Знову «Змієбаївка»: Що відомо про судно ЧФ рф, яке вразили українські ВМС

Новини
Судно тилового забезпечення Чорноморського флоту рф «Всеволод Бобров» Фото: vesselfinder.com

Українські ВМСУ в ніч на 12 травня вразили біля острова Зміїний у Чорному морі одне з найновіших на Чорноморському флоті рф судно тилового забезпечення проєкта 23120 «Всеволод Бобров». Судно загорілось і намагається дістатись до окупованого Севастополя.

Про це повідомив у відеозверненні Сергій Братчук, речник голови Одеської обласної військової адміністрації.

«Завдяки діям наших військових моряків загорілося судно тилового забезпечення «Всеволод Бобров», одне з найновіших у російському флоті. Кажуть, що чалапає до Севастополя. Наразі ця інформація потребує уточнення. Але те, що йому дали «змієбаїв» у районі острова Зміїного – це правда. Сподіваюсь, це не останні здобутки, пов’язані з іменем «Змієбаєвки», – сказав Братчук.

Цікаві подробиці про судно, яке вночі загорілося внаслідок дій ВМС України, повідомив у Facebook визнаний морський експерт Андрій Клименко, головний редактор порталу BlackSeaNews.

«Це новесеньке судно. Воно прийшло до Чорного моря з Балтики лише 07/01/2022», – написав Клименко.

Водотоннажність судна: 9482 т. Розміри: довжина – 94,88 м, ширина – 22 м, осадка – 8,51 м.
Швидкість повного ходу: 18 вузлів. Дальність плавання: 5000 миль. Силова установка: дизель-електрична, 4 дизель-генератори по 4450 кВт, 2х8160 к.с. електродвигуна, 2 гвинто-кермові колонки з співвісними гвинтами фіксованого кроку. Вантажопідйомність: 2000 т. Екіпаж: 24 чол.

«Фактично судно є військовим варіантом типових морських суден постачання та забезпечення для морського нафтогазовидобутку. Призначене для завантаження, зберігання, транспортування та передачі сухих вантажів на берег, надводні кораблі, підводні човни та судна, а також для буксирного забезпечення та надання допомоги екіпажам кораблів та суден, що зазнають лиха», – зазначив експерт.

Він додав, що «Всеволод Бобров» був закладений як морський буксир МБ-75 19.12.2013 на ССЗ «Північна верф» у Санкт-Петербурзі. 05.02.2015 р. був перекласифікований у судно тилового забезпечення та отримав нове ім’я.

Судно спущене на воду 14.11.2016, проте далі його будівництво припинилося через відсутність імпортних комплектуючих. Після добудови 20.03.2021 «Всеволод Бобров» вийшов на заводські ходові випробування у Балтійському морі. 06.08.2021 р. було підписано приймальний акт державних випробувань та 21.08.2021 р. судно було включено до складу Чорноморського флоту рф. Входить до складу 205-го загону управління допоміжного флоту з базуванням на Севастополь. Капітан судна Олег Герман.

Як повідомлялось, першою важливою перемогою ЗС України на морі в районі острова Зміїний стало влучання 13 квітня двома крилатими ракетами «Нептун» із подальшим потопленням флагмана ЧФ росії крейсера «Москва».

З 30 квітня по 8 травня ударами безпілотників Bayraktar ВМСУ на Зміїному були знищені пункт управління, машина зв’язку – серверна із телекомунікаційним обладнанням, кілька зенітно-ракетних комплексів «Стріла-10» та ЗРК «Тор», а також вертоліт з російськими десантниками. Bayraktar ВМСУ також знищили п’ять швидкісних десантних катерів типу «Раптор» та десантний катер типу «Серна» ЧФ рф. Кількість знищених військових рф йде на десятки. Крім того, два українські СУ-27 завдали ударів по позиціях рашистів на Зміїному.

Докладніше про це дивіться в програмі «Питання національної безпеки» з Валентиною Самар (проект Центру журналістських розслідувань), випуск від 10 травня 2022 року «Чому Зміїний – морська Чорнобаївка, а Путін не зміг продати «денацифікацію» України?»

***

О 4 годині ранку 24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках:

YouTubeFacebook, TelegramTwitter