Зеленський: Загострення ситуації у Придністров’ї спричинене діями російських спецслужб, але ЗСУ готові до цього

Новини
Зеленский
Президент Володимир Зеленський у Бучі, Київська область 04.04.2022 Фото: president.gov.ua

рф намагається дестабілізувати ситуацію на території невизнаного Придністров’я, але Збройні сили готові до можливої ескалації з боку російських військ.

Про це заявив президент Володимир Зеленський.

Зеленський зазначив, що повністю поділяє оцінку ситуації з боку президентки Молдови Маї Санду.

«Ми чітко розуміємо, що це один із кроків російської федерації. Це вже працюють там спецслужби. Це вже не просто про фейкові новини. Зрозуміло, для чого – для дестабілізації ситуації в регіоні, для загроз Молдові. Вони їм показують, що якщо Молдова підтримуватиме Україну, то будуть ті чи інші кроки», – сказав Зеленський.

За його словами, Україні відомо, що російські війська, які протягом багатьох років присутні на території Придністров’я, перебувають у постійній бойовій готовності.

«Але ми розуміємо їхні потужності, Збройні сили України до цього готові і їх не бояться», – резюмував Зеленський.

Українські сили оборони надійно контролюють ділянку держкордону з так званим Придністров’ям і готові до будь-яких дій з боку ворога, повідомляє речник Одеської обласної військової адміністрації Сергій Братчук.

«Ніч проти 27 квітня в Одесі та області минула без обстрілів, українські сили оборони надійно виконують бойові завдання у регіоні, в тому числі контролюють ділянку держкордону з так званим Придністров’ям і готові до будь-яких дій з боку ворога», – зазначив Братчук.

За його словами, триває також контрдиверсійна робота і протидія російським військам, які намагаються здійснювати повітряну розвідку. Є певні результати, про які буде повідомлено пізніше.

Речник ОВА додав, що тривають ремонтно-відновлювальні роботи на мосту через Дністровський лиман, пошкодженому ракетним ударом ворога. Рух транспорту на ньому частково обмежено.

Представник оперативного командування «Південь» Владислав Назаров додав, що «ворог продовжує розхитування ситуації з провокаціями навколо Придністров’я, організовуючи імітації терактів та анонсуючи ракетні удари та розсилаючи повідомлення мешканцям «ПМР» від імені Збройних сил України з панічними закликами до евакуації. Російське угруповання військ в Придністров’ї приведено в повну бойову готовність».

Він також нагадав, що українські підрозділи завдали удару по ворожих позиціях на острові Зміїному. Зафіксовано влучання в пункт управління, знищення зенітно-ракетного комплексу «Стріла-10», корабельне угруповання флоту чф переформатовано в бік зменшення.

У невизнаному Придністров’ї на території Молдови повідомляють про стрілянину у районі складів біля села Колбасна.

У так званому «МВС ПМР» заявили, що вночі над селом Колбасна було помічено кілька дронів, нібито «запущених із України, а о 8:45 ранку з української сторони в напрямку придністровського населеного пункту Колбасна було зроблено постріли».

Там наголосили, що у селі Колбасна розташовується «найбільший у Європі склад із боєприпасами».

Нагадаємо:

  • У самопроголошеній «Придністровській молдавській республіці», створеній на окупованій рф території Молдови, вранці 26 квітня сталося два вибухи внаслідок чого виведені з ладу дві надпотужні антени радіотелецентру «Маяк», які ретранслювали російське радіо, зокрема, і на всю Україну.
  • 22 квітня ро це виконуючий обов’язки командувача військ Центрального військового округу рф Рустам Міннекаєв повідомив, що росія під час розпочатого цього тижня наступу своїх військ на сході України, який вона називає «другою фазою спецоперації», планує встановити повний контроль над Донбасом і Півднем України, забезпечити сухопутний коридор в окупований Крим і вихід до невизнаного Придністров’я.