У Сімферополі під СІЗО приносять подарунки для викраденої журналістки Ірини Данилович

Новини
Подарунок для Ірини Данилович біля паркану СІЗО Сімферополя, 06.05.2022 Фото: injir.org

В окупованому Криму друзі викраденої громадянської журналістки, медика Ірини Данилович приносять подарунки та залишають їх під стінами сімферопольського СІЗО, де імовірно її утримують. 6 травня у Даниловича день народження і її близькі висловлюють таким чином занепокоєння щодо долі журналістки.

Про це повідомляє сайт громадської журналістики «INжир media».

За інформацією батька Ірини Данилович, співробітники російської поліції вже більше доби не вживають жодних дій, щоб отримати відео з камер спостереження автозаправної станції, на якому зафіксовано факт насильницького викрадення журналістки. У зв’язку з цим кримський адвокат Айдер Азаматов подав скаргу на бездіяльність силовиків до «прокуратури» і звернувся із заявою до «Слідчого комітету по Республіці Крим».

5 травня стало відомо, що на камерах спостереження однієї із заправок є відеозапис моменту викрадення. За словами батька журналістки, на відео видно, що жінка в одязі, як у його дочки, стоїть на зупинці, чекаючи автобуса. Туди під’їжджає чорна машина і з неї виходять кілька людей, які, незважаючи на опір журналістки, силою заштовхали її в машину та поїхали. Відеозапис батькові на заправці видати відмовилися, повідомивши, що можуть передати його лише правоохоронцям.

Квіти для Ірини Данилович біля паркану СІЗО Сімферополя, 06.05.2022 Фото: injir.org

Ірина Данилович зникла 29 квітня і до сьогодні ні про її місцезнаходження, ні про правовий статус нічого не відомо. Цього дня о 9-й ранку Данилович закінчила роботу в реабілітаційному центрі «Малахіт» у селищі Коктебель під Феодосією та збиралася їхати громадським транспортом додому. Але після того її ніхто не бачив, а телефон не відповідав.

Того ж дня у будинку, де вона проживала, співробітники ФСБ провели обшук без її участі та з грубими порушеннями. Люди, що увійшли, були в цивільному одязі і жоден з них не представився і не показав свого посвідчення. Вони зачитали ухвалу «суду» про обшук або огляд приміщення та почали його проводити в різних приміщеннях одночасно. Копію ухвали вручити відмовилися. Вилучили всю цифрову техніку (навіть 3 неробочі телефони) та кілька книг, у тому числі Віктора Суворова (Резуна). Копію протоколу про вилучення техніки, а також копію протоколу обшуку чи огляду залишити відмовилися.

Оскільки у батьків було вилучено всі телефони, вони кілька днів не могли нікому повідомити про те, що сталося.

Станом на 6 травня адвокат Айдер Азаматов, з яким у Ірини Даниловича укладено угоду, не може знайти, де вона знаходиться та який має правовий статус. Останнім часом Данилович приділяла увагу питанням війни та пов’язаним із цим проблемам, у тому числі й у сфері охорони здоров’я. Журналістка працювала з сайтом «INжир media» та з правозахисним сайтом «Кримський процес».

Нагадаємо:

  • 29 квітня в окупованому Криму російські силовики затримали у Феодосії громадянську журналістку, медика Ірину Данилович, яка висвітлює проблеми системи охорони здоров’я. Її обвинувачують у нібито «зв’язках з іноземною державою».