Україна вимагає від російських окупантів гуманітарний коридор з маріупольського комбінату «Азовсталь»

Новини
путин

Міністерка з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Ірина Верещук закликала росіян негайно забезпечити гуманітарний коридор з маріупольського металургійного комбінату «Азовсталь», де перебувають близько 1000 цивільних та 500 поранених військових.

«Азовсталь! Вимагаємо від росіян терміновий гуманітарний коридор з маріупольського комбінату «Азовсталь»! Там зараз знаходяться близько 1000 цивільних та 500 поранених військових. Їх усіх треба витягнути з Азовсталі сьогодні», – написала Верещук.

Вона закликала світових лідерів і міжнародну спільноту сфокусувати зараз свої зусилля саме на Азовсталі.

«Зараз це ключова точка та ключовий момент для гуманітарних зусиль!», – наголосила віцепрем’єрка.

У середу, 20 квітня, з Маріуполя по гуманітарному коридору виїхали чотири евакуаційні автобуси, і у четвер, 21 квітня, евакуація продовжиться.

Заступник командира полку Нацгвардії «Азов» капітан Святослав Паламар (позивний Калина) повідомив, що українські захисники готові евакуюватись з Маріуполя за підтримки третьої сторони зі своєю стрілецькою зброєю, разом з пораненими та тілами загиблих воїнів. Також бійці просять створити належні умови для виходу цивільних, які ховаються у підвалах на території заводу «Азовсталь».

Як повідомлялось, 20 квітня командир 36-ї окремої бригади морської піхоти ВМСУ Сергій Волинський (Волина) закликав іноземні держави застосувати процедуру «extraction» до військових і цивільних, які заблоковані у Маріуполі – тобто вивезти їх у третю країну. Він зазначив, що на порятунок від російських загарбників залишаються лічені дні чи години.

***

О 4 годині ранку 24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках:

YouTubeFacebook, TelegramTwitter