В Херсоні російські окупанти розігнали патріотичний мітинг проти створення «ХНР»: є постраждалі

Новини
Херсон

Російські окупанти вчергове розігнали проукраїнський мітинг в Херсоні, на якому місцеві жителі протестували проти створення так званої «ХНР».

Як пише IPC-Херсон, проти мітингарів використали спецзасоби, зокрема, сльозогінний газ та світлошумові гранати. Є інформація про чотирьох постраждалих у результаті силових дій з боку російських окупаційних військ.

Джерела IPC-Херсон повідомляють як мінімум про одного постаждалого внаслідок розгону акції.

«Хлопця принесли та поклали на лавку біля кінотеатру «Україна». Він був фактично без свідомості. З сусідніх магазинів йому винесли води та привели до тями. Також місцеві одразу знайшли для нього знеболювальні пігулки. Які саме травми йому нанесли росіяни, поки невідомо. Ми викликали «швидку» і хлопця забрали медики», – пише відання.

Місцеві Telegram-канали зазначають, що поранено як мінімум чотирьох херсонців.

Водночас, партіотичні акції, що відбулись в інших районах міста, де не сконцентровані сили окупантів, пройшли мирно.

27 квітня у Херсоні має відбутися «голосування» за проголошення так званої «ХНР». Мирний мітинг проти так псевдореферендуму у мережі анонсували напередодні. Там закликали містян взяти відповідальність за долю рідного міста та зібратися о 10:00 на пл. Свободи для рішучого протесту.

У Херсоні російські окупанти разом з місцевими колаборантами 26 квітня провели нараду у захопленому приміщенні Херсонської міської ради, під час якої представили так званого «голову Херсонської обласної адміністрації» Володимира Сальдо та «голову Херсонської міської адміністрації» Олександра Кобеця.

25 квітня військові РФ захопили будівлю Херсонської міської ради і зняли з неї прапор України. Меру та співробітникам міськради дали можливість поїхати додому.

***

О 4 годині ранку 24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках:

YouTubeFacebook, TelegramTwitter