Зерна їм вже мало: Окупанти крадуть соняшникову олію з підприємства у Запорізькій області

Новини
Фото: ua.depositphotos.com

На окупованій території Запорізької області російські загарбники розграбували Пологівський олійноекстракційний завод та вивозять соняшникову олію, яку підприємство готувало для відвантаження іноземним партнерам.

Про це повідомила Уповноважена з прав людини Верховної Ради Людмила Денісова у Facebook.

«Російські загарбники викрадають українську продукцію з тимчасово захоплених територій Запорізької області. Їхньої черговою жертвою став Пологівський олійноекстракційний завод. Наразі звідти вивозять олію. Її підприємство готувало для відвантаження іноземним партнерам, які вже відчувають нестачу високоякісної української продукції. До окупації це було одне з найбільших бюджетоутворюючих підприємств Пологівського району», – написала Денісова.

Вона вказала, що Україна є найбільшим у світі виробником та експортером соняшникової олії. З початку російського вторгнення її експорт зупинився, а у Європі вже готуються до дефіциту цього продукту.

«Викрадення продовольства з окупованих територій є порушенням Женевської конвенції 1949 року про захист цивільного населення під час війни та воєнним злочином згідно зі статтею 8 Римського статуту міжнародного кримінального суду», – наголосила Денісова.

Пологівський олійноекстракційний завод фасував олію для українських споживачів під торговими марками «Славія» та «Смачна крапля».

За оцінками Міністерства аграрної політики та продовольства України, з початку повномасштабного вторгнення військові рф вивезли з тимчасово окупованих територій чотирьох областей України до 400 тисяч тонн зернових або майже третину залишених там запасів.

ЦЖР повідомляв про тотальне мародерство російських військових на нових українських окупованих терторіях. У фермерів відбирають або за копійки скуповують ранні овочі, які потім везуть до окупованого Криму. Туди ж тентованими вантажівками переправляють зерно, яке крадуть з елеваторів та складів у Херсонській та Запорізькій областях. Криму це зерно не потрібне, адже свого вдосталь, більше того, він відправляє зернові на незаконний експорт до Сирії та Єгипту. Але зараз збільшує обсяги перевалки. Ймовірно — за рахунок сотень тисяч тонн пограбованого збіжжя з нових окупованих територій. Детально про це розповіла Катерина Яресько, доцентка Харківського університету та розслідувачка проекту SeaKrime Центру Миротворець, в ефірі програми «Питання національної безпеки» (телепроект Центру журналістських розслідувань).

Текстову версію інтерв’ю з Катериною Яресько, читайте за посиланням.

***

О 4 годині ранку 24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках:

YouTubeFacebook, TelegramTwitter