Суд у рф виніс ще один вирок фігуранту «справи диверсантів» Дмитру Штиблікову

Новини
Дмитро Штибліков Фото: Facebook Дмитрий Штыбликов

Південний окружний військовий суд у російському Ростові-на-Дону суд 27 квітня оголосив новий вирок колишньому співробітнику аналітичного центру «Номос», севастопольцю Дмитру Штиблікову, якого у листопаді 2017 року «Севастопольський міський суд» засудив до п’яти років колонії суворого режиму за сфабрикованим ФСБ обвинуваченням у підготовці «диверсій» в окупованому Криму. Тепер Штиблікова засудили до 19 років та 6 місяців позбавлення волі нібито за «державну зраду».

Про це повідомляє представництво президента України в АРК.

«Російський суд Ростова-на-Дону оголосив вирок у новій незаконній справі проти військового експерта, українського журналіста з Криму Дмитра Штиблікова – 19 років та 6 місяців позбавлення волі», – йдеться у повідомленні.

8 листопада 2021 року Штибліков мав вийти на свободу у зв’язку з завершенням строку покарання у незаконній справі «кримських диверсантів». Однак, того ж дня він був етапований з московського СІЗО ФСБ «Лефортово» до Ростова-на-дону, на нього була заведена нова незаконна справа, цього разу – за статтею 275 КК рф (державна зрада).

«Представництво засуджує чергові злочини рф, спрямовані на переслідування і незаконне ув’язнення громадян України в Криму. Обидва вироки проти Дмитра є політично мотивованими та є помстою за його проукраїнську позицію», – заявили у представництві президента.

Як повідомлялось, 9 грудня 2021 року Південний окружний військовий суд у Ростові-на-Дону провів перше засідання у новій справі за обвинуваченням в’язня Кремля, севастопольця Дмитра Штибликова у «державній зраді». У новій справі йому загрожувало до 20 років в’язниці.

Нагадаємо:

  • 9 листопада 2016 року ФСБ РФ затримала в окупованому Севастополі українських громадян, яких російська спецслужба називає «членами диверсійно-терористичної групи Головного управління розвідки Міноборони України». Затримані Дмитро Штибліков, Олексій Бессарабов і Володимир Дудка нібито готували диверсійні акти в Криму.
  • Дмитро Штибліков в 2004 році був звільнений в запас з лав ЗС України і до 2014 року працював в Севастополі аналітиком в неурядовій організації Центр сприяння вивченню геополітичних проблем і євроатлантичного співробітництва Чорноморського регіону «Номос», що припинив діяльність після окупації Криму. Олексій Бессарабов також працював в центрі «Номос» експертом. Володимир Дудка – капітан 2-го рангу запасу, колишній командир корабля управління «Сімферополь» ВМС України.
  • 18 травня 2017 року Дмитро Штибліков уклав досудову угоду зі слідством і визнав свою провину. Жодного з незалежних адвокатів до нього не допустили.
  • 16 листопада 2017 року «Севастопольський міський суд» засудив Штиблікова до 5 років позбавлення в колонії строго режиму і штрафу в розмірі 200 тисяч рублів.