Клименко: У рф не вистачить сил для висадки десанту в Одесі, їх максимум – диверсійно-десантна авантюра

Новини
десант
810-а окрема бригада морської піхоти ЧФ рф (в/ч 13140) Фото: voinskayachast.net

Чорноморському флоту росії не вистачить сил вогневої підтримки для проведення десантної операції в Одесі. Тут вирішальну роль зіграло рішення влади Туреччини 28 лютого закрити протоки Босфор і Дарданелли для проходу у Чорне море російських ракетних фрегатів з Північного та Балтійського морів, які зараз вимушені залишатись у Середземному морі.

Про це заявив морський експерт, головний редактор порталу BlackSeaNews Андрій Клименко в ефірі програми «Питання національної безпеки» з Валентиною Самар (проект Центру журналістських розслідувань).

«Відтоді, з самого початку, в них не вистачає сил вогневої підтримки десанту. Тобто кораблів, які випалюють на декілька діб берег, щоб десанту можна було висадитися і закріпитись, які прикривають його з повітря», — сказав Клименко. 

Також, вказав він, відчутних втрат наявному в регіоні флоту завдали ефективні дії захисників України: з 13 великих десантних кораблів рф в Азовському і Чорному морях наразі боєздатні лише вісім.

«В Бердянську один ВДК потопили і два пошкодили. При чому «Цезар Куніков» був пошкоджений дуже серйозно: на космічних знімках ми бачили, що він почав описувати циркуляцію, тобто втратив управління і ходив по колу. Це ще мінус 3 десантних кораблі, два в них в ремонті», — повідомив експерт.

Крім того, знищений також флагман ЧФ рф ракетний крейсер «Москва», який мав би забезпечити повітряну оборону під час висадки десанту в Одесі. Відтак для десантної операції в росіян не вистачає ані вогневої підтримки, ані засобів ППО.

«На мою думку, максимум, на який вони можуть піти на узбережжі Чорного моря, це невелика диверсійно-десантна авантюра. Можливо, в районі Дністровського лиману, ближче до Придністров’я», — наголосив Клименко.

Текстову версію інтерв’ю з головним редактором порталу BlackSeaNews Андрієм Клименком читайте за посиланням.

Як повідомлялось, вранці 24 березня в порту тимчасово окупованого Бердянська сталася пожежа і вибухи. Російські кораблі, які використовували порт як свою базу, терміново залишили місце дислокації. Командування ВМС України повідомило про знищення ВДК «Орск».

25 марта Генштаб ЗСУ уточнив, що у Бердянську ЗСУ знищили російський ВДК «Саратов», а не «Орск». Ще два великі десантні кораблі «Цезарь Куников» та «Новочеркасск» отримали пошкодження.

13 квітня українські захисники ударом протикорабельних ракет новітнього українського берегового ракетного комплексу РК-360 МЦ «Нептун» вразили у Чорному морі флагман Чорноморського флоту РФ ракетний крейсер «Москва». Російський корабель отримав дуже серйозні пошкодження.

 14 квітня Міноборони РФ повідомило, що крейсер «Москва» затонув під час буксирування в умовах шторму через пошкодження корпусу, отримані через пожежу від детонації боєзапасу. Про те, що корабель був уражений двома протикорабельними ракетами українського комплексу РК-360 МЦ «Нептун», російське військове відомство промовчало.

***

О 4 годині ранку 24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках:

YouTubeFacebook, TelegramTwitter