Через санкції рф вже важко поповнювати запас високоточних боєприпасів – Пентагон

Новини
Розроблена на початку 1980-х крилата ракета Х-55, яку РФ використовує для ударів по Україні. Фото: russianplanes.net

Запроваджені проти росії західні санкції починають завдавати шкоди її оборонно-промисловій базі, зокрема, російським збройним силам вже важко поповнювати запас високоточних керованих боєприпасів.

Про це повідомив високопоставлений чиновник Міністерства оборони США на закритому брифінгу для журналістів.

«Ми бачили – вони використали вже багато високоточної зброї. Вони продовжують бити по Маріуполю купою некерованих бомб. Отже, у них виникають проблеми з поповненням високоточних боєприпасів. Ми вважаємо, що санкції та експортний контроль, особливо коли йдеться про електронні компоненти, вплинули на можливості російської оборонно-промислової бази та їхню здатність поповнювати запаси», – сказав представник Пентагону.

Чиновник поінформував, що президент США Джо Байден попросив ще 5 млрд доларів на військову підтримку України. «Ми хотіли б погодити це до третього тижня травня, щоб мати змогу продовжувати підтримку безперервно», – зазначив він.

Також представник Міноборони повідомив, що США вже поставили понад 85 із 90 далекобійних гаубиць M777, які були обіцяні Україні, а також понад 110 тис із запланованих 184 тис боєприпасів до них.

За його словами, вже понад 310 українських військових пройшли навчання поводженню з гаубицями, і ще понад 50 нині продовжують проходити навчання, поряд з новим окремим двотижневим курсом з обслуговування гаубиць.

Крім того, щонайменше 20 українців пройшли навчання з безпілотниками Phoenix Ghost, 60 українців пройшли навчання використання бронетранспортерів M113, ще 45 завершають навчання з цим БТР. Також 15 українських військових завершили навчання з використання мобільної РЛС ППО Q64, ще одна група українців розпочинає навчання роботі з цією РЛС.

Чиновник додав, що за останню добу для України надійшло 13 постачань зброї з семи країн на різні перевалочні пункти по всьому регіону, у тому числі – артилерійські боєприпаси калібру 155 мм та 122 мм, запасні частини, позашляховики Humvee, генератори та навіть дві додаткові гаубиці M777.

Як повідомлялось, 9 травня президент США Джо Байден підписав закон про ленд-ліз, який спрощує відправку військової допомоги Україні та країнам Східної Європи через війну, яку розв’язала росія.

***

О 4 годині ранку 24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках:

YouTubeFacebook, TelegramTwitter