«Азов» про захист Маріуполя: «Азовсталь» практично зруйнована, цивільні перебувають під завалами

Новини
Святослав Паламар, заступник командира полку Нацгвардії «Азов Фото: t.me/polkazov

На території заводу «Азовсталь» – останньої незайнятої російськими військами ділянки Маріуполя – залишаються сотні мирних жителів, багато з яких перебувають під завалами. Але захисники Маріуполя не мають наміру здаватися і готові вийти з міста із власною зброєю за умови, що домовленість про це гарантують треті країни.

Про це в інтерв’ю ВВС повідомив заступник командира полку Нацгвардії «Азов» Святослав Паламар (позивний Калина), який розповів про протистояння українських військових із військами РФ останніми днями.

«Вночі у тому числі відбувалися штурми заводу – за підтримки корабельної артилерії – стріляли з моря. З повітря скидають надважкі потужні бомби – відбуваються постійні авіаудари. Стріляють артилерійські системи залпового вогню. Стріляє ствольна артилерія. Проривалися колони військової техніки за підтримки танків – з БТРів із БМП. Велика кількість піхоти намагалася прорватися до нас. У них нічого не вийшло. Ми знищили три танки, знищили два МТ-ЛБ та один БТР, а також багато ворожої піхоти. Штурми їм не вдалися», – сказав Паламар.

За його словами, внаслідок масованих бомбардувань багато будівель у промисловій зоні заводу зруйновані. «Територія «Азовсталі» практично зруйнована. Вони використовують важкі бомби, протибункерні бомби, які завдають великих руйнувань. Є поранені, убиті. Цивільні перебувають під завалами», – наголосив заступник командира «Азова».

Точних даних про кількість мирних жителів, які залишаються на території заводу, немає. Раніше мер Маріуполя Вадим Бойченко говорив, що цивільних там може бути від 300 до 1000 людей. Паламар розповів, що навіть військові, які захищають «Азовсталь», не знають, скільки там людей, оскільки «є повністю знищені приміщення», куди вони не можуть дістатися через постійні обстріли.

Як каже Паламар, ці люди перебувають у підвальних приміщеннях, у кожному з яких «від 80 до 100 людей». «Там є маленькі діти, тримісячні діти є, є 14-річні. В одному з бункерів 17 дітей та близько 80 цивільних. Це жінки, це люди похилого віку. Це чоловіки, яким теж не вдалося виїхати. За нашими підрахунками це сотні цивільних. Але все, що ми можемо для них зробити, ми робимо», – розповів заступник командира «Азова».

За його словами, ці люди живуть окремо від військових, оскільки українська армія не хоче наражати їх на небезпеку. Паламар називає неправдою заяви російської влади про те, що «Азов» нібито використовує людей як живий щит. Він каже, що захисники Маріуполя неодноразово закликали організувати евакуацію з міста мирного населення, проте подібні спроби щоразу закінчувалися невдачею.

«Пару днів тому, коли війська РФ заявляли про евакуаційний коридор, я вам скажу, що в цей момент обстріли не припинялися. І навіть якби люди ризикнули, вони б потрапили під обстріл. І загинули б однозначно. Залишити підвальні приміщення у них немає можливості», – сказав Паламар.

Він додав, що мирні жителі, які залишаються на заводі, не вірять російській владі і тому просять, щоб евакуацію з Маріуполя гарантували треті сторони. Представник «Азова» вважає, що такими гарантами могли б бути як міжнародні організації, такі як Червоний Хрест, ООН та ОБСЄ, так і інші країни.

«Вони бояться, тут є сім’ї наших військовослужбовців та жінки. Маленька дівчинка, яку ми показували, чия мама допомагає нашим пораненим бійцям. І ми знаємо, що з ними станеться. Якщо ніхто не гарантує їхньої безпеки, ми розуміємо, що їх закатують, їх уб’ють, замордують або в кращому разі вивезуть на територію Росії через фільтраційні табори, а потім вони пропадуть», – пояснив Паламар.

Він вважає, що міжнародні посередники могли б допомогти виходу з обложеної «Азовсталі» не лише мирних жителів, а й захисників міста, серед яких є понад 500 поранених.

Приймати пропозицію росії про здачу в полон в обмін на збереження життя українські військові не мають наміру. Паламар закликає не вірити заявам російської влади про те, що вони взяли Маріуполь під контроль. «Я завжди у своїх зверненнях говорю, що поки ми тут, Маріуполь – це Україна. Маріуполь – це завжди Україна, як би хто що не говорив. Боротьба продовжується. Ми на території Маріуполя», – сказав заступник командира «Азова».

Точних даних про те, скільки українських військових зараз захищає «Азовсталь», також немає. Паламар на запитання про чисельність захисників заводу відповів так: «Нас достатньо, щоб знищувати всі їхні атаки».

«Ми неодноразово заявляли, що у полон ми здаватися не будемо. Ми воюватимемо. Ми розглядаємо лише варіант вийти з території Маріуполя, попрямувати у безпечне місце зі своєю зброєю, з табельною стрілецькою зброєю» – сказав Паламар.

Він зазначив, що захисники Маріуполя «перебили велику кількість [російського] угруповання, затримали війська російської федерації, які пробивалися на територію України, могли піти далі». «Можливості захищатися, можливості добре воювати – скажімо так, як було на самому початку, звичайно, ми не маємо. Є виснаження – боєкомплекту і так далі. Тому ми за те, щоб також евакуювати наших військових», – пояснив Паламар.

Як повідомлялось, 20 квітня командир 36-ї окремої бригади морської піхоти ВМСУ Сергій Волинський (Волина) закликав іноземні держави застосувати процедуру «extraction» до військових і цивільних, які заблоковані у Маріуполі – тобто вивезти їх у третю країну. Він зазначив, що на порятунок від російських загарбників залишаються лічені дні чи години.

Заступник командира полку Нацгвардії «Азов» капітан Святослав Паламар (позивний Калина) повідомив, що українські захисники готові евакуюватись з Маріуполя за підтримки третьої сторони зі своєю стрілецькою зброєю, разом з пораненими та тілами загиблих воїнів. Також бійці просять створити належні умови для виходу цивільних, які ховаються у підвалах на території заводу «Азовсталь».

***

О 4 годині ранку 24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках:

YouTubeFacebook, TelegramTwitter