У Маріуполі окупанти розбомбили шпиталь у сховищі «Азовсталі», частина приміщення завалилася (відео)

Новини
Поранені українські захисники у госпіталі у сховищі «Азовсталі», Маріуполь, 26.04.2022 Фото: t.me/mariupolrada

В оточеному російськими військами Маріуполі внаслідок масового скидання важких авіаційних бомб, які можуть руйнувати бетонні захисні споруди, та ударів корабельної артилерії частково обвалилося приміщення у сховищі заводу «Азовсталь», де був облаштований польовий шпиталь для українських військових та цивільних маріупольців, яких вдавалось сюди доставити. Серед поранених військових є загиблі, наново поранені і контужені.

Про це повідомляє полк Нацгвардії «Азов» у своєму Telegram-каналі.

«Цілу ніч на військовий польовий шпиталь, що знаходиться на території заводу «Азовсталь» в Маріуполі і де перебувають поранені захисники, росіяни масово скидали багатотонні авіабомби, здатні пробити будь-які бетонні захисні споруди. Потім, вже завдавши руйнувань, продовжували нещадно обстрілювати руїни з корабельної артилерії. Серед вже поранених військовослужбовців є загиблі, наново поранені і контужені», – йдеться у повідомленні.

Як зазначається, через ворожу атаку частина приміщення завалилася – зокрема операційна, що унеможливлює тепер допомагати нашим воїнам навіть в тих умовах, що були раніше.

«Наголошуємо! Женевська конвенція гарантує захист стаціонарних та пересувних медичних установ, на них не мають здійснюватися напади! Захистом мають користуватися поранені та хворі, незалежно від того чи вони є цивільними, чи військовими особами (комбатантами). Пораненим мають надавати необхідну допомогу без будь-якої дискримінації. Закликаємо міжнародні організації з захисту прав людини відреагувати на те, що росія продовжує намагатися знищити навіть тих захисників Маріуполя, що вже не можуть тримати в руках зброю!», – заявили у полку «Азов».

Також українські захисники опублікували відео, яке було знято одразу після обстрілу. На кадрах видно, як відкопують завалених загиблих військових, що перебували в шпиталі з важкими пораненнями та надають першу домедичну допомогу постраждалим.

Як повідомлялось, на території заводу «Азовсталь» – останньої незайнятої російськими військами ділянки Маріуполя – залишаються сотні мирних жителів, багато з яких перебувають під завалами. Полк «Азов» опублікував відео з підвалів комбінату «Азовсталь» у заблокованому військовими рф Маріуполі. Запис зроблено 21 квітня. У підвалі – жінки та діти. Вони майже 2 місяці перебувають у цьому підземеллі.

27 квітня командир 36-ї бригади морської піхоти ЗСУ Сергій Волинський («Волина») записав відеозвернення, в якому закликав застосувати до українських бійців та цивільних, заблокованих у Маріуполі, процедуру «extraction» – тобто вивезти їх у третю країну, за прикладом Дюнкеркської операції часів Другої світової війни.

28 квітня заступник командира полку Нацгвардии «Азов» капітан Святослав Паламар (Калина) закликав військово-політичне керівництво України до рішучих дій з деблокади чи евакуації захисників Маріуполя. Він також вказав, скільки росія вже витратила на ведення військових дій у місті.

***

О 4 годині ранку 24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках:

YouTubeFacebook, TelegramTwitter