Опубліковані фото и відео крейсера «Москва» після атаки українського «Нептуна» – OSINTtechnical

Новини
Москва
Палаючий флагман ЧФ РФ ракетний крейсер «Москва» Фото: Twitter OSINTtechnical

Опубліковані перші фотографії та відео флагману Чорноморського флоту РФ ракетного крейсера «Москва» після враження протикорабельними ракетами українського берегового ракетного комплексу РК-360 МЦ «Нептун». Імовірно, зйомка велася з борту судна, яке врятувало частину екіпажу російського корабля. На них видно, що море спокійне, а це спростовує заяви Міноборони Росії, що причиною затоплення «Москви» став шторм і сильні хвилі.

Фото опублікували у Twitter журналісти OSINTtechnical – проєкту, який займається розвідкою на підставі відкритих джерел.

Як видно на фото, до моменту прибуття судна пошкоджений крейсер мав значний крен на лівий борт.

В різних місцях корабля зафіксовано велике задимлення. При цьому на «Москві» працює система пожежогасіння, на кормі задіяні принаймні два стаціонарні водяні лафетні стволи.

«Схоже, що «Москва» горіла всередині, перш ніж затонути, з більшості видимих ілюмінаторів видно сильний дим і полум’я», – йдеться у повідомленні.

При цьому помітних хвиль на поверхні моря не спостерігається. Згідно з офіційною версією міністерства оборони РФ, «Москва» затонув під час буксирування «в умовах штормового хвилювання моря».

Пізніше OSINTtechnical опублікував короткое відео палаючого крейсера. На ньому видно, що біля «Москви» знаходиться морський рятувальний буксир Чорноморського флоту РФ «Шахтер».

Як повідомлялось, 13 квітня українські захисники ударом протикорабельних ракет новітнього українського берегового ракетного комплексу РК-360 МЦ «Нептун» вразили у Чорному морі флагман Чорноморського флоту РФ ракетний крейсер «Москва». Російський корабель отримав дуже серйозні пошкодження. Міноборони РФ повідомило про пожежу та детонацію боєзапасу на крейсері «Москва», внаслідок якого корабель отримав серйозні пошкодження, а його екіпаж був повністю евакуйований.

 14 квітня Міноборони РФ повідомило, що крейсер «Москва» затонув під час буксирування в умовах шторму через пошкодження корпусу, отримані через пожежу від детонації боєзапасу. Про те, що корабель був уражений двома протикорабельними ракетами українскього комплексу РК-360 МЦ «Нептун», російське військове відомство промовчало.

Саме крейсер «Москва» разом із патрульним кораблем ЧФ РФ «Василий Быков» були тими кораблями, які 24 лютого погрожував українським прикордонникам та морпіхам на острові Зміїний. На вимогу російського агресора здатися українські захисники відповіли фразою, яка вже стала легендарною: «Русскій воєний корабль іді нах#й!».

***

О 4 годині ранку 24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках:

YouTubeFacebook, TelegramTwitter