Окупанти стверджують, що не планують «референдум» на Херсонщині і з 1 травня розпочнуть перехід у рубльову зону

Новини
Кирило Стремоусов (у центрі) проводить засідання «комітету порятунку Херсонщини «За мир та порядок» Фото: скріншот

Російські окупанти стверджують, що не планують проведення в Херсонській області «референдуму» щодо створення «Херсонської народної республіки» і при цьому відкидають її повернення в Україну. Також стверджується, що с 1 травня Херсонщина розпочне перехід у рубльову зону, а водної блокади окупованого Криму більше не буде.

Про це російському пропагандистському ресурсу «РИА Новости» заявив так званий «заступник голови військово-цивільної адміністрації» Херсонської області, голова «комітету порятунку Херсонщини «За мир та порядок» Кирило Стремоусов.

«Референдумів жодних не планується. Українські пропагандисти вкидають фейки про створення Херсонської народної республіки, щоб залякати місцеве населення. Херсонська область розвиватиметься і перетвориться на квітучий край, у якому не буде місця ідеології українського нацизму», – сказав Стремоусов.

Водночас наголосив він, питання «повернення Херсонської області назад до нацистської України виключено». «Це неможливо. Херсонська область економічно розвиватиметься. Київ більше не зможе нав’язувати нашому краю свою потворну нацистську політику, спрямовану на знищення людей та їхню самобутність», – додав заступник гауляйтера.

За його словами, з 1 травня Херсонська область почне переходити до рубльової зони.

«З 1 травня ми переходимо в рубльову зону», – розповів Стремоусов.

Він зазначив, що перехідний період займе до чотирьох місяців, у цей термін у регіоні ходитимуть рубль та гривня.

«Потім ми повністю перейдемо на розрахунки в рублях», – наголосив Стремоусов.

Також він заявив, що постачання води Північно-Кримським каналом в окупований Крим гарантовано і відновлення водної блокади півострова ніхто більше не допустить.

«Херсонська область готова і буде гарантовано забезпечувати постачання води до Криму Північно-Кримським каналом, який спільно будувався руками наших дідів. Ми не допустимо повторення водної блокади Криму», – сказав Стремоусов.

За його словами, в області вже відбуваються затримання «місцевих чиновників і радикалів», які віддавали накази та причетні до блокад Кримського півострова.

Як повідомлялось, 26 квітня у Херсоні російські окупанти разом з місцевими колаборантами 26 квітня провели нараду у захопленому приміщенні Херсонської міської ради, під час якої представили так званого «голову Херсонської обласної адміністрації» Володимира Сальдо та «голову Херсонської міської адміністрації» Олександра Кобеця.

Експерти Центру близькосхідних  наразі не виявили жодних ознак підготовки російськими окупантами в Херсонській області так званого «референдуму» щодо створення «ХерНР». Раніше називалося кілька дат можливої імітації волевиявлення.

13 березня херсонському проросійському блогеру Кирилу Стремоусову, який підтримує окупацію України, повідомлено про підозру у державній зраді.

Після окупації Херсонської та Запорізької областей із тіні виповзли агенти Кремля. Серед них і фігуранти розслідувань ЦЖР, яких СБУ чомусь не бачила всі ці роки. Тепер вони, зокрема і Кирило Стремоусов, вислуживаючись перед російськими нацистами, протидіють мирним зборам і становлять списки неблагонадійних, яких викрадають і тримають у таємних в’язницях. Подробиці читайте у матеріалі ЦЖР «Прислужники окупантів у Мелітополі, Новій Каховці, Генічеську та Херсоні».

Нагадаємо, Центр журналістських розслідувань та Радіо Куреш опублікували спільний цикл журналістських розслідувань «Хто та як просуває ідеї «русского мира» у Херсоні», в якому розповідали про людей, які зараз підтримали російську окупацію.

***

О 4 годині ранку 24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках:

YouTubeFacebook, TelegramTwitter