Командир «Азову» Прокопенко: Для збереження життів увесь гарнізон Маріуполя виконує рішення вищого військового командування

Новини
Денис Прокопенко, командир полку Нацгвардії «Азов» Фото: Youtube Ukrinform TV

Командир полку Нацгвардії «Азову», бійці якого заблоковані разом з іншими захисниками Маріуполя на заводі «Азовсталь», Денис Прокопенко заявив, що задля збереження життів увесь Маріупольський гарнізон виконує рішення вищого військового командування. Він не розкрив суть цього рішення. Раніше Міноборони рф повідомило про досягнення домовленості про вивезення поранених українських військових із «Азовсталі». У ЗМІ з’явилися відео з тяжко пораненими українськими військовими, евакуйованими зі сховищ «Азовсталі», їх обміняли на російських військовополонених.

Про виконання рішення командування Прокопенко повідомив у відеозверненні, яке опубліковано на сторінці «Азову» у Telegram.

«Захисники Маріуполя виконали наказ, не зважаючи на всі труднощі, 82 дні відтягували переважаючі сили противника на себе та дали змогу українській армії перегрупуватися, підготувати більше особового складу та отримати велику кількість озброєння від країн-партнерів. Жодне озброєння не буде працювати без професійно підготованих військовослужбовців, що робить їх найціннішим елементом армії. Задля збереження життів увесь Маріупольський гарнізон виконує затверджене рішення вищого військового командування та сподівається на підтримку українського народу», – йдеться у коментарі до відео.

При цьому Прокопенко у своєму зверненні заявив, що в управлінні підрозділами «завжди є ризик», а «на війні немає повністю безпечних планів та операцій».

«Ти завжди ризикуєш. Головне – усвідомити, чи прораховані всі ризики, чи пропрацьований план «Б», чи віддався ти повністю цьому плану, який повинен поєднувати в собі виконання поставленої задачі та максимальне збереження життя та здоров’я особового складу … Все повинно піддаватись сумніву – кожне прийняте рішення, кожен план, кожна операція», – сказав Прокопенко.

«Можливо, саме тому війна – це мистецтво, а не наука. Коли ти виконав поставлену задачу та зберіг максимальну кількість особового складу. Це і є вища планка управління військами. Тим більше, коли твоє рішення затверджено вищими військовим керівництвом», – додав командир «Азову».

Раніше російське Міноборони повідомило про досягнення домовленості про вивезення поранених українських військових із заблокованого комбінату «Азовсталь» у Маріуполі на окуповану територію так званої «ДНР».

«16 травня внаслідок переговорів із заблокованими на території металургійного комбінату «Азовсталь» у Маріуполі представниками українських військовослужбовців досягнуто домовленості про вивезення поранених … Наразі в районі підприємства введено режим тиші та відкритий гуманітарний коридор, яким поранені українські військовослужбовці доставляються до медичного закладу в Новоазовську Донецької народної республіки для надання їм усієї необхідної допомоги», – цитує міноборони рф агентство «Інтерфакс».

Як пише Telegram-канал «Реальна Україна», російські ЗМІ опублікували перші відео, як тяжко поранених українських бійців евакуювали зі сховищ «Азовсталі».

«До чого, це була не здавання в полон, як це подавали росЗМІ. Це був обмін тяжкопоранених українських військових на російських військовополонених. Рішення приймалося на найвищому рівні. Про це повідомив командир т.зв. бригади рашистів під назвою «Схід» Олександр Ходаковський», – йдеться у повідомленні.

Як повідомлялось, офіцер управління розвідки з полку «Азов» Ілля Самойленко заявив, що його підрозділ не може здатися росіянам, бо має наказ тримати оборону «Азовсталі» у Маріуполі і порушити його не може. Також він упевнений, що є військовий спосіб деблокувати завод «Азовсталь» і визволити звідти бійців.

Полк Нацгвардії «Азов» показав поранених захисників заблокованого військами рф Маріуполя, сотні яких в антисанітарних умовах, без необхідних медикаментів та харчування перебувають у сховищах на території заводу «Азовсталь», та закликав ООН та Міжнародний комітет Червоного Хрест організувати їх евакуацію.

Дружини захисників Маріуполя закликали світову спільноту домагатися звільнення шляхом extraction всього гарнізону, розташованого зараз на «Азовсталі», а не лише важкопоранених, адже на заводі майже не лишилося води, їжі й медикаментів.

Лікар із заблокованого військами рф заводу «Азовсталь» розповів про стан поранених українських захисників Маріуполя.

***

О 4 годині ранку 24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках:

YouTubeFacebook, TelegramTwitter