Верещук: Головний предмет переговорів з рф – евакуація важкопоранених захисників «Азовсталі»

Новини
Ірина Верещук, віцепрем'єрка - міністерка з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Фото: president.gov.ua

Наразі головним і єдиним предметом переговорів між Україною та рф є створення гуманітарного коридору для евакуації важкопоранених захисників заводу «Азовсталь» у Маріуполі. Лише після досягнення домовленостей і порятунку цих людей можливі подальші переговорні кроки.

Про це віцепрем’єрка – міністерка з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Ірина Верещук заявила в ефірі французького телеканалу LCI, повідомляє «Урядовий портал».

«Я вважаю, що ми повинні зробити абсолютно все, щоб трагедія «Азовсталі» не залишилася в підручниках історії воєн найбільшою трагедією ХХІ століття. Нам потрібен гуманітарний коридор, щоб розпочати діалог. І якщо він відбудеться, то люди, які хочуть врятуватися, отримають такий шанс. Саме це залежить від росії, і саме це є зараз предметом перемовин. Лише тоді можна говорити про будь-які інші кроки», – сказала Верещук.

Водночас, констатувала вона, гуманітарні коридори нині організовуються вкрай важко, адже рф не хоче евакуації, тому віцепрем’єрка закликала представників світових медіа, міжнародну спільноту об’єднатися, аби не дозволити агресору знищити людей на «Азовсталі».

«Насправді росія не хоче жодної евакуації. Вона планує знищити всіх і вся. Лише ви, шановні журналісти, світова спільнота, народи цивілізованого світу – не даєте це зробити! Ваш фокус уваги – на «Азовсталі» – і це не дозволяє агресору розбомбити й знищити усіх, хто там перебуває. І це наша з вами спільна справа – не дозволити вбити людей, які не можуть себе захистити», – наголосила Верещук.

Як повідомлялось, командир підрозділу 36-ої бригади морської піхоти Сергій Волинський (Волина) заявив, що захисники Маріуполя продовжують боротьбу та закликають всю світову спільноту допомогти реалізувати процедуру «extraction» для українських військових.

Офіцер управління розвідки з полку «Азов» Ілля Самойленко заявив, що його підрозділ не може здатися росіянам, бо має наказ тримати оборону «Азовсталі» у Маріуполі і порушити його не може. Також він упевнений, що є військовий спосіб деблокувати завод «Азовсталь» і визволити звідти бійців.

Полк Нацгвардії «Азов» показав поранених захисників заблокованого військами рф Маріуполя, сотні яких в антисанітарних умовах, без необхідних медикаментів та харчування перебувають у сховищах на території заводу «Азовсталь», та закликав ООН та Міжнародний комітет Червоного Хрест організувати їх евакуацію.

Раніше у Національній гвардії України заявили, що президент Володимир Зеленський та все керівництво держави, у тому числі із залученням допомоги світової спільноти, працює над застосуванням процедури extraction, аби звільнити поранених бійців, медиків та військових із заблокованого окупантами заводу «Азовсталь» в Маріуполі. Процедура extraction означає вивезення українських захисників до третьої безпечної країни.

***

О 4 годині ранку 24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках:

YouTubeFacebook, TelegramTwitter