «Москва» у Севастопольскій бухті, 10.04.2022 Фото: RFE/RL

Водотоннажність корабля складає 11490 т, довжина – 186 м, швидкість – 32 вузли, автономність – 30 діб, екіпаж – 500 осіб.

Озброєння крейсера:

Артилерія: 1×2 130-мм АУ АК-130;
Торпедно-мінне озброєння: 2×5 533-мм ТА ПТА-53-1134, 2×12 РБУ-6000;
Ракетне озброєння: 8×2 ПУ ПКРК П-1000 «Вулкан»;
Зенітне озброєння: 8×8 ПУ ЗРК С-300Ф «Форт», 2×2 ПУ ЗРК 4К33 «Оса-МА», 6×6 30-мм ЗАК АК630.
На палубі «Москви» базується вертоліт Ка-27.

Нагадаємо:

  • 17 червня 2020 року новітній вітчизняний наземний ракетний комплекс Р-360 «Нептун» успішно пройшов державні випробування. Розробник ракетного комплексу ДП Державне Київське конструкторського бюро «Луч» готове почати його серійне виробництво та розпочати роботу над повітряним і морським варіантами «Нептуна».
  • Командувач ВМСУ Олексій Неїжпапа повідомив, що до 2025 року ВМС України сформують три дивізіони берегового комплексу крилатих ракет наземного базування РК-360МЦ «Нептун», які вже прийняті на озброєння українського флота. Дивізіони будуть розміщені на узбережжі Чорного і Азовського морів.
  • У жовтні 2020 року Міноборони прийняло рішення про закупівлю берегового ракетного комплексу «Нептун» та іншого ракетного обладнання ще поточному році, хоча запланованим фінансовим ресурсом на 2020 рік кошти на закупівлю «Нептуна» передбачені не були.
  • У січні 2021 року Олексій Неїжпапа повідомив, що у ВМС ЗС України створили перший ракетний дивізіон, на озброєння якого надійдуть новітні українські берегові ракетні комплекси РК-360 МЦ «Нептун».