«Справжнє гетто». Опубліковано відео з фільтраційних таборів під Маріуполем

Новини
лагерь

Опубліковано відео з фільтраційних таборів, які російські окупанти влаштували для українців із Маріуполя та сусідніх населених пунктів.

Про це повідомив радник мера Маріуполя Петро Андрющенко.

За його словами, фільтраційні табори перетворюються на справжнє гетто. Майже чотири тижні тому до таборів у селах Безіменне та Козацьке Новоазовського району звезли близько 2000 осіб, примусово вивезли всіх чоловіків із районів Гуглине, Мирний та Волонтерівка.

Формальним приводом було проведення фільтрації, чоловікам не дозволили брати із собою особисті речі, у них відібрали всі документи, що ідентифікують особу, додав Андрющенко.

За його словами, чоловіків розмістили у приміщеннях школи та клубу. Четвертий тиждень їх силоміць утримують і не дозволяють залишати територію школи без конвою російських військових. Двічі на день їх шикують, у разі відсутності когось – окупанти погрожують посилювати тортури або розстрілювати інших бранців.

Андрющенко додав, що умови утримання жахливі: люди змушені спати на підлозі в коридорах, їх годують баландою, на тисячі людей одна раковина з холодною водою, гігієна відсутня як така.

За його словами, у Козацькому помер чоловік, якому окупанти відмовилися викликати швидку. У Безіменному виявили перший випадок туберкульозу – спортзал школи перетворили на ізолятор, де без медичного спостереження залишили багато людей.

Він зазначив, що всіх затриманих, зокрема хворих та людей з інвалідністю, окупанти женуть упорядковувати Безіменне та Новоазовськ під конвоєм військових. Росіяни ще не вирішили, як використовувати заручників далі: як робочу силу на розборі завалів Маріуполя чи мобілізувати. Водночас 2 травня вони оголосили, що на 9 травня їх одягнуть в українську форму для «параду полонених».

За словами Андрющенка, заручникам видали папір про проходження фільтрації, але з ним вони не можуть залишити табір. Були спроби втекти, але чоловіків схопили та побили. Востаннє заручники намагалися прорватися до евакуаційних автобусів ООН та Червоного Хреста, які бачили з вікон.

Зворотний бік – життя жінок у районах, з яких вивезли чоловіків, зазначив Андрющенко. За його словами, дома тотально грабують росіяни, а жінки не виходять на вулицю через страх бути зґвалтованими.

Російські окупанти, які заблоковали Маріуполь, повністю перекрили всі інформаційні потоки мешканцям міста, натомість з допомогою своїх ЗМІ ведуть пропаганду та розповсюджують різноманітні фейки, зокрема, про те, що російські війська нібито вже взяли Київ та марширують Хрещатиком. При цьому, задля утримання інформаційної блокади, загарбники жорстко контролюють зйомку будь-якого фото та відео, навіть селфі.

О 4 годині ранку 24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках:

YouTubeFacebook, TelegramTwitter