Призначеному окупантами «меру» Херсона Кобецю повідомлено про підозру у колабораційній діяльності

Новини
Будівля Херсонської міської ради після зняття прапора України, Фото з соцмережі

Українські правоохоронці повідомили про підозру у колабораційній діяльності 62-річному Олександру Кобецю, якого російські окупанти 26 квітня представили як «главу Херсонської міської адміністрації».

Про це повідомляє поліція Херсонської області у Facebook.

«Наразі встановлено, що уродженець Херсонської області, місце мешкання якого нині зареєстровано в Києві, погодився зайняти в окупованому російськими військами Херсоні посаду керівника міста», – йдеться у повідомленні.

Відтак у діях Кобеця вбачаються ознаки кримінального правопорушення, передбаченого ч. 5 ст. 111-1 (Колабораційна діяльність) Кримінального кодексу України. Йдеться про добровільне зайняття громадянином України посади, пов’язаної з виконанням організаційно-розпорядчих функцій у незаконних органах влади, створених на тимчасово окупованій території, у тому числі в окупаційній адміністрації держави-агресора.

«За вказаним фактом слідчим управлінням обласного главку поліції Херсонщини за процесуальним керівництвом обласної прокуратури розпочате кримінальне провадження. В рамках досудового розслідування проводяться необхідні слідчі дії. Сьогодні, 28 квітня, чоловіку повідомлено про підозру. Йому загрожує позбавлення волі на строк від п‘яти до десяти років», – зазначили у поліції Херсонщини.

Як повідомлялось, 25 квітня військові РФ захопили будівлю Херсонської міської ради і зняли з неї прапор України. Меру Ігору Колихаєву та співробітникам міськради дали можливість поїхати додому.

26 квітня у Херсоні російські окупанти разом з місцевими колаборантами 26 квітня провели нараду у захопленому приміщенні Херсонської міської ради, під час якої представили так званого «голову Херсонської обласної адміністрації» Володимира Сальдо та «голову Херсонської міської адміністрації» Олександра Кобеця.

***

О 4 годині ранку 24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках:

YouTubeFacebook, TelegramTwitter