Війська рф знову атакують «Азовсталь»

Новини
азовсталь

Російські війська не полишають спроби захопити «Азовсталь», вранці 13 травня окупанти намагаються прорватися на територію заводу.

Про це заявив радник мера Маріуполя Петро Андрющенко.

Радник міського голови Маріуполя розповів, що на «Азовсталі» окупанти під прикриттям обстрілів намагаються по землі прорватись в середину заводу. Він опублікував відповідне фото, на ньому видно, як російські солдати сунуть на територію заводу.

Як йдеться у повідомленні Генштаба ЗСУ, рф 12 травня продовжила завдавати артилерійських та авіаційних ударів по Маріуполю, при цьому основні зусилля, як і раніше, ворог зосередив на блокуванні підрозділів українських військ в районі заводу «Азовсталь».

Упродовж усієї ночі 13 травня російські окупанти обстрілювали з артилерії й авіації територію «Азовсталі», наразі триває штурм меткомбінату російської піхоти на бронетехніці, заявив заступник командира полку «Азов» Святослав Паламар у коментарі для УП.

«Цілу ніч тривали обстріли. Авіаційні та артилерійські. Продовжується штурм заводу за допомогою піхоти. Тобто піхота штурмує за допомогою бронетехніки та танків, артилерійських обстрілів».

Як повідомлялось, командир підрозділу 36-ої бригади морської піхоти Сергій Волинський (Волина) заявив, що захисники Маріуполя продовжують боротьбу та закликають всю світову спільноту допомогти реалізувати процедуру «extraction» для українських військових.

Офіцер управління розвідки з полку «Азов» Ілля Самойленко заявив, що його підрозділ не може здатися росіянам, бо має наказ тримати оборону «Азовсталі» у Маріуполі і порушити його не може. Також він упевнений, що є військовий спосіб деблокувати завод «Азовсталь» і визволити звідти бійців.

Полк Нацгвардії «Азов» показав поранених захисників заблокованого військами рф Маріуполя, сотні яких в антисанітарних умовах, без необхідних медикаментів та харчування перебувають у сховищах на території заводу «Азовсталь», та закликав ООН та Міжнародний комітет Червоного Хрест організувати їх евакуацію.

Раніше у Національній гвардії України заявили, що президент Володимир Зеленський та все керівництво держави, у тому числі із залученням допомоги світової спільноти, працює над застосуванням процедури extraction, аби звільнити поранених бійців, медиків та військових із заблокованого окупантами заводу «Азовсталь» в Маріуполі. Процедура extraction означає вивезення українських захисників до третьої безпечної країни.

***

О 4 годині ранку 24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках:

YouTubeFacebook, TelegramTwitter