Є воєнний спосіб деблокувати завод «Азовсталь» і визволити бійців – полк «Азов»

Новини
Фото: t.me/polkazov

Офіцер управління розвідки з полку «Азов» Ілля Самойленко заявив, що його підрозділ не може здатися росіянам, бо має наказ тримати оборону «Азовсталі» у Маріуполі, і порушити його не може. Також він упевнений, що є воєнний спосіб деблокувати завод «Азовсталь» і визволити звідти бійців.

Про це Самойленко заявив в інтерв’ю Sky News.

«Ми не можемо здатися, бо ми не маємо наказу здатися. Ми не порушимо попередній наказ тримати оборону. Це неймовірно важливо. Ми не порушуємо накази. Ми чітко виконуємо накази. Це можливо зробити воєнним шляхом, і це також можливо політичним шляхом. Ми можемо сказати вам, як це зробити воєнним чином, але, звісно, такі операції – це засекречена інформація», – заявив Самойленко.

Офіцер управління розвідки зазначив, що не думає про своє життя, бо «його життя не має значення», але в разі програшу війни наслідки для України будуть катастрофічними.

полк Азов

Він також нагадав, що його підрозділ визнаний в Росії терористичною організацією. Отже йому і його побратимам загрожує ув’язнення. Самойленко також додав, що всі захисники є свідками російських злочинів у Маріуполі, де окупанти убили понад 25 тисяч людей, тому у росіяни не зацікавлені у тому, щоб лишати їх живими.

«Більшість людей, які сидять у владних кабінетах в Україні, переважно погано розуміють ситуацію, із нашої точки зору реальність інша», – сказав він.

Полк Нацгвардії «Азов» показав поранених захисників заблокованого військами рф Маріуполя, сотні яких в антисанітарних умовах, без необхідних медикаментів та харчування перебувають у сховищах на території заводу «Азовсталь», та закликав ООН та Міжнародний комітет Червоного Хрест аорганізувати їх евакуацію.

Раніше у Національній гвардії України заявили, що президент Володимир Зеленський та все керівництво держави, у тому числі із залученням допомоги світової спільноти, працює над застосуванням процедури extraction, аби звільнити поранених бійців, медиків та військових із заблокованого окупантами заводу «Азовсталь» в Маріуполі. Процедура extraction означає вивезення українських захисників до третьої безпечної країни.

Як повідомлялось, з 30 квітня розпочалася евакуація цивільних осіб, які ховаються від бойових дій у сховищах на території заводу «Азовсталь». У першій групі евакуювали 20 цивільних. 1 травня евакуювали другу групу приблизно зі 100 осіб. Вони прямують на підконтрольну територію України. 2 травня евакуація продовжилась.

Президент Володимир Зеленський повідомив, що евакуація людей із заводу «Азовсталі» у Маріуполі не стосується військових та поранених, бо ООН, за сприяння якої триває евакуаційна місія, не бере на себе таку відповідальність.

7 травня віцепрем’єрка – міністерка з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Ірина Верещук повідомила, що з території заводу «Азовсталь» евакуювали всіх дітей, жінок та людей похилого віку. Після виїзду колони ООН за межі Донецької області російські військові почали штурм «Азовсталі».

У сховищах на території «Азовсталі» окрім військових ще залишаються не менш 100 цивільних осіб.

***

О 4 годині ранку 24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках:

YouTubeFacebook, TelegramTwitter