США протягом доби відправлять понад 12 літаків з військовою допомогою для України – Пентагон

Новини
Завантаження снарядів калібру 155 мм для України в літак на авіабазі США Фото: U.S. Department of Defense

Зі США протягом доби до Європи вилетять понад 12 літаків з військовою допомогою для України. При цьому 60 відсотків гаубиць M777 калібру 155 мм із запланованих 90 уже прибули на українську територію.

Про це заявив представник Пентагону, повідомляється на сайті Міністерства оборони США.

За його словами, до нової поставки увійдуть гаубиці калібру 155 мм і снаряди до них, безпілотні авіаційні системи Phoenix Ghost Tactical та радари.

Представник Пентагону додав, що більшість з 90 обіцяних гаубиць M777 уже прибули в Україну: «В Україні вже є близько 60% із 90 гаубиць М777, запланованих у постачанні».

«Ми дійсно вважаємо, що ці гаубиці будуть … дуже, дуже ефективною допомогою у битві на Донбасі, яка, як ми вже бачили, сильно залежить від далекобійного вогню, зокрема артилерії, з обох сторін», – заявив чиновник.

Завантаження снарядів калібру 155 мм для України в літак на авіабазі США Фото: U.S. Department of Defense

Міністерство оборони США припускає, що цей етап війни в Україні може тривати достатньо довго: обидві сторони добре знайомі з місцевістю, а у росіян до того ж коротші лінії забезпечення та зв’язку і більше людей. Вони також намагаються вчитися на своїх помилках і тепер просуваються більш обережно, ніж у лютому і березні.

У Пентагоні додали, що за останню добу в Україну було здійснено майже 20 постачань із семи країн. Пакети допомоги містять міни, малокаліберні снаряди, 122-мм реактивні снаряди, шоломи та бронежилети.

У відомстві зазначили, що США навчають українських військових використанню гаубиць М777 за межами України. Крім того, американці навчать їх експлуатації безпілотників Phoenix Ghost та бронетранспортерів M113.

Як повідомлялося, 27 квітня спікер Пентагону Джон Кірбі на брифінгу поінформував, що США вже доставили в Україну понад половини із передбачених пакетом допомоги 90 сучасних гаубиць М777 калібру 155 мм, які посилять обороноздатність ЗСУ. Перші 50 українських військових фахівців вже завершили навчання з їхнього використання та повертаються до України.

26 квітня у Німеччині на авіабазі ВПС США Рамштайн пройшла зустріч міністрів оборони понад 40 держав, присвячена синхронізації та координації надання військової допомоги Україні, щоб подолати російську агресію. На ній був присутній міністр оборони України Олексій Резніков.

Міноборони США створює центр управління для координації постачання та оптимізації доставлення військової допомоги Україні у німецькому Штутгарті. Цей центр управління також керуватиме мережею з більш ніж 40 країн-партнерів та союзників, які зустрілися у Німеччині на авіабазі ВВС США Рамштайн та надають допомогу Україні.

***

О 4 годині ранку 24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках:

YouTubeFacebook, TelegramTwitter