У Німеччині проходить зустріч міністрів оборони понад 40 держав щодо військової допомоги Україні

Новини
сша
Міністри оборони США та України Ллойд Остін (зліва) і Олексій Резніков (справа) на зустрічі на авіабазі «Рамштайн» Фото: Reuters

У Німеччині на авіабазі ВПС США «Рамштайн» проходить зустріч міністрів оборони понад 40 держав, присвячена синхронізації та координації надання військової допомоги Україні, щоб подолати російську агресію. На ній присутній міністр оборони України Олексій Резніков. Країни-партнери вже зібрали близько 5 млрд. дол. військової допомоги Україні, з яких 3,7 млрд. виділяє адміністрація США.

Про це повідомляє Укрінформ.

Як заявив міністр оборони США Ллойд Остін, війна вступає у нову фазу, тож партнери мають допомогти Україні захиститися від російської агресії.

«Це історична зустріч. Ми, представники понад 40 країн, тут, щоб допомогти Україні подолати несправедливу російську агресію», – сказав Остін.

Він наголосив, що Україна щиро вірить, що може перемогти, «і в це віримо всі ми».

У засіданні Консультативної групи з питань безпеки в Україні бере участь генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг.

«Ваш опір надихнув вільний світ», – заявив глава Пентагону, звертаючись до міністра оборони України Олексія Резнікова, який був присутній на зустрічі, передає DW.

За словами Остіна, партнери «рекордними темпами» нарощують швидкість, з якою підтримують Київ у боротьбі за свою країну. Країни-партнери вже зібрали близько 5 млрд. дол. військової допомоги Україні, з яких 3,7 млрд. виділяє адміністрація США, додав він.

Війна Росії проти України «входить у нову фазу», зазначив міністр оборони США. «Україна міцно вірить у те, що може виграти, і так думають тут усі», – сказав він.

Оголошена мета зустрічі в Рамштайні – координація та нарощування зусиль для надання військової допомоги Україні, «з урахуванням зосередження бойових дій на Донбасі та на півдні України», додав глава Пентагону.

Як повідомлялось, 24 квітня Державний секретар США Ентоні Блінкен та міністр оборони Ллойд Остін відвідали Київ з візитом та зустрілися з президентом Володимиром Зеленським, міністром закордонних справ Дмитром Кулебою, міністром оборони Олексієм Резніковим та міністром внутрішніх справ Денисом Монастирським. На переговорах підійматися питання американської військової допомоги. Блінкен і Остін оголосили про виділення Сполученими Штатами 713 млн дол. на військові потреби України та ще 15 країн. З них 322 млн дол. будуть призначатися для України, які вона зможе витратити на закупівлю потрібного їй озброєння. Решта буде розділена між членами НАТО та іншими країнами, які забезпечували Україну критично важливими військовими постачаннями.

***

О 4 годині ранку 24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках:

YouTubeFacebook, TelegramTwitter