Росія намагається легітимізувати наратив про те, що в Україні йде Третя світова – Центр протидії дезінформації

Новини
Знищений українськими захисниками російський БМД-2 Фото: facebook.com/GeneralStaff.ua

Російська Федерація намагається легітимізувати в інформаційному просторі наратив про те, що зараз на території України йде Третя світова війна.

Про це повідомив Центр протидії дезінформації при РНБО України.

«Враховуючи те, що кремль начебто розпочав на території України «спецоперацію», а не війну, пояснити росіянам затяжний характер бойових дій стає дедалі важче», – зазначили у ЦПД.

22 квітня тезу про те, що Росія воює з усім світом, озвучив генерал-майор РФ Рустам Міннєкаєв. Він порівняв «спецоперацію» на території України з Другою світовою. На думку Міннєкаєва, «і тоді, і зараз весь світ ополчився проти Росії».

25 квітня міністр закордонних справ РФ Сергій Лавров заявив, що «НАТО вступив у проксі-війну з Росією», а вже 2 травня голова держдуми РФ В’ячеслав Володін запропонував притягнути до відповідальності як військових злочинців лідерів країн, які постачають зброю в Україну.

Росія розглядає можливість включення захоплених територій півдня України до складу тимчасово окупованого Криму та подальшої інтеграції їх у російський економічний простір.

У президента Росії Володимира Путіна є кілька сценаріїв на 9 травня: він може офіційно оголосити війну Україні, або анексувати «ЛДНР» та проголосити «ХНР».

Російським окупантам критично не вистачає колаборантів на тимчасово окупованих територіях Херсонської області для формування адміністрації та організації пропагандистських заходів, зокрема, до дня перемоги 9 травня. Через це вони відряджають на Південь України агентів спецслужб та пропагандистів з окупованого Криму, в інтерв’ю програмі «Питання національної безпеки» з Валентиною Самар повідомив Сергій Данилов, експерт Центру близькосхідних досліджень.

Страх і брехня — власне, це все, що треба знати про політику Росії як на власних, так і на окупованих нею територіях. Страх, що має сковувати свободу і викликати побоювання втратити те, що лишилося; і брехня, що виправдовує будь-які злочини та видає картонне за граніт, а чужі установки — за власні переконання пише Валентина Самар, головна редакторка Центру журналістських розслідувань у статті Як Росія облаштовується на окупованому півдні.

О 4 годині ранку 24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках:

YouTubeFacebook, TelegramTwitter