У США ухвалили закон про ленд-ліз та захист демократії в Україні: що він передбачає

Новини
ленд-лиз

Палата представників США ухвалила законопроєкт про ленд-ліз та захист демократії в Україні. Це надасть можливість значно прискорити постачання озброєння, транспорту, продовольства та іншої допомоги в оренду чи безоплатно зі США в Україну.

За законопроєкт проголосували 417 учасників Палати представників, проти — 10.

У тексті документа йдеться про надання президентові США розширених повноважень щодо передачі або надання в оренду Україні оборонних засобів для «захисту цивільного населення від російського військового вторгнення» й для інших цілей.

Програма ленд-лізу була створена під час Другої світової війни: тоді закон про ленд-ліз ухвалив Конгрес США 11 березня 1941 року. Він дозволив США оперативно поповнювати запаси союзників.

Голова офісу президента Андрій Єрмак розповів, що змінює цей закон для України.

У тексті документа йдеться про надання президенту США розширених повноважень щодо передачі або надання в оренду Україні оборонних засобів для «захисту цивільного населення від російського військового вторгнення» та інших цілей.

Після ухвалення закону глава Білого Дому зобов’язаний упродовж 60 днів встановити прискорені процедури доставки продукції.

Закон про ленд-ліз дозволяє значно прискорити постачання Україні озброєння, транспорту, продовольства та допомоги із США. «І все це дозволить нам вибити російську армію із наших територій», – переконаний Єрмак.

Він також зазначив, що ленд-ліз означає «впевненість США у перемозі України над Росією».

«Це важлива перемога нашого незламного народу, який зміг об’єднати навколо себе цивілізований світ у боротьбі з російським злом. Будемо трощити росію разом», – написав глава ВП.

7 квітня цей законопроєкт підтримав Сенат США. Тепер документ має підписати президент США.

Президент Сполучених Штатів Джо Байден запропонував Конгресу США прийняти новий пакет допомоги, що передбачає виділення $33 млрд на підтримку України у протистоянні збройній агресії росії.

З пакету допомоги на $33 млрд більша частина коштів – $20 млрд має піти на озброєння, $8,5 мільярда на економічну допомогу та ще близько $3 мільярдів на гуманітарну допомогу, а також допомогу продовольчою підтримкою. Зокрема, Байден згадав про потенційне збільшення поставок артилерійських та протитанкових систем.

У березні США виділили з бюджету $13,6 млрд для екстреного реагування на агресію рф проти України. Більша частина фінансування з цього пакету витрачена на оборонну та іншу підтримку України. Крім того, цей пакет передбачав підтримку союзників США на східному фланзі НАТО, забезпечення операційної місії Європейського командування США, розгортання американських військ у регіоні, поповнення резервів Пентагону, підтримку розвідки.

Як повідомлялось, 26 квітня у Німеччині на авіабазі ВПС США Рамштайн пройшла зустріч міністрів оборони понад 40 держав, присвячена синхронізації та координації надання військової допомоги Україні, щоб подолати російську агресію. На ній був присутній міністр оборони України Олексій Резніков. Країни-партнери вже зібрали близько 5 млрд. дол. військової допомоги Україні, з яких 3,7 млрд. виділяє адміністрація США.

Міноборони США створює центр управління для координації постачання та оптимізації доставлення військової допомоги Україні у німецькому Штутгарті. Цей центр управління також керуватиме мережею з більш ніж 40 країн-партнерів та союзників, які зустрілися у Німеччині на авіабазі ВВС США Рамштайн та надають допомогу Україні.

США вже доставили в Україну більше половини з передбачених пакетом допомоги 90 сучасних гаубиць М777 калібру 155 мм, які посилять обороноздатність ЗСУ. Перші 50 українських військових фахівців вже завершили навчання з їхнього використання та повертаються до України.

***

О 4 годині ранку 24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках:

YouTubeFacebook, TelegramTwitter