Рідні захисників Маріуполя закликали лідерів Туреччини та Китаю зробити все можливе для порятунку українських бійців з «Азовсталі»

Новини
Фото: ukrinform

Дружини та матері українських захисників заблокованого військами рф Маріуполя закликали ь президента Туреччини Реджепа Таїпа Ердогана та главу Китайської Народної Республіки Сі Цзіньпіна зробити все можливе для того, щоб врятувати їхніх чоловіків та синів, які перебувають на території оточеного окупантами металургійного комбінату «Азовсталь», застосувавши процедуру екстрації.

Про це вони рідні захисників Маріуполя заявили 16 травня на пресконференції у Стамбулі, передає Інтерфакс-Україна.

«Кільце навколо «Азовсталі» стислося. Далі тягнути не можна. Ми покладаємо наше останнє сподівання і віримо в те, що об’єднавши зусилля Туреччини, в особі президента Ердогана, Китаю, в особі його лідера Сі Цзіньпіна, та самого Господа Бога, можна допомогти врятувати «Азовсталь» та людей, які там перебувають за межею життя та смерті. Вони перебувають у пеклі. Їм щодня завдають нових ран», – сказала дружина одного з бійців полку Нацгвардії «Азов».

За її словами, захисники Маріуполя не мають медикаментів, яких вони гостро потребують через велику кількість поранень.

«Шановний пане Ердогане! Допоможіть, благаємо вас. Об’єднайте зусилля, зверніться до Сі Цзіньпіна і разом із Господом Богом зробіть це – врятуйте «Азовсталь». Станьте носіями миру, допоможіть. Адже цей вчинок гідний Нобелівської премії миру», – закликала дружина українського воїна.

Дружина прикордонника Ольга своєю чергою пояснила, чому рідні захисників Маріуполя вирішили просити по допомогу саме лідерів Туреччини і Китаю.

«Чому саме президент Ердоган? Чому саме голова Сі Цзіньпін? Тому що, на нашу думку, у світі сьогодні є лише два лідери сильних і впливових країн, які можуть говорити з Путіним. Саме ці два лідери можуть об’єднати зусилля і звернутися до президента росії, який не зможе відмовити у діалозі», – сказала Ольга.

Рідні також повідомили, що в українських військових на території «Азовсталі» закінчується вода, їжа та медикаменти

«Наші хлопці та дівчата, які перебувають на «Азовсталі», є прикладом вірності нашої країни, прикладом для всього людства. Вони терплять таке, що ми з вами не змогли б витерпіти. Ми поріжемо палець і нам болить. А у них болять ті частини тіла, яких вже немає. У них закінчується, а може вже й закінчилося, все: вода, їжа, ліки – про них навіть не йдеться, їх уже давно немає. І поступово (у них закінчується – ред.) життя», – сказала дружина одного із захисників Маріуполя.

Фото: ukrinform

Як повідомлялось, офіцер управління розвідки з полку «Азов» Ілля Самойленко заявив, що його підрозділ не може здатися росіянам, бо має наказ тримати оборону «Азовсталі» у Маріуполі і порушити його не може. Також він упевнений, що є військовий спосіб деблокувати завод «Азовсталь» і визволити звідти бійців.

Полк Нацгвардії «Азов» показав поранених захисників заблокованого військами рф Маріуполя, сотні яких в антисанітарних умовах, без необхідних медикаментів та харчування перебувають у сховищах на території заводу «Азовсталь», та закликав ООН та Міжнародний комітет Червоного Хрест організувати їх евакуацію.

Дружини захисників Маріуполя закликали світову спільноту домагатися звільнення шляхом extraction всього гарнізону, розташованого зараз на «Азовсталі», а не лише важкопоранених, адже на заводі майже не лишилося води, їжі й медикаментів.

Лікар із заблокованого військами рф заводу «Азовсталь» розповів про стан поранених українських захисників Маріуполя.

***

О 4 годині ранку 24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках:

YouTubeFacebook, TelegramTwitter