Військові рф вже вивезли з окупованих територій України до 400 тисяч тонн зерна – Мінагрополітики

Новини
Колона росіських вантажівок з награбованим зерном рухається з Мелітополя до Криму Фото: investigator.org.ua

З початку повномасштабного вторгнення військові рф вивезли з тимчасово окупованих територій чотирьох областей України до 400 тисяч тонн зернових культур, що складає майже третину від залишених там запасів. Це може спричинити нестачу продовольства й, відповідно, загрозу голоду для жителів цих регіонів.

Про це повідомив перший заступник міністра аграрної політики та продовольства України Тарас Висоцький в ефірі телеканалу Еспресо.

За його словами, вкрадене окупантами зерно призначалося для щоденних потреб жителів цих регіонів.

«На тимчасово окупованих територіях було залишено близько 1,3 мільйона тонн зернових. Які, перш за все, потрібні для забезпечення щоденної продовольчої безпеки, тобто харчування українців, які там живуть, і виконання необхідних весняних польових робіт з посіву ярих культур. Жодних стратегічних запасів там не було», – сказав Висоцький.

Він зазначив, що Мінагрополітики має підтвердження фактів вивезення росіянами запасів зерна з Запорізької, Херсонської, Донецької і Луганської областей. З кожної з них окупанти вкрали приблизно 80-100 тисяч тонн.

Заступник міністра додав, що такі дії з боку військових рф можуть спричинити нестачу продовольства й, відповідно, загрозу голоду для жителів цих чотирьох регіонів.

«Така поведінка насторожує. Адже може бути аналогічна ситуація і з новим урожаєм. І тоді просто може виникнути фізична нестача продовольства для харчування українців на цих територіях… Якщо це буде продовжуватися і будуть вивозитися не запаси, а те, що там було залишено для харчування до нового врожаю, може з’явитися загроза голоду», – зазначив Висоцький.

Як повідомлялось, російські окупанти намагаються спровокувати продовольчу кризу у південних регіонах України – вивозять у Крим зерно, яке вкрали у фермерів.

За даними Центру журналістських розслідувань, пограбоване на нових окупованих територіях України зерно російські мародери везуть у Крим, а звідти постачається на незаконний експорт до Сирії та Єгипту. Подробиці дивіться у програмі «Питання національної безпеки» з Валентиною Самар «Як Росія мародерить на окупованому півдні України».

***

О 4 годині ранку 24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках:

YouTubeFacebook, TelegramTwitter